Πώς γλίτωσε ο 26χρονος από την αρκούδα – “Αύριο θα είχαμε κηδεία…!” λέει ο πατέρας του

Συγκλονισμένος ο κ. Νικόλαος Καμπούρης αναφέρει για την περιπέτεια του 26χρονου γιου του:

«Έβγαλε τα κυνηγετικά κουτάβια για εκπαίδευση.Μέσα από θάμνους πετάχτηκε η αρκούδα και επιτέθηκε απευθείας στο παιδί. Τον έριξε κάτω, τον δάγκωνε στο κεφάλι και στο χέρι του. Το χέρι του στο ύψος του μπράτσου θρυματίστηκε. Τον έπαιρνα τηλέφωνο αλλά δεν απαντούσε, κάποια στιγμή με πήρε αυτός και μου είπε με βούτηξε αρκούδα. Πήρα έναν εργάτη από τον Νεστόριο και πήγαμε να τον βρούμε. Η δεξιά του πλευρά από το κεφάλι, το χέρι μέχρι τα πόδια ήταν γεμάτη αίματα. Ήταν μεγάλη αρκούδα μας είπε, ευτυχώς δεν με έπιασε απ’ το λαιμό! Ευτυχώς που όρμηξαν τα σκυλάκια στην αρκούδα και γύρισε αυτή στα σκυλιά. Έτσι ξέφυγε το παιδί! Τι να πω, παρά λίγο αύριο να είχαμε κηδεία!»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΣΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: «ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ» ΤΙ ΠΙΟ ΑΠΛΟ; ΟΙ ΜΚΟ ΑΚΟΥΝΕ;

Ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος δήλωσε για το περιστατικό: «Πρόκειται για ένα δυσάρεστο συμβάν κατά το οποίο αρκούδα επιτέθηκε και κατάφερε να τραυματίσει ένα νέο παιδί. Τώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου για επέμβαση στο χέρι. Κοιτάξτε εδώ έχουμε πρόβλημα συνύπαρξης του ανθρώπου με την αρκούδα. Οι αρκούδες είναι η άγρια φύση μας, είναι περιουσία μας όπως είναι η πανίδα και η χλωρίδα, αλλά πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος να συνυπάρξουμε αρμονικά μαζί της. Σήμερα υπάρχει μια σχέση ανταγωνιστική της αρκούδας με τον άνθρωπο, γιατί οι αρκούδες έχουν πολλαπλασιαστεί αρκετά, ο πληθυσμός τους έχει υπερβεί τα 400 άτομα και μπορεί να έχει πλησιάσει και τα 500 στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι στα βουνά δεν βρίσκουνε τροφές και κατεβαίνουν στους οικισμούς. Και μπαίνουν μέσα στις καλλιέργειες και τα μαντριά των ανθρώπων, σκοτώνουν ζώα από μικρά μέχρι μεγάλα. Για να μπορεί να σταματήσει όλο αυτό με τις ζημιές που υφίστανται οι παραγωγοί και μάλιστα χωρίς να μπορούν να αποζημιωθούν στην ουσία, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος. Πρέπει να αποζημιώνονται αυτοί οι άνθρωποι από το πρώτο ζώο που σκοτώνει η αρκούδα και όχι μετά από έναν συγκεκριμένο αριθμό και πάνω και δεύτερον να μεταφερθεί η αρκούδα στον βιότοπο της. Αυτό μπορεί να γίνει με δεντροφυτεύσεις καρποφόρων δέντρων ή και σποράς καλλιεργειών όπως καλαμπόκια, πάνω στα βουνά για να μπορεί να βρίσκει την τροφή της εκεί το ζώο και να μην κατεβαίνει στους οικισμούς.»

oladeka

Διαβάστε ακόμα: Στο νοσοκομείο 26χρονος που πάλεψε με αρκούδα στην Καστοριά