Πώς μπορείτε να ακυρώσετε το πρόστιμο των 150 ευρώ

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που ορίζει τους επιβάτες σε ΙΧ και Ταξί πότε επιβάλλεται πρόστιμο και πως μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία ξεκαθαρίζεται πόσα άτομα μπορούν να επιβαίνουν στα αυτοκίνητα, τα Ταξί και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους επιβάτες που μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στην ΚΥΑ επισημαίνονται επίσης τα πρόστιμα που επιβάλλονται, πόσο χρόνο έχουν στην διάθεσή τους οι παραβάτες να τα εξοφλήσουν αλλά και με ποιο τρόπο μπορούν να καταθέσουν εγγράφως τις ενστάσεις τους ώστε να γλιτώσουν το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Ειδικότερα η ΚΥΑ αναφέρει ότι: «Άρθρο 3

Μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς

1.Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας. Η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου ισχύει, επίσης, για τον οδηγό και τους επιβάτες επιβατηγών οχημάτων δημόσιας χρήσης.

2.Οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μονίμου και εκτάκτου προσωπικού των συγκοινωνιακών φορέων, που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση προς αποφυγή συνωστισμού.

3.Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Άρθρο 4

Μέτρα προστασίας σε επιβατηγά οχήματα, δημόσιας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης με οδηγό

1.Για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α’ 222) μέχρι πέντε (5) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά ενός (1) επιβάτη, πλέον του οδηγού. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον αυτός είναι συνοδός ατόμου που χρήζει βοηθείας.

2.Για επιβατηγά οχήματα έξι (6) ή επτά (7) θέσεων, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012,

3.Για επιβατηγά οχήματα οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α’ 222), επιτρέπεται η μεταφορά τριών (3) επιβατών πλέον του οδηγού.

4.Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.

5.Για τις περιπτώσεις των παρ. 1 έως 4, είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, τόσο από τους επιβάτες, όσο και από τον οδηγό.

6.Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα ευρώ (150 €), τόσο στον οδηγό του οχήματος, όσο και στους επιβάτες.

Άρθρο 5

Μέτρα προστασίας σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα

1.Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο (2) επιβατών πλέον του οδηγού.

2.Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά τριών (3) επιβατών, πλέον του οδηγού.

3.Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.

4.Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα ευρώ (150 €), τόσο στον οδηγό του οχήματος, όσο και στους επιβάτες.

Πώς μπορείτε να ακυρώσετε το πρόστιμο

Το αντίτιμο του προστίμου μπορεί να καταβληθεί εντός 15 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου, μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που εκδίδεται είτε απευθείας από την ιστοσελίδα gsis.gr/e-paravolo (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο ή αρμόδιος φορέας επιβολής προστίμου), είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ή τις Τράπεζες ή τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

Ο παραβάτης είχε δικαίωμα εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης να υποβάλει τις έγγραφες αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή της Αρχής μόνο διά του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ειδικότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου!

Ειδικότερα όπως αναγράφεται: «Εντός προθεσμίας 5 ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, ο ελεγχόμενος δύναται να υποβάλει τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση. Η υποβολή αντιρρήσεων πραγματοποιείται μόνον ηλεκτρονικά στη σχετική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου. Η απόφαση με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία. Αν οι προβληθείσες αντιρρήσεις απορριφθούν, επικυρώνεται το διοικητικό πρόστιμο από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή Αρχής.»