5 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Φτάσαμε στην μέση της εβδομάδας, με το αγαπημένο Σάββατο να βρίσκεται όλο και πιο κοντά μας. Αν έχεις κουραστεί ήδη από αυτή την εβδομάδα δες μια από τις παρακάτω ταινίες στην μικρή οθόνη.

«Ο 20ός μου Αιώνας» (1989) σε σκηνοθεσία Ίλντικο Ένιεντι.

Το 1880, τη νύχτα που ο Τόμας Έντισον παρουσίασε δημόσια τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα στο Νιου Τζέρσεϊ, δύο δίδυμα κορίτσια γεννήθηκαν στη Βουδαπέστη. Έπειτα από λίγα χρόνια, η Ντόρα και η Λίλι, οι οποίες ζουν πουλώντας σπίρτα στους περαστικούς, απάγονται από αγνώστους και μεγαλώνουν χωρισμένες. Η χαραυγή του 20ού αιώνα βρίσκει την Ντόρα ψευτοαριστοκράτισσα τυχοδιώκτρια και τη Λίλι αναρχική βομβίστρια. Οι δυο τους, περνώντας αναρίθμητες περιπέτειες, θα συνδεθούν ξανά μέσω του Ζ, ενός μυστηριώδους, γοητευτικού ταξιδιώτη, ενώ ανακαλύψεις, νέες θεωρίες, ιδέες και κινήματα, σαρώνουν την ανθρωπότητα.

Η ταινία απευθύνεται αυστηρά σε σινεφίλ που λατρεύουν Γκονταρ, Ταρκόφσκι, Αγγελόπουλο, Φελίνι, Μπέργκμαν Μπουνιουέλ Φασμπίντερ, Βέντερς,  Παζολίνι κλπ κλπ. Είναι μια άκρως ποιητική αλλά ταυτόχρονα και δύσκολη ταινία που αφήνεσαι να απολαύσεις αποκλειστικά με τις αισθήσεις σου, τα παιχνδιδίσματα της κάμερας, ΑΛΛΙΩΣ θα τραβάς τα μαλλιά σου, στο στυλ τι είναι αυτό που βλέπω και δεν καταλαβαίνω – Χρυσή Κάμερα (Ίλντικο Ένιεντι), στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών 1989. Επίσημη συμμετοχή στο Berlinale Classics, Φεστιβάλ Βερολίνου 2018. «Ο 20ός μου αιώνας» κατετάγη στις 12 καλύτερες ουγγρικές ταινίες όλων των εποχών, σύμφωνα με την ψηφοφορία των Κριτικών της Ουγγαρίας

Παίζουν: Ντορότα Σέγκντα, Όλεγκ Γιανκόφσκι, Πέτερ Αντοράι, Πάουλους Μάνκερ, Γκάμπορ Μάτε.

*ΕΡΤ2, Τετάρτη 5/2 στις 23:00

«Nex» (2007) σε σκηνοθεσία Λι Ταμαχόρι

Ο Κρις Tζόνσον είναι ένας χαρισματικός ταχυδακτυλουργός. Ιδιαιτερότητά του: μπορεί να «βλέπει» κάθε στιγμή τι θα συμβεί στα επόμενα 2 λεπτά – μέσα στο μέλλον. Εκμεταλλεύεται αυτό του το ταλέντο διατηρώντας χαμηλό προφίλ για να μην γίνει στόχος. Η τακτοποιημένη και ρουτινιάρικη ζωή του, όμως, αλλάζει όταν γνωρίζει την όμορφη Λιζ. Την ερωτεύεται και ανακαλύπτει πως, ειδικά για εκείνη, μπορεί να βλέπει όλο το μέλλον της, αλλά και να το αλλάζει, παρεμβαίνοντας ανά πάσα στιγμή στο παρόν της. Ενώ συμβαίνουν αυτά, τρομοκράτες ετοιμάζονται να ρίξουν πυρηνικά στο Λος Άντζελες. Μια πράκτορας του FBI που ανακαλύπτει το ταλέντο του Κρις, ζητάει τη βοήθειά του για να τους εντοπίσει. Και καθώς εντέλει πείθεται και οι τρομοκράτες τον βρίσκουν διαρκώς ανάμεσα στα πόδια τους, απαγάγουν την Λιζ για να τον σταματήσουν.

