31 νέα κρούσματα στη χώρα μας – 99 οι νεκροί

Συνολικά 99 θάνατοι είναι καταγεγραμμένοι συνολικά στη χώρα, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.145, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Σε 2.145 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν επίσημα από το υπουργείο Υγείας επιπλέον 31 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ένα άτομο έχασε τη ζωή του από τον θανατηφόρο ιό.

Συνολικά 99 θάνατοι είναι καταγεγραμμένοι συνολικά στη χώρα. Οι 26 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 72 έτη και το 86% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, 73 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω. Παράλληλα, 16 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουν συνολικά ελεγχθεί 43.417 κλινικά δείγματα για την παρουσία του ιού.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκ νέου στα τεστ αντισωμάτων τονίζοντας ότι 60 τέτοια είναι υπό ενεργό έλεγχο και αξιολόγηση. «Ανάλογα με την αξιοπιστία τους θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, με τα έως σήμερα δεδομένα, μετά από λοίμωξη με τον νέο ιό, οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας.

Ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε ότι η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι. «Υπό αυτό το πρίσμα θα δούμε τις οδηγίες που έρχονται από τους διεθνείς οργανισμούς. Παρακολουθούμε το πως κινείται ο ιός στη χώρα. Οι ηλικιωμένοι σίγουρα είναι οι τελευταίοι που θα αρθούν οι περιορισμοί. Το πότε είναι πολύ νωρίς να το πεί, εξαρτάται το πως πορεύεται ο ιός, τι δεδομένα έχουμε για την ανοσία της αγέλης. Τα επιστημονικά δεδομένα θα συσσωρεύονται τους επόμενους 2 μήνες και θα μπορούμε πιο ενημερωμένα θα πάρουμε αποφάσεις»

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στις ευπαθείς ομάδες, δίνοντας συμβουλές για όσους νοσούν στο σπίτι, αλλά και για τις οικογένειές τους, που θα πρέπει να παραμένουν σε 14ήμερη καραντίνα.

«Είμαστε εδώ και πολλές εβδομάδες σε κατάσταση συναγερμού, αντίστοιχη με αυτή των φυσικών καταστροφών. Μια φωτιά που πάει να σβήσει, δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί από παρόμοια περιστατικά. Το ότι είμαστε σε αυτή την κατάσταση, είναι γιατί από τον Ιανουάριο δουλεύουμε εντατικά όλοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς να ορίζει τις κινήσεις μας η πίστη σε κάποια τύχη ή στον καλό καιρό», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, αυτό που έχουμε καταφέρει είναι επιτυχία όλων μας και σχετίζεται άμεσα με κάποια τα μέτρα που έγκαιρα ελήφθησαν και που όλοι μαζί υπομένουμε. «Αυτός ο χρόνος έδωσε χώρο και χρόνο στο να ετοιμαστεί καλύτερα το σύστημα υγείας και να αναπτύξουμε στρατηγικές για το μέλλον».

«Γι΄ αυτό δεχθείτε εκ μέρους όλων μας και εμένα προσωπικά, τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη που υπομείνατε και που υπομένετε και που ακόμα υπομένουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο καθηγητής.