Προσοχή με τα SMS – Κίνδυνος για απάτες από ψεύτικο 13033

Ενδεχόμενο κενό ασφαλείας στο 13033 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απάτες, καθώς επιτήδειοι μέσω ψεύτικων μηνυμάτων μπορεί να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία, σύμφωνα με εταιρεία παροχής κυβερνοασφαλείας.

«Ενδεχόμενες εγκληματικές ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, αλλά και σε άλλες εξίσου παράνομες πράξεις, καθώς είναι εφικτό να σταλούν SMS στα οποία θα εμφανίζεται φαινομενικά ως αποστολέας το 13033 και τα οποία ενδεικτικά μπορεί να καλούν τον παραλήπτη να συνδεθεί σε ιστοσελίδες σχεδιασμένες για υποκλοπή στοιχείων ή να ακολουθήσει ψευδείς “κρατικές” οδηγίες», σημειώνει η έκθεση της TwelveSec, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην τεχνολογία του δικτύου GSM, μέσα από το οποίο γίνεται η αποστολή των απαντητικών SMS από τον πενταψήφιο αριθμό για την επιβεβαίωση της μετακίνησης των πολιτών.

Η εταιρεία κυβερνοασφαλείας σημειώνει πως οι αρμόδιες Αρχές που είναι υπεύθυνες για την υπηρεσία 13033 πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες και να τους εκπαιδεύσουν για ενδεχόμενες κακόβουλες ενέργειες.

Προσοχή στα URL

Άξιο αναφοράς είναι ότι το πρόβλημα παραδέχονται και στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που μίλησαν στην εφημερίδα, υποστηρίζοντας πως δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν διότι υπεύθυνοι είναι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας.

Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα μηνύματα που λαμβάνουν και προσθέτουν ότι το 13033 έχει μια πολύ συγκεκριμένη λειτουργία, η οποία περιορίζεται στην επιβεβαίωση που αποστέλλεται για τις μετακινήσεις.

«Το κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επισκέπτεται διευθύνσεις URL που λαμβάνονται από την υπηρεσία 13033 και ότι η υπηρεσία 13033 δεν θα τους στείλει μηνύματα που να ζητούν να πληρώσουν πρόστιμα ή να τους ζητήσουν να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια», αναφέρει η TwelveSec και καλεί τους πολίτες να ενημερώσουν τις Αρχές σε περίπτωση που λάβουν τέτοια μηνύματα.

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζουν πως οι εφαρμογές για μαζική αποστολή SMS είναι πιο «ευάλωτες» και πρακτικά είναι δύσκολη η εξαπάτηση μέσω μηνυμάτων καθώς οι χρήστες που προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες μπορούν να εντοπιστούν.

Τέλος, οι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια επισημαίνουν πως λύση στο πρόβλημα μπορούν να δώσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με αναβάθμιση των δικτύων τους.