Παίζουν:Νίκολας Κέιτζ, Τζούλιαν Μουρ, Τζέσικα Μπίελ.

*Open, Τετάρτη 5/2 στις 21:00

«Blood Father: Βίαιη Δικαιοσύνη» (2016) σε σκηνοθεσία Ζαν-Φρανσουά Ρισέ

Ένας πρώην κατάδικος συναντά ξανά έπειτα από καιρό τη 17χρονη κόρη του και προσπαθεί να την προστατεύσει από τους εμπόρους ναρκωτικών που την καταδιώκουν για να τη σκοτώσουν. H 17χρονη Λίντια έχει γίνει ο στόχος ενός ανελέητου ανθρωποκυνηγητού. Ο φίλος της είναι έμπορος ναρκωτικών και την έχει παγιδέψει σε μια πλεκτάνη εξαιτίας της οποίας ένα καρτέλ ναρκωτικών την αναζητά παντού γιατί θεωρεί ότι έχει κλέψει χρήματα. Ο μοναδικός της σύμμαχος είναι ο πατέρας της που και ο ίδιος έχει μπλεξίματα με τον νόμο, έχει υπάρξει κατάδικος, μα πάνω απ΄όλα είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την κόρη του. Εστω και για πρώτη φορά στη ζωή του, σκοπεύει να κάνει το σωστό.

Παίζουν: Μελ Γκίμπσον, Ντιέγκο Λούνα, Γουίλιαμ Μέισι.

*Open, Τετάρτη 5/2 στις 23:00

«Υπόθεση απαγωγής» (2018) σε σκηνοθεσία Μαξ Μαγκουάιαρ

Η Ελ πέφτει θύμα απαγωγής και υποφέρει τρομερά βασανιστήρια στα χέρια του απαγωγέα της. Ξαφνικά ο απαγωγέας την αφήνει ελεύθερη, στην άκρη του δρόμου, χωρίς καμία εξήγηση. Ο σύντροφός της και η αδελφή της είναι ενθουσιασμένοι με την επιστροφή της, όμως η αστυνομία αρχίζει να βρίσκει αντιφάσεις στις καταθέσεις της Ελ σχετικά με το συμβάν. Η Ελ θα πρέπει να παλέψει μόνη της για να καταλάβει τι πραγματικά έχει γίνει, και να ανακαλύψει την ταυτότητα του απαγωγέα, ο οποίος μπορεί και να είναι πιο κοντά της απ όσο φαντάζεται.

Παίζουν: Μισέλ Μάιλετ, Τζέικομπ Μπλερ, Κάιλ Μπιουκάναν, Άνα Χάρντγουικ, κ.ά

*ΣΚΑΙ, Τετάρτη 5/2 στις 23:00

«Δίδυμοι θρύλοι» (2015) σε σκηνοθεσία Μπράιαν Χέλγκελαντ

Η ιστορία των πιο διάσημων μαφιόζων της Βρετανίας, των πανομοιότυπων δίδυμων Ρέτζι και Ρόνι Κρέι, στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’60. Ο Ρόνι μόλις αποφυλακίστηκε και τα δύο αδέλφια βρίσκονται αντιμέτωπα με τον Τσάρλι Ρίτσαρντσον και τη συμμορία του για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους. Ο κόσμος τους αντιμετωπίζει ως εξέχουσες προσωπικότητες, κινούνται στα σαλόνια των ανώτερων κοινωνικών τάξεων, ενώ η επιρροή τους φτάνει μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια του Βρετανικού κατεστημένου. Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να τους σταματήσει…

Παίζουν: Τομ Χάρντι, Έμιλι Μπράουνινγκ, Τάρον Έγκερτον, Κόλιν Μόργκαν

*STAR, Τετάρτη 5/2 στις 23:30