Οι ειδικοί προειδοποιούν: Φαινόμενα σαν της Μυκόνου θα φέρουν νέο lockdown

Καμπανάκι κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων: Ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει, δεν δικαιολογείται η χαλάρωση – Σύψας: Ενας άνθρωπος μέσα στο πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους

Οι εικόνες συνωστισμού σε πασίγνωστο beach bar έφεραν δίμηνο λουκέτο και πρόστιμο 20.000 ευρώ. Η επιβολή του λουκέτου επικρίθηκε από πολλούς, αλλά ο Στέλιος Πέτσας υπεραμύνθηκε του νόμου και παράλληλα προειδοποίησε ότι αν χρειαστεί, η πολιτεία δεν θα μείνει στο λουκέτο αλλά θα κλείσει περιοχές ολόκληρες.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχεδίου τοπικού lockdown, εφόσον υπάρχουν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε δομή, σχολείο ή γεωγραφική περιοχή.

«Στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία, να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από τη Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις για το λουκέτο των δύο μηνών στο beach bar στη Μύκονο όπου έγινε πάρτι χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστή. «Αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον εδώ είμαστε να το δούμε. Το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία».

Σύψας: Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημία

Ως «πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας» του κορωνοϊού χαρακτήρισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας  Νίκος Σύψας τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν με τον μεγάλο συνωστισμό ατόμων.

«Εχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Ενας άνθρωπος μες στο πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία», είπε επίσης ο κ. Σύψας και συνέχισε: «Πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».