15 νέα κρούσματα – 105 οι νεκροί – 2207 συνολικά στη χώρα μας

Στα 2.207 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφηκαν 15 νέα. Την ίδια ώρα, οι νεκροί ανέρχονται στους 105 καθώς το τελευταίο 24ωρο πέθαναν ακόμη τρεις άνθρωποι.

Από τους νεκρούς, οι 29 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 89,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ακόμη 69 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, με το 83% να έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.

Παράλληλα, 33 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως μελέτες δείχνουν την σημαντική έλλειψη ανοσίας και την ανάγκη επαγρύπνισης τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο Πάσχα, είπε πως αυτές οι ημέρες έχουν έναν θρησκευτικό χαρακτήρα.

«Όταν πριν από 30 χρόνια σαν φοιτητής είχα επισκεφτεί το Άγιο Όρος για να δώ μια ακραία μορφή ζωής, μου είχαν μείνει τα λόγια ενός μοναχού “Η αρετή του ανθρώπου δεν είναι πλυμένα ρούχα που τα κρεμάς στο μπαλκόνι ειναι εσωτερικό βίωμα”», σημείωσε.

Δύο νέα μέτρα για το Πάσχα 

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως διπλασιάζεται το πρόστιμο από τα 150 ευρώ σε 300 ευρώ και θα υπάρχει αφαίρεση πινακίδων σε όλη την χώρα για άσκοπη μετακίνησης.

Παράλληλα θα ελέγχεται σαρωτικά ο κωδικός Β4 για μετακίνηση για το ίδιο χρονικό διάστημα. Τα πρόστιμα θα είναι 300 ευρώ πρόστιμο για οδηγό και 150 για συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδας.

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν από το Μεγάλο Σάββατο στις 9 το βράδυ ως την Δευτέρα στις 12 το βράδυ.

«Διανύουμε την Εβδομάδα των Παθών που δεν θυμίζει τίποτα αυτές που έχουμε ζήσει πιο παλιά. Ευχαριστούμε αυτούς που θα ζήσουν το Πάσχα εναρμονισμένοι με τους νόμους. Ένας στους δέκα δηλώνουν εμμέσως ότι θα ζήσουν το Πάσχα πέρα από τα όρια και είναι έτοιμοι να καταστρέψουν τα πάντα. Λες και δεν θα τους φτάσει ο ιός, λες και δεν μπορούμε να φάμε τη μαγειρίτσα με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί. Να θυμίσω ότι τις ημέρες του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί ως τώρα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σημείωσε πως θα υπάρχει πιο αυστηρός ο έλεγχος σε όσους δηλώνουν ότι μετακινούνται για βοήθεια στο σπίτι. Υπενθύμισε πως οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς, όπως και τα κοιμητήρια.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε πως οι φορολογικές δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά και οι πολίτες δεν χρειάζεται να μετακινούνται. «Η ημερομηνία λήξης είναι η 30η Ιουνίου, δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε».

Ο κ. Τσιόδρας συνέχισε λέγοντας πως ολοκληρώνεται η ανίχνευση του ιού στην περιοχή της Θεσσαλίας όπου σε 416 δείγματα υπάρχει μόνο ένα θετικό.

«Όλα πάνε καλά αλλά πρέπει να συνεχίσουμε έτσι», σημείωσε.

Ακόμη είπε πως σε 49 οχήματα αφαιρέθηκαν πινακίδες τις τελευταίες 24 ώρες για μη τήρηση των μέτρων.

«Θα νικήσουμε μόνο αν συνεχίζουμε να βάζουμε το “εμείς” πάνω από το “εγώ”», είπε με έμφαση.