Ύπνος: Τι αλλάζουμε το καλοκαίρι – Τι πρέπει να κάνουμε

Ο ύπνος είναι απαραίτητος ανεξαρτήτως εποχής του χρόνου, αλλά πολλοί συνηθίζουν να ξενυχτούν το καλοκαίρι, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Καλοκαίρι σημαίνει μεγάλες μέρες, περισσότερες δραστηριότητες μακριά από το σπίτι και – για πολλούς –  περισσότερος ελεύθερος χρόνος. Όλη αυτή η ανεμελιά, όμως, δεν σημαίνει ότι ο ύπνος πρέπει να πάψει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, προειδοποιούν Αμερικανοί ειδικοί.

Τα ξενύχτια κρύβουν κινδύνους, λένε, ενώ οι διακοπές προσφέρουν μοναδική ευκαιρία για να γίνει (πάλι) απολαυστικός και ήσυχος ο ύπνος σας.

Δυστυχώς όμως περισσότεροι από ένας στους τρεις ενήλικες κοιμούνται το καλοκαίρι λιγότερο απ’ όσο τον χειμώνα. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στους νεαρούς ενήλικες, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ακόμα και στους μεσήλικες.

Αυτό αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM). Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.000 εθελοντές, το 36% εκ των οποίων είπαν ότι κοιμούνται λιγότερο το καλοκαίρι. Οι άνδρες που αποκτούν αυτή τη συνήθεια είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (37% έναντι 35%).

«Πρωταθλητές» στη μείωση του ύπνου είναι τα άτομα ηλικίας 35-54 ετών. Στις ηλικίες αυτές το 41% των ερωτηθέντων είπαν ότι κοιμούνται λιγότερο και ξενυχτάνε περισσότερο. Ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών, το 35% εκ των οποίων μειώνουν τη διάρκεια του ύπνου τους.

Νεαροί ενήλικες και ηλικιωμένοι

Οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες, ηλικίας 18-24 ετών, παρουσιάζουν τις περισσότερες αλλαγές στις συνήθειες ύπνου το καλοκαίρι. Όχι μόνο επειδή κοιμούνται λιγότερο αλλά και επειδή σε μεγάλο ποσοστό κοιμούνται περισσότερο.

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 34% των νεαρών ερωτηθέντων κοιμούνται λιγότερο το καλοκαίρι. Το 27% όμως κοιμούνται περισσότερο. Το αντίστοιχο ποσοστό στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες είναι μονοψήφιο (από 2% έως 9%). Τα κορίτσια είναι πιθανότερο να αυξήσουν τη διάρκεια του ύπνου τους.

Αντιθέτως, οι ηλικιωμένοι (ηλικίες άνω των 65 ετών) είχαν τις λιγότερες πιθανότητες απ’ όλους να αλλάξουν συνήθειες ύπνου το καλοκαίρι. Το 72% είπαν ότι ο ύπνος τους είναι όσος και τον χειμώνα. Το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 38% στους νεαρούς ενήλικες έως 64% στα άτομα ηλικίας 55-64 ετών.

«Οι μεγάλες μέρες του καλοκαιριού καθιστούν δελεαστική την καθυστέρηση του ύπνου. Ωστόσο ο ύπνος πρέπει να είναι επαρκής όλο τον χρόνο, ανεξαρτήτως εποχής», δήλωσε ο πρόεδρος της AASM  Dr. Kannan Ramar.

Τι να κάνετε

Αν παρουσιάζει μείωση το καλοκαίρι και ο δικός σας ύπνος, πρέπει να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με πολλά δεινά, τα οποία αρχίζουν από το επόμενο πρωί κιόλας. Όποιος έχει ξενυχτήσει, ξέρει καλά πόσο επιρρεπής στα ατυχήματα είναι την επόμενη μέρα.

Η AASM προσφέρει μερικές συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να κοιμηθείτε αρκετά και καλά:

  • Τηρήστε ένα πρόγραμμα ύπνου. Αν κοιμάστε πιο αργά το καλοκαίρι, πρέπει να ξυπνάτε και πιο αργά το πρωί. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να φροντίσετε να κοιμάστε λίγο και το μεσημέρι, εάν έχετε τη δυνατότητα.
  • Να απενεργοποιείτε εγκαίρως τις ψηφιακές συσκευές. Τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας απενεργοποιήστε κινητά, λάπτοπ και τάμπλετ. Βάλτε στο αθόρυβο τις ειδοποιήσεις σας και φορτίστε τις συσκευές σας σε άλλο δωμάτιο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπαίνετε σε πειρασμό να τις κοιτάτε όλη την ώρα.
  • Αποφύγετε αλκοόλ και καφεΐνη. Οι ώρες πριν από τον ύπνο δεν είναι κατάλληλες για καφέ και ποτό. Ο ύπνος ενδέχεται να διαταραχθεί από τις διεγερτικές αυτές ουσίες.
  • Να κοιμάστε σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Πρέπει να είναι δροσερός, ήσυχος και σκοτεινός. Αν δεν μπορείτε να σκοτεινιάσετε αλλιώς τον χώρο, βάλτε μάσκα ύπνου.

Και αν αναρωτιέστε πόσο ύπνο χρειάζεστε, η AASM τονίζει ότι:

  • Οι έφηβοι έως και 18 ετών χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνο κάθε βράδυ
  • Οι ενήλικες χρειάζονται 7 ή περισσότερες ώρες

iatropedia