Πόσο πιθανόν είναι τα κουνούπια να μεταδώσουν τον κορωνοϊό;

Το ερώτημα για τη μετάδοση του κορωνοϊού από κουνούπια έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα, ακόμη και σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι επιστήμονες ποντάρουν πολλά στο καλοκαίρι για την αναχαίτιση του κορωνοϊού καθώς εκτιμούν ότι σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών η μεταδοτικότητά του εξασθενεί και επιπλέον, σε συνδυασμό και με την ηλιακή ακτινοβολία, ο ιός φαίνεται πως πεθαίνει πολύ σύντομα όταν εκτίθεται στο περιβάλλον. Ωστόσο, το καλοκαίρι, μπορεί να κρύβει και κάποιες παγίδες και μια από αυτές είναι τα κουνούπια τα οποία, μάλιστα, στη χώρα μας, έχουν πολύ έντονη δραστηριότητα κατά τους θερινούς μήνες. Υπάρχει περίπτωση μετάδοσης της νόσου covid-19 μέσω των κουνουπιών;

Το ερώτημα έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα, ακόμη και σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εάν η απάντηση ήταν καταφατική τότε η Ελλάδα θα έπρεπε να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει έναν εφιάλτη. Ωστόσο, ευτυχώς, τα έως τώρα δεδομένα δεν δικαιολογούν κανενός είδους τέτοιες ανησυχίες. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ΠΟΥ, αντιμετώπισε αυτήν την ερώτηση σχετικά με τον covid-19, το ίδιο και το αμερικανικό CDC (το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).

Οι απαντήσεις τις οποίες έχει δώσει το αμερικανικό CDC είναι απολύτως καθησυχαστικές. Ειδικότερα, σημειώνει τα εξής:

• Τα κουνούπια όπως και τα τσιμπούρια δεν μπορούν να εξαπλώσουν όλους τους τύπους ιών. Για παράδειγμα, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου ή του δάγκειου πυρετού, αλλά δεν μεταδίδουν τον ιό που προκαλεί τη νόσο του έμπολα ή τον HIV που προκαλεί το AIDS.

• Προς το παρόν, δεν έχουμε δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι ο covid-19 ή άλλοι παρόμοιοι κορωνοϊοί (π.χ. SARS, MERS), εξαπλώνονται από κουνούπια. Επισημαίνεται ότι ο νέος κορωνοϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός που εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σιέλου ή απόρριψης από τη μύτη. Απεναντίας δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για μετάδοση μέσω τσιμπήματος από έντομα.

• Για να περάσει ένας ιός σε ένα άτομο μέσω ενός κουνουπιού ή τσιμπήματος, ο ιός πρέπει να μπορεί να αναπαραχθεί μέσα στο κουνούπι ή σε άλλο έντομο.

Για το θέμα μίλησε στην Voria ο Σπύρος Μουρελάτος, πρόεδρος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη Α.Ε.» η οποία υλοποιεί μέρος τους προγράμμ&aalpha;τος καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία. “Παρακολουθούμε στενά όλες τις ανακοινώσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας σχετικά με αυτό το θέμα. Ό,τι έχει ανακοινωθεί έως σήμερα, από πολύ εγνωσμένου κύρους Οργανισμούς και Ινστιτούτα, όλοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει μετάδοση της covid-19 μέσω της δραστηριότητας των κουνουπιών”, αναφέρει ο κ. Μουρελάτος.

Επισημαίνει, συγχρόνως, πως “σε ό,τι αφορά τα κουνούπια, καλό είναι να στρέψουμε την προσοχή μας στην προφύλαξη από τυχόν διάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου ο οποίος δεν αποκλείεται να κάνει και φέτος την εμφάνισή του”.

Προσθέτει, πάντως, ότι “όσα έχουν γίνει έως τώρα με τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, ενδέχεται να βοηθήσουν και στην περίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς ο πληθυσμός και κυρίως οι πλέον ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, έχουν εξοικειωθεί με τη λήψη μέτρων προφύλαξης τα οποία, φαντάζομαι θα συνεχίσουν να τα τηρούν και για την περίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου”. Ο κ. Μουρελάτος θεωρεί πολύ πιθανόν να υπάρξουν και φέτος κρούσματα του συγκεκριμένου ιού, αποφεύγει ωστόσο, να προβεί σε εκτιμήσεις ως προς την πιθανή έκταση της εξάπλωσής του καθώς, όπως λέει, “είναι ακόμη πολύ νωρίς. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα, οι βροχοπτώσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα καταπολέμησης ξεκίνησε εγκαίρως και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα”.

Voria