Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό αντίδοτο για τη δυστυχία των ημερών και να μειώσει γενικότερα τα επίπεδα άγχους στη ζωή μας, ισχυρίζεται έρευνα γύρω από τη σύνδεση υγείας και φυσικού περιβάλλοντος
Η πανδημία του Covid 19 εισήγαγε νέα δεδομένα στη ζωή μας και αναστάτωσε τρόπον τινά την καθημερινότητά μας. Οι στενάχωρες ειδήσεις, μέτρα όπως η κοινωνική απομόνωση και η ανάγκη προσαρμογής στη νέα κατάσταση έχουν αποδειχθεί σημαντικοί στρεσσογόνοι παράγοντες. Και όμως, ένα εγγυημένο αγχολυτικό, είναι δωρεάν και προσβάσιμο σε όλους μας.
Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό αντίδοτο για τη δυστυχία των ημερών και εν γένει στις δυσκολίες που μας επιφυλάσσει η ζωή. Στο πόρισμα αυτό κατέληξε έρευνα με επικεφαλής την Δρ. Mary Carol Hunter, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν με αντικείμενο το περιβάλλον και την αειφορία, αναδεικνύοντας την ευεργετική δράση που έχουν 20 λεπτά στη φύση στη μείωση του στρες. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Psychology.
Τα οφέλη από την έκθεση στη φύση είναι πολλά: καλύτερος ύπνος, μείωση της φλεγμονής, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και, μεταξύ άλλων, εξασφάλιση της ψυχικής ευεξίας χάρη στη μείωση του άγχους, την καλύτερη συγκέντρωση και την επιτυχή διαχείριση του φόβου. Επιπλέον, στα οφέλη προστίθενται η έκθεση σε καθαρό αέρα και ωφέλιμες δευτερογενείς φυτικές ενώσεις (phytoncides) και μικροργανισμούς που προάγουν καλύτερη υγεία και συντελούν στη φυσική παραγωγή βιταμίνης D, ενός σημαντικού συστατικού για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
Το πείραμα έκθεσης στη φύση
Η ερευνητική ομάδα, μελέτησε για ένα διάστημα οχτώ εβδομάδων με λήψη δείγματος σάλιου που λήφθηκε πριν και μετά το πείραμα, τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης τους στρες) σε συμμετέχοντες που τους ζητήθηκε να έρθουν σε επαφή με τη φύση για περίπου 10 λεπτά ή περισσότερο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες μπορούσαν ελεύθερα να επιλέξουν ποια ώρα της μέρας, για πόσο και σε ποιον εξωτερικό χώρο θα βίωναν την εμπειρία της φύσης, με μοναδικούς περιορισμούς να εκτεθούν στη φύση πριν νυχτώσει, να μην αθλούνται και να αποφύγουν τα κοινωνικά δίκτυα, το ίντερνετ, τις τηλεφωνικές κλήσεις, τις συζητήσεις και το διάβασμα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επαφή με τη φύση έδειξε πτώση των επιπέδων κορτιζόλης κατά 21,3% ανά ώρα, με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να διαρκεί για 20 έως 30 λεπτά. Στη συνέχεια, η ανακούφιση από το άγχος φάνηκε να συνεχίζεται με ωστόσο βραδύτερο ρυθμό.
Με ποιον τρόπο βιώνουμε την «πράσινη» εμπειρία;
Τα θεραπευτικά αποτελέσματα μιας εμπειρίας στη φύση δεν απαιτεί παρά την αίσθηση της σύνδεσης μαζί της παθητικά ή ενεργητικά. Η εμπειρία βιώνεται παθητικά μέσα από ερεθίσματα όπως το άγγιγμα του αέρα, οι ήχοι των πουλιών ή η παρατήρηση των δέντρων, είτε ενεργητικά με δραστηριότητες όπως η κηπουρική και η γυμναστική σε υπαίθριους στη φύση.
Πράσινη εμπειρία μπορεί να αποτελέσει μια βόλτα στην γειτονιά, διαδρομές σε περιοχές με δέντρα και πλούσια βλάστηση. Ακόμη και εάν δεν μπορεί κανείς να μεταβεί σε εξωτερικούς χώρους, η θέα από το παράθυρο όσων συντελούνται στη φύση -ο ήλιος, οι μυρωδιές, ο αέρας- μπορεί να οδηγήσει στην ψυχική ανάταση.