22 νέα κρούσματα – 102 οι νεκροί – 2192 συνολικά στη χώρα μας

Τα 2.192 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρας μας καθώς καταγράφηκαν 22 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Οι νεκροί έφτασαν τους 102 καθώς το τελευταίο 24ωρο πέθανε ακόμη ένας άνθρωπος.

Παράλληλα, 22 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ ενώ 72 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε πως προβλέπονται νέα επιδημιολογικά κύματα του ιού και συνέχιζε λέγοντας πως οι επιστήμονες τονίζουν την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα.

«Xρειάζεται επαγρύπνηση για τα δυο επόμενα χρόνια», είπε.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, είπε πως αυτό ακόμα αργεί ωστόσο σημείωσε πως ένα εμβόλιο από τα 70 που δοκιμάζονται είναι στη φάση 2.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, είπε πως αυτό ακόμα αργεί ωστόσο σημείωσε πως ένα εμβόλιο από τα 70 που δοκιμάζονται είναι στη φάση 2.

Συνέχισε λέγοντας πως είναι πρόωρο να μιλάμε για τη στρατηγική μετάβαση στην επόμενη φάση.

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για μετάβαση στην επόμενη φάση. Απαιτούνται αυστηρές αποφάσεις, όπως η τήρηση των αποστάσεων. Παντού δυσκολίες, παντού αποφάσεις, παντού υγιεινή».

Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά, είπε τονίζοντας πως όλες οι χώρες κάνουν μικρά βήματα, με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες.

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όχι σε μετακίνηση σε σπίτια φίλων και συγγενών για την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα.

Τόνισε πως ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο ακέραιο και πως θα επιβληθούν όλα τα προβλεπόμενα πρόστιμα. 

«Το μεγάλο στοίχημα της ημέρας είναι να μη θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές μας και των ηλικιωμένων ανθρώπων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες», τόνισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων σε κομβικά σημεία των οδικών δικτύων.

Ακόμη ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν δυο αλλοδαποί που πήγαν να σπάσουν την καραντίνα σε ξενοδοχείο της Νότιας Αττικής.

«Ήταν αρνητικοί αλλά έπρεπε να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν όλες οι νομικές ενέργειες κατά τους και ενημερώθηκαν οι πρεσβείες τους».

Όπως ανακοίνωσε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς, παρατείνεται μέχρι τις 27/4 ο περιορισμός της κίνησης των πολιτών στον παραλιακό χώρο Βόλου και Πάτρας ενώ αναστέλλεται για 10 ημέρες η λειτουργία της λαϊκής αγοράς Πτολεμαΐδας του δήμου Εορδαίας, λόγω μη τήρησης των μέτρων προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό.