Σκέψεις για άνοιγμα της εστίασης πριν από τον Ιούνιο – Τα μέτρα στήριξης του κλάδου

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο του ανοίγματος των χώρων εστίασης νωρίτερα από το προβλεπόμενο, σύμφωνα με κυβερνητικές φωνές

Ο προγραμματισμός που έχει ανακοινωθεί θέλει την εστίαση να ανοίγει την 1η Ιουνίου, ωστόσο οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στις πλατείες φαίνεται πως αλλάζουν τα δεδομένα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στις σκέψεις της κυβέρνησης επί του ζητήματος, σημειώνοντας πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα οι καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα συγχρωτισμού πολιτών, σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο.

«Έχει τεθεί αυτός ο προβληματισμός εδώ κι αρκετές ημέρες. Επειδή είναι κλειστά τα καταστήματα εστίασης, είναι λίγος ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους και συνωστίζονται όλοι μαζί. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα αυτά και έχει τεθεί στην επιτροπή ειδικών», σημείωσε μιλώντας στο Star.

Όπως τόνισε όλα θα εξαρτηθούν από την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία θα κρίνει τελικά το πότε θα ανοίξουν.

Παράλληλα, και μετά την έναρξη των δρομολογίων στα νησιά, ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε πως ενδέχεται να «ανοίξουν» νωρίτερα μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος με το βλέμμα στον τουρισμό.

Μέτρα για στήριξη εστίασης

Για τον λόγο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε χτες μιλώντας στο STAR πως αναμένει την εισήγηση των λοιμωξιολόγων επιβεβαιώνοντας στην ουσία τις σκέψεις για νωρίτερο άνοιγμα του κλάδου.

Τις επόμενες ημέρες, ως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, κατατίθεται στη Βουλή διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία, θα δοθεί πρόσθετος εξωτερικός δημόσιος χώρος για τραπεζοκαθίσματα, εκεί όπου είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επιπλέον δημοτικά τέλη. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση των τελών, έως και 50%.

Μείωση ΦΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων και η μείωση των τελών δεν θα είναι το μόνο μέτρο στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης. Δρομολογείται μείωση του ΦΠΑ στο σερβιρισμένο καφέ από το 24% στο 13% ενώ στα εστιατόρια από το 13% στο 11%.