Φωτιές στην Αττική: Η Ελλάδα θρηνεί. Βιβλική καταστροφή

Πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 156 νοσηλεύονται, οι 11 σε σοβαρή κατάσταση. Ανυπολόγιστες καταστροφές σε Κινέτα και Πεντέλη. Δεκάδες σπίτια κάηκαν ολοσχερώς. Εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις. Οδηγοί και λουόμενοι εγκλωβίστηκαν στο Μάτι. Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβέστες

Πώς είναι να μετράς πτώματα; Τον Νοέμβριο ήταν πτώματα πνιγμένων στη Δυτική Αττική. Τώρα είναι απανθρακωμένα πτώματα στην Ανατολική Αττική. Η φρίκη ίδια, ο εφιάλτης επαναλαμβανόμενος και ως εκ τούτου το χειρότερο είδος εφιάλτη.

Οι αρχικές πληροφορίες για ύπαρξη νεκρού ή νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική επιβεβαιώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Αλλά τα χειρότερα, δυστυχώς, ακολούθησαν όσο περνούσε η ώρα.

Οπως ανέφερε αρχικά η δημόσια τηλεόραση δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς βρέθηκαν απανθρακωμένοι στα αυτοκίνητά τους στη μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη. Λίγο αργότερα, από την ΕΡΤ έγινε γνωστή μια φρικτή τραγωδία και μάλιστα την περιέγραψε με τρεμάμενη φωνή ο ρεπόρτερ: έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, βρέθηκαν απανθρακωμένοι έξω από το φλεγόμενο σπίτι τους στο Μάτι· προσπαθούσαν να διαφύγουν από μια πυρκαγιά που άλλαξε ξαφνικά κατεύθυνση. Εφιάλτης.

Και λίγο μετά τις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα ένας κάτωχρος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε την εμφάνισή του στην οθόνη:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για επιβεβαιωμένους νεκρούς που «υπερβαίνουν τους 20» και πάνω από 80 τραυματίες. Μίλησε για ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο και τρία μέτωπα που περικύκλωσαν την Αττική…

«Αύριο, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Αμυνας στις ΗΠΑ, θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικό μη επανδρωμένο σκάφος επιτήρησης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Ολα μετά την τραγωδία και μολονότι η ίδια περιοχή είχε χτυπηθεί και πέρυσι από καταστροφικές πυρκαγιές.

Με το ξημέρωμα της Τρίτης, ο απολογισμός είχε ανέβει ήδη στους 24: είναι τρεις γυναίκες και ένα παιδί που ανασύρθηκαν από τη φρεγάτα «Ελλη» που έχει σπεύσει στην περιοχή. Τα θύματα έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν και παρασύρθηκαν από τα κύματα.

Ωρες νωρίτερα, ήδη από αργά τη νύχτα, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, είχε μιλήσει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ δηλώνοντας ότι το Κέντρο δέχθηκε κλήση για ένα απανθρακωμένο άτομο στην περιοχή του Βουτζά. Στη συνέχεια μίλησε για δύο επιβεβαιωμένους θανάτους από τις πυρκαγιές. Τα χειρότερα ακολούθησαν αργότερα όταν βρέθηκαν έξι σοροί στην οδό Θήρας…

Αυτή η μακάβρια ανακάλυψη επιβεβαίωσε τους φόβους ότι τα θύματα θα είναι πολλά περισσότερα εξαιτίας της ταχύτητας της φωτιάς: τα απανθρακωμένα αυτοκίνητα στέκονται μάρτυρες ότι κάποιοι κάτοικοι δεν πρόλαβαν καν να φύγουν από την περιοχή. Το ερώτημα είναι τώρα, το πόσοι ήταν αυτοί…

Τόσα χρόνια λέγαμε ότι η λεωφόρος Μαραθώνος είναι η αντιπυρική ζώνη και ευχόμασταν οι πυρκαγιές «να μην περάσουν την Μαραθώνος». Τώρα όμως η φωτιά πέρασε το εμπόδιο. Και οι φόβοι για το τι θα βλέπαμε το ξημέρωμα ήταν τρομακτικοί…

Το θρίλερ με τους Δανούς

Τουλάχιστον, αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τους εννέα τουρίστες από τη Δανία που προσπάθησαν να απομακρυνθούν από το Μάτι με βάρκα στον Ευβοϊκό καθώς πανικοβλήθηκαν όταν είδαν την φωτιά να τους πλησιάζει στην παραλία όπου είχαν εγκλωβιστεί. To Λιμενικό ξεκίνησε επιχείρηση προκειμένου να τους εντοπίσει. Λίγες ώρες μετά βρέθηκαν στη θάλασσα οι πέντε και βγήκαν με βάρκα, ενώ στην συνέχεια βρέθηκαν και οι υπόλοιποι.

