Ομαλοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στην κοινότητα της Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς, με τους περίπου 5.500 πολίτες που συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρής καραντίνας, να εξαρτώνται πλήρως από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου.
Πρωτοφανής η πρόκληση που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Δήμος Καστοριάς με την επιβολή της καραντίνας στην περιοχή της Μεσοποταμίας, καθώς χωρίς καμία προετοιμασία – λόγω και του επείγοντος της κατάστασης – έπρεπε να φροντίσει για την απρόσκοπτη τροφοδοσία με αγαθά, για περίπου 5.500 κατοίκους.
«Τα συγκεκριμένα μέτρα αφορούν στο περίπου 40% του δήμου Καστοριάς, με έναν πληθυσμό 5500 χιλιάδων και καταλαβαίνετε ότι οι ανάγκες εκεί είναι σαφώς πιο αυξημένες, οπότε το βάρος του δήμου έχει πέσει κατά κύριο λόγο σε αυτές τις περιοχές» αναφέρει στο GRTimes.gr, o αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας – Εθελοντισμού και Αθλητισμού του δήμου, Πέτρος Δοκόπουλος.
Όπως λέει, η κατάσταση στην αρχή, ειδικά την πρώτη εβδομάδα, ήταν σίγουρα πολύ δύσκολη, «γιατί ο κόσμος δεν είχε προετοιμαστεί, οπότε πάρα πολλοί συνδημότες είχαν μείνει χωρίς φάρμακα και τρόφιμα και έπρεπε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε για να προμηθεύσουμε όλους αυτούς τους κατοίκους με τα απαραίτητα αγαθά».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δοκόπουλο, η κατάσταση πλέον έχει ομαλοποιηθεί, έχουν καταγραφεί και χαρτογραφηθεί όλες οι ανάγκες και τα όποια προβλήματα προκύπτουν καθημερινά, επιλύονται. Την κύρια ευθύνη για αυτό έχουν τα 14 άτομα από τις δομές του «Βοήθεια στο Σπίτι», στο έργο των οποίων συνεισφέρουν και αρκετοί εθελοντές που εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη δομή, συνολικά πάνω από 20 άτομα.
«Πλέον έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, έχουν γίνει συνταγογραφήσεις, έχουν μοιραστεί τα φάρμακα, διανέμονται αγαθά και τρόφιμα σε ευπαθείς ομάδες, υπάρχει delivery από τα σούπερ μάρκετ της περιοχής και νομίζω ότι πλέον είναι όλα ομαλά» τονίζει ο αντιδήμαρχος Καστοριάς.
Συγκινητικές οι δωρεές – Δεν θα πεινάσει κανείς
Όσον αφορά στα ιδιαίτερα προβλήματα που δημιούργησε η καραντίνα, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μπορούν να φροντίζουν τα ζώα τους με ειδική άδεια, ενώ αναμένεται η απόφαση για το τι θα γίνει με τους αγρότες. «Η βούληση της πολιτικής εξουσίας είναι πως η πρωτογενής παραγωγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληγεί και περιμένουμε να δοθούν ειδικές άδειες ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να βρεθούν στον τόπο παραγωγής και να εκτελέσουν κανονικά τις εργασίες τους» υπογραμμίζει ο κ. Δοκόπουλος.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κατάστασης, έκανε ειδική αναφορά στις δωρεές που γίνονται, τόσο προς τον δήμο, όσο και προς το νοσοκομείο της Καστοριάς, με καθημερινές συγκινητικές προσφορές τόσο από εταιρείες και φορείς, όσο και από μεμονωμένους ιδιώτες.
«Είναι συγκινητική η προσφορά που δεχόμαστε και η αλληλεγγύη. Διάφορες εταιρείες αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, είτε από την Καστοριά, είτε εκτός νομού, προσφέρουν όσο μπορούν και ότι μπορούν» λέει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το τι θα γίνει με την οικονομική κρίση που μπορεί να ακολουθήσει την πανδημία, ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να δουν τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης, τα οποία θα πρέπει να σκεφτούν καλά την επόμενη μέρα και να δώσουν τις απαραίτητες λύσεις.
«Εμείς σαν δήμος, πραγματικά έχουμε προνοήσει και βλέπουμε λίγο μακρύτερα. Προσπαθούμε να τελειώσει αυτή η κατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και θέλουμε η επανένταξη μας στην καθημερινότητα να έχει έναν ομαλό ρυθμό. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα στους δημότες» δηλώνει ο αντιδήμαρχος.
Καταλήγοντας και απαντώντας στο ερώτημα ποιος θα μπει μπροστά για την προστασία των αδύναμων οικονομικά πολιτών που δεν θα μπορούν να σταθούν στα «πόδια» τους, ο κ. Δοκόπουλος απαντά:
«Εμείς καθημερινά είμαστε στις επάλξεις. Για αυτό είμαστε κάθε μέρα στον δήμο, ώστε να καταγράφουμε και να μην μας «ξεφύγει» κάποιος συνδημότης μας που έχει πρόβλημα, ώστε να έχει τα απαραίτητα, να περάσει τις γιορτές, να περάσει αυτές τις δύσκολες μέρες. Καθημερινά μοιράζονται τρόφιμα και προσπαθούμε να είμαστε εμείς εγγυητές αυτής της προσπάθειας».