Άνοιξε η εφαρμογή για την β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής για χαμηλότοκα δάνεια

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής με το οποίο θα χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε περισσότερες επιχειρήσεις συγκριτικά με τον πρώτο γύρο, ο οποίος ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Επιχειρήσεις κάθε κλάδου (ΚΑΔ) ακόμη και ατομικές χωρίς εργαζομένους αν έχουν ταμειακή μηχανή (σ.σ. οι τελευταίες υπολογίζονται σε περίπου 200.000 – 250.000), αλλά και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης εντάσσονται στο δεύτερο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που μπορεί να μοιράσει ακόμη και πάνω από 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εξαιρούνται όσες έχουν πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό.

Οι αιτήσεις θα γίνονται έως 22 Ιουνίου στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Εν συνεχεία θα οριστικοποιηθούν οι όροι επιστροφής του ποσού. Μετά, με δεύτερη αίτηση (χορήγησης), θα γίνει η οριστική αποδοχή του δανείου από τον επιχειρηματία.

Στον πρώτο κύκλο, σημείο-κλειδί ήταν η μείωση τζίρου τον Μάρτιο. Πλέον υπολογίζεται η πτώση τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Επιπλέον ζητούνται στοιχεία για το σύνολο του 2020 που θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε μήνα ο επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα επιχειρείται να ανοίξει η πλατφόρμα εντός της ημέρας, αλλά και να ολοκληρωθούν οι πληρωμές έως τις 7 Ιουλίου.

Η κοινή υπουργική απόφαση ορίζει τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Θα γίνει στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ.