800 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζομένους και απολυμένους

Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και αυτοί που τώρα εργάζονται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 18 Μαρτίου θα πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα πλέον την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν οι εξής εργαζόμενοι και άνεργοι:

– οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι: Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 από τους 350.000 θα λάβουν επίσης το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Η ακριβής περίμετρος των δικαιούχων θα καθοριστεί ενδεχομένως και σήμερα. Και αυτοί θα δικαιούνται επίσης αναστολή πληρωμών φόρων και τραπεζικών δόσεων.

– οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται αλλά λειτουργούν και δεν έκλεισαν λόγω κρίσης: Θα λάβουν τον έκτακτο μισθό των 400 ευρώ και όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να μένουν ανοικτές, παρά τη σημαντική μείωση του τζίρου τους (πχ κατά 30%). Ως προϋπόθεση τίθεται να τους έχει θέσει σε αναστολή τη σύμβασή τους ο εργοδότης.

– Όλοι όσοι απολύθηκαν από 1ης Μαρτίου και μέχρι προχθές στις 17 του μηνός. Το ίδιο ισχύει και για όσους εξαναγκάσθηκαν να υποβάλουν παραίτηση στο ίδιο διάστημα.

– εργαζόμενοι ξενοδοχείων στις πόλεις και όσων άλλων αποφασίστηκε χθες ή πρόκειται να αποφασιστεί να κλείσουν δια νόμου.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αφορά το διάστημα από 15 Μαρτίου ως 30 Απριλίου 2020.

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα δοθεί μέσω αιτήσεων που θα κάνουν οι εργοδότες και υπευθύνων δηλώσεων που πρέπει να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Όσο αφορά τις επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει το υπουργείο Οικονομικώ ήδη καταρτίζει λίστα με τους ΚΑΔ όσων έχουν μείωση του τζίρου.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων – εργοδοτών, υποβάλλουν ατομικά Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.