Yeni Safak: Οι Τούρκοι πλοίαρχοι έχουν το ελεύθερο να ανοίξουν πυρ

Στο κόκκινο η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο παρά την προειδοποίηση για κυρώσεις από την ΕΕ στην Άγκυρα. Η ένταση κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, ενώ τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Άγκυρα έχει δώσει το πράσινο φως στους κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων να δράσουν αυτοβούλως. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του ήταν ξεκάθαρος: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα».

«Η εξουσία βρίσκεται στον κυβερνήτη του πλοίου: Η εντολή έχει δοθεί

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα (29/8) της Yeni Şafak, οι πλοίαρχοι των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το ερευνητικό Oruc Reis σε «αμφισβητούμενα» νερά, έχουν την έγκριση της Άγκυρας να απαντήσουν σε τυχόν προκλήσεις χωρίς να ενημερώσουν την κυβέρνηση.

Προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο στο Πολεμικό Ναυτικό, με τα πλοία που θα συνοδεύουν το Oruc Reis στη Μεσόγειο να έχουν μειώσει τις δικλείδες εμπλοκής. Οι διοικητές των πλοίων θα μπορούν να ανταποκριθούν αμέσως σε πιθανή απειλή για το Oruç Reis χωρίς να ζητήσουν άδεια από την Άγκυρα.», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Tην Πέμπτη η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis δεν θα επιστρέψει στην Τουρκία.

Η νέα Navtex έχει ισχύ μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη Navtex για το Oruc Reis – που πήρε παράταση την προηγούμενη Κυριακή – έληγε την Πέμπτη τα μεσάνυχτα.

Η τελευταία Navtex για το Oruc Reis

TURNHOS N/W : 1085/20
MEDITERRANEAN SEA
1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN BETWEEN 27 AUG-01 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.00 N – 027 59.77 E
34 12.28 N – 028 00.12 E
35 12.12 N – 030 22.15 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.58 N – 028 55.57 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 012059Z SEP 20.

Τσαβούσογλου: Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα

«To Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο «A Haber», τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι Navtex. Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ακόμα στην συνέντευξή του «αιτία πολέμου» την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας κατά 12 μίλια στο Αιγαίο.

«Στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια.
Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στον Οκτάι

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει σκληρή απάντηση σε ανάλογες δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής προεδρίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;».

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Η λίστα των πιθανών κυρώσεων κατά της Άγκυρας

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Αυγούστου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν έδωσαν περιθώριο ενός μήνα στην Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπήρξε και συμφωνία για ένα πακέτο κλιμακούμενων μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στην DW. «Εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε», τόνισε σε δηλώσεις του ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος κυρώσεων που παρουσίασε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών περιλαμβάνει τα εξής:

  • Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
  • Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
  • Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
  • Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες
  • Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
  • Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

dikaiologitikaNews