Το έθιμο της Πατερίτσας σήμερα στο Άργος Ορεστικό

Το πρώτο καρναβάλι της χρονιάς είναι στο Άργος Ορεστικό! Ένα έθιμο μοναδικό που χαρίζει άφθονες στιγμές διασκέδασης, χαλάρωσης, ανεμελιάς και σάτιρας, καθιστώντας το Άργος Ορεστικό σημείο αναφοράς.

Στο Άργος Ορεστικό στις 2 Ιανουαρίου αναβιώνει το έθιμο της «Πατερίτσας» όπου όλες οι γυναίκες της πόλης ανεξαρτήτως ηλικίας μεταμφιέζονται και παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η παράδοση λέει ότι οι γυναίκες που ήταν προφανώς καταπιεσμένες στις παλιότερες εποχές, την ημέρα της πατερίτσας με καλυμμένο το πρόσωπο ξεφάντωναν χωρίς ενδοιασμούς, και για καλό και για κακό κρατούσαν μια μαγκούρα, «πατερίτσα» για να γλυτώνουν από τα πειράγματα των ανδρών που τις παρακολουθούσαν δίχως προφανώς να τις αναγνωρίζουν Από τότε μέχρι και σήμερα οι γυναίκες του Άργους Ορεστικού ξεφαντώνουν σε όλες τις γειτονιές και στο τέλος καταλήγουν στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα με τα κλαρίνα, τα τρομπόνια, τους ζουρνάδες, και τα νταούλια σε μια ξέφρενη γιορτή που αξίζει να την ζήσει ο επισκέπτης.

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

-ώρα 2.30 μ.μ. – Οι μικροί μας φίλοι συγκεντρώνονται στο Δημαρχείο για να συναντήσουν τον Αη Βασίλη και όλοι μαζί, αφού χορέψουν σε κεντρικά σημεία της πόλης, καταλήγουν στο Πνευματικό Κέντρο για να πάρουν τα δώρα τους.

Την ίδια στιγμή θα αναβιώσει το έθιμο της πατερίτσας. Τσιγαρίδες και κρασί, προσφορά του Δήμου και συγκέντρωση όλων στην κεντρική πλατεία.