Στο Μάτι πολλοί κάτοικοι και τουρίστες εγκλωβίστηκαν, κυρίως στις ακτές, όπου κατέφυγαν προκειμένου να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Δραματικές εικόνες μετέδωσε η ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι τα πλοία της γραμμής που εκτελούν δρομολόγια από και προς Ραφήνα έσπευσαν να περισυλλέξουν πολλούς που στον πανικό τους είχαν ανοιχτεί με βάρκες μεσοπέλαγα.

Di0rsg1X0AQoMpQ

Di0rsg2W0AAqiVk

Di0rIc8X0AYpiVh

Di0rGHTWwAwzJKN

Διάσωση από τη θάλασσα

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.

Η φρεγάτα «Ελλη» έχει περισυνελέξει 72 άτομα με τη συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων, αρκετοί μάλιστα βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε πως ζητήθηκε η συνδρομή συμμαχικών χωρών που διέθεσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές και δίνουν εικόνα υψηλής ανάλυσης.

Το λιμάνι της Ραφήνας έγινε σημείο επαναπροώθησης των ανθρώπων που είτε εγκλωβίστηκαν στις παραλίες στο Μάτι είτε είχαν βρεθεί περιπλανώμενοι στη θάλασσα. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός είπε λίγο μετά τις 3 π.μ. ότι περισσότεροι από 680 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τις ακτές χάρη στη δράση του Λιμενικού και έφθασαν στη Ραφήνα.

Αυτό το σκηνικό μαρτυρά την τρομακτική ταχύτητα του φαινομένου: η πυρκαγιά εκδηλώθηκε και αμέσως άρχισε να κατακαίει οικίες και αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι διέφυγαν στις παραλίες. Κάποιοι άλλοι όμως…

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, είχε δηλώσει στον ΑΝΤ1: «Υπάρχουν νεκροί από την φωτιά, ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός τους». Αργότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι είδε με τα μάτια του τέσσερις ανθρώπους νεκρούς και εξέφρασε τον φόβο ότι με το ξημέρωμα ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος…

Ο ίδιος είπε ότι τουλάχιστον 500 σπίτια καταστράφηκαν καθώς και 200 ΙΧ.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της Κινέτας, το ενθαρρυντικό ήταν ότι κόπασαν οι άνεμοι μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές. Τουλάχιστον άνοιξε η κυκλοφορία στη Νέα και την Παλαιά Εθνική Οδό, η οποία είχε διακοπεί από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Τσίπρας: «Ασύμμετρο φαινόμενο»

Εχοντας επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε σε διυπουργική σύσκεψη και έκανε λόγο για «ασύμμετρο φαινόμενο», θυμίζοντας τα περί «ασύμμετρων απειλών» που είχαν εκστομίσει από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή στις φονικές πυρκαγιές του 2007.

Ο Αλ. Τσίπρας καταφθάνει στη Διυπουργική

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι προτεραιότητα είναι να διασωθούν οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στον Βουτζά και στις παραλίες, μολονότι και στην Κινέτα η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές και όχι οι περιουσίες, καλώντας τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία.

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα», δήλωσε για να προσθέσει ότι όλα τα Σώματα είναι σε συντονισμό: η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός.

Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλους και σε όλες «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται».

Απηύθυνε επίσης έκκληση για ψυχραιμία προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να είναι σε κίνδυνο, τονίζοντας πως προέχει η ανθρώπινη ζωή.

«Πρέπει να είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι σε μια διαρκή εγρήγορση και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα», σημείωσε.

Λίγο μετά τη 1 π.μ. ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης γνωστοποίησε ότι εκκενώθηκαν επιτυχώς οι κατασκηνώσεις του Δήμου στη βορειοανατολική Αττική.

protagon