Έρευνα έδειξε τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το χαμόγελο στην δημιουργία θετικών σκέψεων. Οι ερευνητές ευελπιστούν πως τα ευρήματα μπορούν να φανούν χρήσιμα στον τομέα της ψυχικής υγείας
Μια πρωτοποριακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αποφάσισε να απαντήσει αν το χαμόγελο, έστω και βεβιασμένο, μπορεί να πυροδοτήσει θετικές και αισιόδοξες σκέψεις.
Τα ευρήματα κρίνονται ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, ιδίως με το καθημερινό άγχος να βαραίνει όλο και περισσότερους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Experimental Psychology, το χαμόγελο μπορεί να μας κάνει πιο αισιόδοξους κινώντας απλώς τους μύες του προσώπου μας.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση του χαμόγελου στις εκφράσεις του προσώπου και του σώματος, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να χαμογελάσουν στηρίζοντας ένα στυλό ανάμεσα στα δόντια τους.
Το πείραμα έδειξε πως η κινητικότητα των μυών του προσώπου δεν μετέβαλε μόνο την έκφραση του προσώπου αλλά και του σώματος συνολικά προς την παραγωγή περισσότερων θετικών συναισθημάτων.
Ο επικεφαλής ερευνητής και ειδικός σε θέματα ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης, Δρ. Fernando Marmolejo-Ramos από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, σημείωσε πως τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές γνώσεις για την ψυχική υγεία.
«Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως η κίνηση του χαμόγελου διεγείρει την αμυγδαλή του εγκεφάλου – την ομάδα νευρώνων που αποτελούν το συναισθηματικό του κέντρο – ώστε να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές που πυροδοτούν τις θετικές σκέψεις. Πρόκειται για σπουδαίο εύρημα για τον τομέα της ψυχικής υγείας. Εάν μπορούμε να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλο ώστε να αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα ως «χαρά», τότε μπορούμε δυνητικά να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό για να ενισχύσουμε την ψυχική υγεία».
Η μελέτη επανέλαβε τα ευρήματα, αξιολογώντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν μια σειρά από εκφράσεις του προσώπου (από το συνοφρύωμα μέχρι το χαμόγελο) έχοντας ξανά το στυλό ανάμεσα στα δόντια. Στη συνέχεια, στο πείραμα προστέθηκε οπτικό υλικό αποτελούμενο από βίντεο που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα από αργό και θλιμμένο περπάτημα μέχρι πιο ζωηρό και χαρούμενο.
Ο Δρ Marmolejo-Ramos σημείωσε τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στην πράξη και την αντίληψη. Ακόμα και η προσποίηση ενός χαμόγελου, εφόσον ενεργοποιεί τους μύες αντίστοιχα με το αληθινό, μπορεί να οδηγήσει σε θετικές σκέψεις.
ygeiamou