Τα κρασιά του κτήματος Στεργίου “μέθυσαν” τους επισκέπτες στα ΒορΟινά

Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, η δημοφιλής εκδήλωση ΒορΟινα, με τα κρασιά και τα αμπελοοινικά αποστάγματα των μελών της Ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”, η επίδραση του υγρού στοιχείου, από θάλασσα ή λίμνη, στο αμπέλι και κατ’ επέκταση στο κρασί, παρουσιάστηκε στην Αθήνα!!

Τα ΒορΟινα είναι η ετήσια παρουσίαση των οινοποιείων της Βόρειας Ελλάδας στην Αθήνα, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Grande Bretagne, στο Σύνταγμα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημοφιλή εκδήλωση γευσιγνωσίας που διοργανώνει η ένωση των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» και έχει σαν στόχο να «ταξιδέψει» τους επισκέπτες – επαγγελματίες και καταναλωτές – στα αμπελοτόπια του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, να τους συστήσει με τους δημιουργούς των κρασιών και να τους ενημερώσει για τον τρύγο του 2019, δείγματα του οποίου θα μπορέσουν να δοκιμάσουν στην εκδήλωση.

Το κτήμα Στεργίου μέσα από τις εξαίρετες δημιουργίες τους, ανέδειξε στην εκδήλωση γηγενείς ποικιλίες, καθιέρωσε ιδιαίτερα στυλ κρασιών και κυρίως προήγαγε τον Ελληνικό αμπελώνα, τις ποικιλίες και τον επώνυμο ποιοτικό οίνο.

Στα ΒορΟινα οι επισκέπτες εκτίμησαν τα κρασιά του κτήματος Στεργίου που γεύτηκαν 6 μοναδικές προτάσεις, όπως η «Ασπρη Πέτρα 2019» ένας λευκός ξηρός οίνος από Sauvignon Blanc και Riesling, το «Metamorphoses 2017» ένα λευκό ξηρό από Ασύρτικο και Riesling, το «Ορεστίς 2018» ροζέ ημίξηρο από Cabernet Sauvignon,.το «Κτήμα Στεργίου 2016» ξηρό ερυθρό συνδυασμός Ξινόμαυρου, Cabernet Sauvignon και Merlot και η «Κόκκινη Πέτρα 2015» μία ερυθρή ξηρή ετικέτα blend Cinsault, Cabernet Sauvignon και Merlot και το Riesling του 2018 που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο!

Επίσης δεν έφυγε κανείς χωρίς να δοκιμάσει το Metamorphoses (13,5% vol) εσοδείας 2017, ένα ξηρό blend Ασύρτικου 85% με Riesling 15% για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί προζυμωτική κρυοεκχύλιση, σταδιακή ανάδευση των λεπτών οινολασπών και ένας χρόνος παλαίωσης στη φιάλη. Θα το ξεχωρίσεις για το λαμπερό αχνοκίτρινο χρώμα του με τις γκριζωπές ανταύγειες, την έντονα φρουτώδη μύτη εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου, χαμομηλιού πλάι από νύξεις μεταλλικότητας, κιτρινόσαρκου ροδάκινου, γιασεμιού και βασιλικού και το λιπαρό γεμάτο στόμα του με τη δροσιστική οξύτητα και τη μακριά επίγευση. Το όνομα αυτού του κρασιού δεν είναι τυχαίο αλλά διαλέχτηκε ειδικά για να περιγράψει το στοίχημα του οινοποιείου να παντρέψει δύο ποικιλίες με δυνατές προσωπικότητες που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την γενέτειρά τους: το Ασύρτικο που προηγουμένως δεν είχε καλλιεργηθεί ποτέ στην Καστοριά και το Riesling που είχε ήδη δοκιμασθεί με επιτυχία από το κτήμα.

Επικεφαλής στην παρουσίαση οι Δρ. Γιαννης Βογιατζής, οινολόγος και Γιώργος Σαλπιγγίδης, γεωπόνος, μοιράστηκαν με το κοινό τις γνώσεις και την εμπειρία τους σχετικά με το θέμα που απασχόλησε το masterclass.

Το πάνελ παρουσίασης πλαισίωσαν ακόμη: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, από το Κτήμα Άλφα, Θωμάς και Γιάννης Καμπούρης από τον Αμπελώνα Καμκούτη και Κωνσταντίνος Γαρυπίδης από το Kitrvs Winery.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κοινό παρακολούθησε τις παρουσιάσεις με αμείωτο ενδιαφέρον, κρατώντας αδιάκοπα σημειώσεις.

Στα τραπέζια των ΒΟΡΟΙΝΩΝ 2020 συμμετείχαν οι οινοποιίες (αλφαβητικά):

  1. Αμπελώνας Καμκούτη
    2. Βαένι Νάουσα
    3. Δύο Φίλοι
    4. Zoinos Winery
    5. Κατώγι Αβέρωφ
    6. Kitrvs Winery
    7. Κτήμα Άλφα
    8. Κτήμα Βιβλία Χώρα
    9. Κτήμα Βογιατζή
    10. Κτήμα Γεροβασιλείου
    11. Κτήμα Γκλίναβος
    12. Κτήμα Κατσαρού
    13. Κτήμα Λειβαδιώτη
    14. Κτήμα Παυλίδη
    15. Κτήμα Πόρτο Καρράς
    16. Κτήμα Στεργίου
    17. Κτήμα Τέχνη Οίνου
    18. Κτήμα Φλόριαν
    19. Κτήμα Φουντή
    20. Κυρ-Γιάννη
    21. Μπουτάρη
    22. Οινοποιείο Κεχρής
    23. Οινοποιείο Ταραλά
    24. Tsantali

Πάνω από 200 ετικέτες, από οίνους και αμπελοοινικά αποστάγματα, ήταν στη διάθεση του κοινού για γευστική δοκιμή, γνωριμία και γνώσεις.