Καλοκαίρι: Ένα κόλπο να κρατήσεις τις μύγες μακριά σου

Ένα παλιό οικολογικό κόλπο με μία πλαστική σακούλα με νερό και κέρματα, χωρίς να χρειαστεί να εξολοθρεύσεις τους φτερωτούς επισκέπτες.

Καλοκαίρι και μύγες. Ένας συνδυασμός και μία σχέση χρόνων, παραδοσιακή τα καλοκαίρια σε κάθε ελληνικό τραπέζι ή όποτε έχουν σκοπό να μας επισκεφτούν, μαζί τα επίσης αγαπημένα κουνούπια. Δεν μπορείς να ξεφύγεις.

Υπάρχουν αποδεδειγμένα πολλοί τρόποι για να διώξεις προσωρινά κάποιες ενοχλητικές μύγες από το σπίτι σου, αλλά ποτέ δεν θα φύγουν όλες. Η μυγοσκοτώστρα είναι ίσως μία λύση για τους πιο αθλητικούς τύπους ανάμεσά μας, αν νοιώθεις και λίγο Ρότζερ Φέντερερ, αλλά στο τέλος θα ηττηθείς κατά κράτος. Θα έχεις προλάβει πάντως να κάνεις τη γυμναστική της ημέρας.  Άλλες λύσεις είναι τα στικ παγίδες κόλλας και φυσικά ένα εντομοκτόνο. Και οι τρεις παραπάνω μέθοδοι απλά θα γεμίσουν το σπίτι σου με ψόφιες μύγες, ένα «νεκροταφείο» εντόμων, χωρίς στο τέλος να έχεις καταφέρει και κάτι δραστικό. Άσε που μόνο καλό δεν είναι να χρησιμοποιείς εντομοκτόνο σε κλειστό χώρο.

Υπάρχει και μία άλλη παραδοσιακή μέθοδος, ίσως όχι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα, όπου έχει τεράστιο ποσοστό επιτυχίας, εξαφανίζονται οι μύγες κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία και δεν χρειάζεται καν να τις εξολοθρεύσεις.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι δύο απλά αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι και ακολουθούμε όποια από τις δύο παρακάτω μεθόδους θέλουμε και μας βολεύει.

Τι χρειάζεσαι:

1. Μία απλή διάφανη πλαστική σακούλα ή ένα ποτήρι
2. Μερικά κέρματα (κάποιες παλιές δραχμές που πάντα υπάρχουν σε κάποιο συρτάρι, τώρα θα χρησιμεύσουν)
3. Νερό

Το κόλπο με τη σακούλα:

Μισογεμίζεις τη διάφανη πλαστική σακούλα με νερό (θα μπορούσε να είναι και Ziploc ή κάτι αντίστοιχο), βάζετε μέσα 4-5 κέρματα και την κρεμάς κοντά σε ένα παράθυρο που μπαίνει φως, στο χώρο φυσικά που θέλεις να φύγουν οι μύγες.

Και ως δια μαγείας, οι περισσότερες από αυτές εξαφανίζονται χωρίς να χρειαστεί να κάνεις κάτι άλλο ή να τις σκοτώσεις.

Το κόλπο με το ποτήρι:

Μπορεί να βρίσκεσαι στο μπαλκόνι ή στον κήπο και να ετοιμάζεσαι για το μεσημεριανό φαγητό. Οι ενοχλητικές μύγες τριγυρνάνε γύρω σου και δεν μπορείς να κρεμάσεις κάποια σακούλα κάπου εκεί. Τι κάνεις; Όπως και παραπάνω, αντί για διάφανη πλαστική σακούλα, μισογεμίζεις με νερό ένα ποτήρι (ή και παραπάνω ποτήρια για καλύτερα αποτελέσματα), βάζεις μέσα μερικά κέρματα και το αφήνεις στο τραπέζι που τρώτε. Και εδώ, οι περισσότερες μύγες εξαφανίζονται.

Πώς γίνονται όλα αυτά; Τι συμβαίνει;

Η εξήγηση έρχεται από ειδικούς, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις οι πιο ειδικοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις old school μεθόδους. Το φως του ήλιου που περνάει μέσα από τη σακούλα ή το ποτήρι με τα κέρματα, λειτουργεί σαν πρίσμα σκορπίζοντάς το παντού, προς κάθε κατεύθυνση. Κατά κάποιο παράδοξο τρόπο, η αντανάκλαση του φωτός φαίνεται πως μπερδεύει, τρομάζει και ζαλίζει τις μύγες και απομακρύνονται-απωθούνται από την συγκεκριμένη περιοχή.

Κάθε μύγα έχει περίπου 8.000 φακούς-ομματίδια σε κάθε μάτι,  βλέπει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά από εμάς και ανιχνεύει κάθε κίνηση και αλλαγή στο φως. Με το φως από τη σακούλα και τα κέρματα να αντανακλάται προς κάθε κατεύθυνση, είναι κάτι που μπερδεύει και τρομάζεις τις μύγες, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από το σημείο.

Κάποιοι άλλοι λένε ότι οι μύγες βλέπουν τη σακούλα σαν έναν ιστό αράχνης και τα κέρματα σαν τις ίδιες τις αράχνες, κάτι που επίσης τις τρομάζει και φεύγουν. Ποια μύγα θέλει να πέσει στα… δίχτυα της αράχνης;

Tο κόλπο όπως καταλαβαίνετε δεν λειτουργεί το βράδυ, αν και τις νυχτερινές ώρες οι μύγες συνήθως ξεκουράζονται σε κάποιο φύλλο και δεν μας πολυενοχλούν, σε αντίθεση με τα κουνούπια.

Εσείς που δοκιμάσατε το κόλπο, είδατε αποτελέσματα;