Ποιες τροφές θα σας χαλαρώσουν τις γιορτές

Τι να φάμε τις γιορτές για να έχουμε ενέργεια, χωρίς φουσκώματα και δυσφορία; H Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για να επιλέξουμε σωστά.

Η ένταση των γιορτών, τα ξενύχτια, τα οικογενειακά τραπέζια, οι συχνές έξοδοι, τα ψώνια, ο κόσμος, τελικά μας αφήνουν μικρό περιθώριο να χαλαρώσουμε, κάτι που χρειάζεται τόσο πολύ το ανοσοποιητικό και η συνολική μας υγεία. Ειδικά όσοι έχουν ετοιμασίες και οργανώνουν συγκεντρώσεις, μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα στρες και έντασης και η αλήθεια είναι ότι πρέπει να βρείτε μέσα σε αυτή την εορταστική περίοδο οπωσδήποτε λίγο χρόνο για εσάς και τη χαλάρωσή σας.

Σε αυτό υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο, τις οποίες μπορείτε να εντάξετε στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μετά τα εορταστικά τραπέζια που μας κάνουν να παρεκκλίνουμε. Θυμηθείτε ότι χαλάρωση δεν σημαίνει «ανοίγω ένα σακουλάκι πατατάκια ή τρώω μισή τούρτα και κάθομαι στον καναπέ». Τέτοιου είδους επιλογές «παίζουν» με το σάκχαρο και την αρτηριακή σας πίεση και μάλλον δεν θα σας αφήσουν να χαλαρώσετε, γι’ αυτό επιλέξτε σωστά.

Μια κουταλιά μέλι
Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό που μειώνει το άγχος και χαλαρώνει τα νεύρα, κάτι που χρειάζεστε πριν ξαναμπείτε στην εργασιακή ρουτίνα. Προσθέστε λίγο μέλι στο πρωινό γιαούρτι ή το μπολ με τα φρούτα σας και απολαύστε το.

Μπανάνες
Οι μπανάνες περιέχουν δύο σημαντικά μέταλλα με μυοχαλαρωτικές ιδιότητες: κάλιο και μαγνήσιο. Και τα δύο, μάλιστα, είναι σημαντικά μέταλλα για αθλητές μετά την άσκηση. Πέραν αυτών, όμως, περιέχουν και τρυπτοφάνη, που συμβάλλει στη χαλάρωσή μας.

Ένα ζεστό ποτήρι γάλα
Το γάλα είναι επίσης μια πηγή τρυπτοφάνης και ταυτόχρονα περιέχει ασβέστιο, το οποίο επίσης φέρνει ηρεμία. Αν δεν σας αρέσει να πιείτε ένα σκέτο ποτήρι ζεστό γάλα, μπορείτε να του προσθέσετε λίγο μέλι ή να το συνδυάσετε με δημητριακά ολικής άλεσης, ως βραδινό σνακ.

Καρύδα
Μελέτη του 2010 του Πανεπιστημίου Κολούμπια αποκάλυψε ότι όσοι εισέπνεαν άρωμα καρύδας, παρουσίαζαν μείωση στην αρτηριακή τους πίεση και λιγότερο στρες κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης ενός καθήκοντος. Δοκιμάστε, λοιπόν, να προσθέσετε λίγη καρύδα στο πρωινό σας smoothie ή ακόμη και να ψήσετε ένα γλυκό με καρύδα, για να κερδίσετε και σε γεύση και σε άρωμα και σε υγεία.

Μια κούπα πράσινο τσάι
Η αλήθεια είναι ότι λίγα πράγματα δεν μπορεί να βελτιώσει το πράσινο τσάι κι αυτό γιατί περιέχει L-θεανίνη, μια χημική ουσία που έχει φανεί ότι ανακουφίζει το στρες και χαρίζει μια αίσθηση ηρεμίας. Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι ντεκαφεϊνέ μπορεί εύκολα να σας χαλαρώσει έπειτα από μια μεγάλη μέρα.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη που βοηθά τον οργανισμό να παράγει ντοπαμίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που μας τονώνει. Στην ουσία, αυτά τα λαχανικά μπορούν να συμβάλλουν στην νοητική και ψυχική μας υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, γι’ αυτό βάλτε τα στο πιάτο ή το smoothie σας καθημερινά. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders, όσοι ακολουθούσαν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, παρουσίαζαν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Λίγη μαύρη σοκολάτα
Η απλή μαύρη σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο από 60%-70% και πάνω, εκτός του ότι αποτελεί μια γλυκιά απόλαυση, μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία ευθύνονται για το πόσο αγχωμένοι αισθανόμαστε. Ταυτόχρονα, παίζει ρόλο στη σταθεροποίηση του μεταβολισμού, γι’ αυτό βάλτε τη στο πρόγραμμα, σε μικρές ποσότητες, καθώς περιέχει ζάχαρη.

Καστανό ρύζι
Το καστανό ρύζι είναι σύνθετος υδατάνθρακας που βοηθά στην απελευθέρωση ινσουλίνης στον οργανισμό, μπορεί να συμβάλλει στη χαλάρωση του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην παραγωγή χαλαρωτικών ορμονών, όπως σεροτονίνη (που μας φτιάχνει τη διάθεση) και μελατονίνη (που μας βοηθά στον ύπνο). Μπορείτε να το προσθέσετε εύκολα ως συνοδευτικό στο γεύμα σας, σε stir-fry συνταγές με λαχανικά και να το απολαύσετε.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος