7 σκληρές αλήθειες για τις μη εργαζόμενες μαμάδες που δεν λέγονται συχνά

Μαμά πλήρους απασχόλησης: έχει στιγμές που δεν θα αντάλλασσες για τίποτα στον κόσμο και έχει στιγμές που το μόνο που θέλεις είναι να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να σταματήσεις τον χρόνο.

Είσαι η μαμά που επέλεξε να μείνει στο σπίτι εγκαταλείποντας την δουλειά της για να μεγαλώσει τα παιδιά, είσαι η μαμά που δέχτηκε κριτική γι’αυτό και είσαι η μαμά στην όποια  όλοι –ανεξαρτήτως- θα στηριχθούν.

Αυτές είναι οι αλήθειες των μη εργαζόμενων μαμάδων που δεν λέγονται συχνά, αλλά καλό θα ήταν να ακούγονται.

7 σκληρές αλήθειες για τις μη εργαζόμενες μαμάδες που δεν λέγονται συχνά

 

Κάνεις τι ίδιες κουραστικές δουλειές παραπάνω από 2 φορές την ημέρα

«Τι έχεις να κάνεις; Το σπίτι και να προσέξεις τα παιδιά» και κάπου εκεί χαμογελάς γιατί ξέρεις ότι καθαρίζεις συνεχώς και παρόλα αυτά το σπίτι δεν είναι ποτέ στην εντέλεια. Μαγειρεύεις δύο και τρία φαγητά γιατί πάντα έχεις στο μυαλό σου τις συνήθειες και τις προτιμήσεις όλων. Θα μαζέψεις και θα σιδερώσεις στοίβες ρούχων και πάντα θα αναρωτιέσαι πόσοι πραγματικά ζουν σε αυτό το σπίτι. Με το που γυρίσεις για δύο λεπτά την πλάτη σου ξέρεις ότι κάποιος έχει λερωθεί ή έχει κάνει ζημιά και πρέπει να τα κάνεις πάλι όλα από την αρχή. Ναι, όντως τι έχεις να κάνεις;

Βάζεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα

Τα «θέλω» σου και οι επιθυμίες σου μπαίνουν στην άκρη και την θέση τους παίρνουν οι ανάγκες της οικογένειας. Τι χρειάζονται τα παιδιά, πότε το χρειάζονται χωρίς να σε ενδιαφέρουν ποτέ οι δικές σου αντοχές. Θέλεις μόνο να τα βλέπεις χαρούμενα και είναι η πρώτη και η τελευταία σου έγνοια πριν πέσεις στο κρεβάτι για να κοιμηθείς. Κι ας σου ‘χει λείψει μια βόλτα στα μαγαζιά.

Μηδέν χρόνος για τον εαυτό σου

Δεν υπάρχει χρόνος για τον εαυτό σου όταν είσαι μαμά, πόσο μάλλον όταν μένεις στο σπίτι. Εκεί χάνεις και κάθε προνόμιο ιδιωτικότητας καθώς ακόμα και οι επισκέψεις στο μπάνιο είναι χρονομετρημένες. Οι ανέμελες βόλτες με φίλους και τον σύντροφο μοιάζουν όνειρο μακρινό και ο χρόνος που κάποτε άνηκε σε σένα για να διαβάσεις ένα βιβλίο ή για να φτιάξεις τα μαλλιά σου δεν υπάρχει πια.

Νιώθεις λίγο υποτιμημένη απ΄ τους ανθρώπους

Για κάποιους το ότι μεγαλώνεις τα παιδιά μένοντας στο σπίτι, συνεπάγεται ότι δεν ήσουν αρκετά ικανή και φιλόδοξη για να δουλέψεις. Δεν αναγνωρίζουν την επιλογή σου, γιατί θεώρησαν ότι δεν υπήρξε ποτέ. Ήσουν ταγμένη στην μητρότητα γιατί δεν μπορούσες να κάνεις κάτι άλλο. Σκληρό, αλλά κάποιοι το πιστεύουν.

Κάποιος θα σε χρειάζεται… πάντα

Είτε είναι τα παιδιά σου, είτε ο σύζυγός σου θα ακούσεις να σε φωνάζουν πολλές φορές καθημερινά. Η αιτία μπορεί να είναι ότι έσπασε ένα παιχνίδι, ή ότι ακούμπησε το ένα το άλλο και ξεκίνησε καυγάς ή ότι ο σύζυγός σου πιστεύει ότι μόνο εσύ ξέρεις που βρίσκεται το καθετί. Και έτσι, όλοι μαζί ξεκινούν να φωνάζουν το όνομά σου απ΄το πρωί έως το βράδυ, πολλές φορές συγχρονισμένα και εσύ τους εξυπηρετείς όλους και ας νιώθεις την φλέβα στο μέτωπο να πάλλεται επικίνδυνα.

Υπάρχουν στιγμές που θα έκανες τα πάντα για μια δουλειά

Είναι σκέψεις που κάνουν την είσοδό τους ύπουλα και σε ταράζουν ψυχολογικά. Σε κάνουν να σκέφτεσαι αν έκανες την σωστή επιλογή, σε κάνουν να νιώθεις ότι εξαρτάσαι οικονομικά από κάποιον άλλον και πολλές φορές ότι ίσως δεν προσφέρεις αρκετά. Θυμάσαι τότε που δούλευες και είχες κοινωνική ζωή και αναρωτιέσαι αν είσαι τόσο παραγωγική όσο ήσουν κάποτε.

Κάποιες φορές θέλεις να φύγεις απ’ το σπίτι

Ναι, κάποιες φορές πνίγεσαι και θες να φύγεις τρέχοντας απ΄ το σπίτι, γιατί νιώθεις ότι κανείς δεν σε καταλαβαίνει, κανείς δεν σε ακούει πραγματικά και δεν αναγνωρίζεται τίποτα από αυτά που κάνεις. Προσπαθείς να ευχαριστείς τους πάντες και το κάνεις με την καρδιά σου αλλά μπορεί να μην ακούσεις ένα «ευχαριστώ.»

Αλλά ακόμα και όταν θέλεις να το σκάσεις ή να βάλεις τις φωνές, βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι θα έκανες την ίδια επιλογή ξανά και ξανά. Θα εύχεσαι τα παιδιά σου να γίνουν μικρά πάλι και να χαρείς όλες τις στιγμές τους από την αρχή, να σε χρειάζονται και να καταφεύγουν σε σένα όπως κάνουν πάντα, γιατί αυτό σημαίνει να είσαι μαμά: να είσαι δίπλα τους ακόμη και αν χρειαστεί να θυσιάσεις κομμάτια του εαυτού σου.

mama365.gr