Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου. Καθιερώθηκε από την ιδρυτική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ως μία ημέρα που θα συγκεντρώνει την παγκόσμια προσοχή, τόσο του κόσμου όσο και των ηγετών σε κρίσιμα θέματα υγείας. Η φετινή παγκόσμια ημέρα συμπίπτει με την πανδημία του νέου κορονοϊού, με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση που απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών σε πολλές χώρες του κόσμου.
Αφιερωμένη στους νοσηλευτές/τριες και τις μαίες είναι φέτος η 7η Απριλίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Αυτή η τρομερή πανδημία δοκιμάζει τα όρια των συστημάτων υγείας σε όλες τις χώρες. Οι άνθρωποι που κρατάνε με νύχια και με δόντια τα συστήματα από την κατάρρευση είναι οι υγειονομικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, οι διασώστες, αυτοί που μάχονται τον ιό στην πρώτη γραμμή και σώζουν ζωές.
Είναι οι άνθρωποι με τις μάσκες που τις τελευταίες εβδομάδες, ξέρουν καλά να κρύβουν τον πόνο, το δάκρυ, την αγωνία το συναίσθημα, γιατί η ανάγκη να φροντίσουν και να υποστηρίξουν τους ασθενείς στους θαλάμους του ΕΣΥ, ή στις ΜΕΘ, είναι πέρα από το δικό τους ανάστημα…
Είναι οι επαγγελματίες υγείας που ίσως υποτιμήσαμε κάποια στιγμή όλοι μας και που νομοτελειακά ήρθε η στιγμή να τους βγάλουμε το καπέλο. Και που φυσικά, ήρθε η ώρα και οι πολιτικές ηγεσίες παγκοσμίως, να συμπεριλάβουν στον σχεδιασμό τους σοβαρά κίνητρα και πολιτικές γι’ αυτούς τους επαγγελματίες υγείας.
Είναι η εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας, είναι η Σοφία, η Ειρήνη, ο Σταύρος και ο Θεοδόσης στην Ελλάδα, η Ντανιέλα και ο Φαμπρίτσιο στην Λομβαρδία, η Μαρία Ινμακιουλάδα και ο Αλεχάνδρο στην Ισπανία. Έχουν ονοματεπώνυμο, οικογένειες και ζωή, την οποία έχουν βάλει για λίγο στην άκρη. Ζουν και αναπνέουν για τους ασθενείς τους και με την προσδοκία αύριο να είναι μία καλύτερη ημέρα και η καμπύλη της πανδημίας να είναι ευθυγραμμισμένη και όχι σε κορύφωση.
Μία Παγκόσμια Ημέρα αρκετά διαφορετική από άλλες χρονιές, που χτυπά στους ρυθμούς ενός αλλόκοτου και αλλοπρόσαλλου ιού, του Covid-19, ο οποίος έχει σκορπίσει τον θάνατο σε όλο τον κόσμο με πάνω από 1,2 εκατ. κρούσματα και πάνω από 70.500 θανάτους, μεταξύ των οποίων 35.000 σε χώρες της Ευρωπαϊκής Μεσογείου.