Όχι στο έθιμο διαπόμπευσης και θανάτωσης ταύρου στην Τσακώνη Καστοριάς

Οι Έλληνες φιλόζωοι διαμαρτύρονται και απαιτούν την απαγόρευση του βάρβαρου εθίμου

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στο Δήμο Καστοριάς ή αλλού στην Ελλάδα, όμως αυτή τη φορά οι φιλόζωοι ενέπλεξαν την Αστυνομία. Αφού εξήγησαν με ανακοίνωσή τους πως η κακοποίηση ζώου είναι βαρύ πλημμέλημα βάσει του Ν.4039/12, παρακάλεσαν τις Αστυνομικές Αρχές να συλλάβουν τους παραβάτες, και την εφαρμογή του «αυτόφωρου» όπως εξάλλου ορίζει ο νόμος.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό συνέβη και θα συμβαίνει πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς να χρειάζονται ανακοινώσεις και επιστολές τρίτων. Ή ακόμα καλύτερα πως οι διοργανωτές τέτοιων εθίμων θα αλλάξουν μυαλά από μόνοι τους. Έστω και με το φόβο της επέμβασης της Αστυνομίας.

Αυτή ήταν η επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας στις αρμόδιες Αρχές για την απαγόρευση του βάρβαρου εθίμου διαπόμπευσης και θανάτωσης ταύρου στην Τσακώνη Καστοριάς:

Αξιότιμοι κ.κ.,

Η Ομοσπονδία μας ενημερώθηκε από σχετικό δημοσίευμα (kastorianiestia)το οποίο παραθέτουμε ως επισυναπτόμενο, για εορταστική εκδήλωση η οποία θα λάβει χώρα στις 18 Ιανουαρίου στο χωριό Τσάκωνη του Δήμου Kαστοριάς όπου εκτός των υπολοίπων πολιτιστικών – εορταστικών δρώμενων για τον εορτασμό του Αγ. Αθανασίου, θα πραγματοποιηθεί διαπόμπευση και δημόσια σφαγή ταύρου.

Επειδή πολλάκις στο παρελθόν γίναμε αυτόπτες μάρτυρες της διαπόμπευσης και μέχρι σημείου δημόσιας σφαγής ζώων σε αυτή την περιοχή του δήμου Καστοριάς, όπως και σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας μας στο όνομα διαφόρων αγίων.

Επειδή πρόκειται για καταφανή παρανομία με κακοποίηση και βασανισμό ζώου αφετέρου η τέλεσή του προκαλεί τρομοκρατία σε άλλους κατοίκους και επισκέπτες του χωριού, ντροπιάζοντας πραγματικά τα ήθη της χώρας μας και προάγοντας τη βαρβαρότητα.

Έχοντας υπόψιν ότι :

– Η κακοποίηση ζώου είναι βαρύ πλημμέλημα βάσει του Ν.4039/12 .

– Οι παραβάσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ν.1197/81 όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 47 του Ν.4235/2014, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο.

– Το συγκεκριμένο έθιμο είναι παράνομο, και γιατί η περιφορά, ταλαιπωρία και διαπόμπευσή του είναι καταφανώς παράνομη και γιατί σφαγές ζώων επιτρέπονται μόνο στα σφαγεία, με συγκεκριμένες διαδικασίες όπως πρότερη αναισθητοποίηση αυτών καθώς και κάτω από κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες (Π.Δ. 327/1996).

– Το να ταλαιπωρούν ένα ζώο δημοσίως περιφέροντάς το, καθώς και το να πραγματοποιείται σφαγή ζώων δημοσίως και προφανώς και έμπροσθεν παιδιών, προσβάλλει την παιδεία μας, διδάσκει τη βαρβαρότητα, και προκαλεί τον αποτροπιασμό.

– Θυσίες ζώων στο πλαίσιο θρησκευτικής εορτής, είναι παγανιστικά έθιμα και έρχονται σε αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής φιλοσοφίας και πίστης και προσβάλλουν κατάφωρα και το Χριστιανισμό.

– Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα καταδικάζει κάθε πράξη- έθιμο που προϋποθέτει κακοποίηση ζώου και μάλιστα δημοσίως.

– Τέτοια έθιμα προσβάλλουν ολοκληρωτικά τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας.

Παρακαλούμε τις Αστυνομικές Αρχές για τις συλλήψεις των παραβατών και την εφαρμογή του «αυτόφωρου», ως ο νόμος ορίζει.

Είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει κατανοητό ότι οι παραβατικές συμπεριφορές που μένουν ατιμώρητες είναι δυστυχώς μία πληγή για τη χώρα μας και διαιωνίζουν την κακοποίηση ανυπεράσπιστων όντων, δίνοντας την εντύπωση ότι είμαστε μια κοινωνία απολίτιστων ανθρώπων με άγρια ένστικτα.

Σε μια χώρα, η οποία υπήρξε προμετωπίδα του πολιτισμού ολόκληρης της ανθρωπότητας από αρχαιοτάτων χρόνων είναι αδιανόητο να τελούνται και μάλιστα εν έτει 2020 τέτοια απάνθρωπα και απολίτιστα έθιμα βαρβαρότητας.

Lifo