Πιστεύετε πως είστε ευάλωτοι στην αρνητική ενέργεια και στο κακό το μάτι; Δεκτόν. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να προστατευτείτε από όλους όσους θέλουν το κακό σας.
Η γενική οδηγία για να αποφύγετε το κακό το μάτι είναι να μην καυχιέστε για την καλή σας τύχη ή κάποια επιτυχία, αλλά να είστε σεμνοί. Μπορείτε επίσης να προστατευτείτε χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες εικόνες, φυλαχτά και αντικείμενα που μπορούν να καταπολεμήσουν την κακόβουλη αυτή δύναμη, εφόσον πιστεύετε σχετικά.
Σκοπός τους είναι να αποσπάσουν την προσοχή ή να υπερνικήσουν το «βλέμμα» του κακού ματιού. Ένα από τα πιο δημοφιλή τέτοια αντικείμενα είναι το γνωστό σε όλους ματόχαντρο, το οποίο μπορεί να έχει τη μορφή μενταγιόν, βραχιολιού ή σκουλαρικιού. Όπως λένε, μπορεί να τοποθετηθεί και στην πόρτα του σπιτιού ή σε κάποιο όχημα για να αποτρέψει πιθανό μάτιασμα.
Αντίστοιχης «δράσης» φυλακτά έχουν τη φήμη ότι είναι τα βέλη πάνω σε ασημένια αλυσίδα, ο σταυρός, το κέρατο του μονόκερω, το Hamsa ή το χέρι της Φατιμά, το μάτι της γάτας, αλλά και το κλασικό γούρι/πέταλο ή ένα τετράφυλλο τριφύλλι. Σημειώστε επίσης πως χρήση φυλακτηρίου έχει και ο αγιασμός.
Άλλοι τρόποι για να προστατευτείτε είναι διάφορα τελετουργικά, όπως για παράδειγμα το τελετουργικό της καρύδας. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο τελετουργικό, για να προστατευτείτε θα πρέπει να πάρετε μια καρύδα στο δεξί σας χέρι, να την περιστρέψετε πάνω από το κεφάλι σας τρεις φορές και να σκεφτείτε τις κακές δυνάμεις που πιθανώς να σας επηρεάζουν. Φανταστείτε τα μάτια της καρύδας ως τα κακά μάτια και έπειτα σπάστε την καρύδα σε έναν δρόμο μακριά από το σπίτι. Σας φαίνεται περίεργο; Πιθανότατα είναι.
Εξάλλου, σύμφωνα με κάποιους βικτωριανούς οδηγούς για ύπνωση, το βλέμμα σε καθρέφτη μπορεί να ενισχύσει την καλή θέληση και να προστατέψει από το μάτι. Το ίδιο ισχύει και με το να αρνηθείτε να κοιτάξετε αυτόν που θέλει να σας ματιάσει στα μάτια, αλλά να στρέψετε το βλέμμα σας ανάμεσα στα φρύδια του/της. Όπως ο καθρέφτης διαθλά και αντανακλά, έτσι και η αλλαγή στο βλέμμα σας είναι μια μέθοδος «παραμόρφωσης», η οποία υποτίθεται ότι διακόπτει τον οπτικό δεσμό με αυτόν που θέλει να σας ματιάσει.
Από τις χειρονομίες για την αποτροπή του κακού ματιού αναφέρουμε ενδεικτικά το φτύσιμο, γνωστό και στους αρχαίους Έλληνες αλλά και μέχρι σήμερα: «Ως μη βασκανθώ τρις εις εμόν έπτυσα κόλπον» (Θεοκρίτου Ειδύλλια 6, 14), «Φτύσε τον κόρφο σου».
Επίσης αρκετά… αποτελεσματική θεωρείται η μούντζα ή το φασκέλωμα, η fica των Ιταλών, η έκταση δηλαδή του δείκτη και του μικρού δακτύλου. Οι χειρονομίες αυτές συνοδευόταν κάποτε και με φράσεις όπως: «Εις την κεφαλήν σοι» (Πλατ. Ευθ. 6, 283), «Και συ», «Έρρε», «Προσκυνώ Αδράστειαν».
Αν τώρα όλα τα παραπάνω δεν έπιασαν και το… φάγατε το μάτιασμα, τότε πείτε σε κάποιον να σας κάνει αυτό το ξεμάτιασμα από την Μικρά Ασία:
Στην αρχή, μετρά από το 1 έως το 9 και συνεχίζει με την παρακάτω ευχή: «Μάτια που τον/την ματιάσανε, τρία είναι καλά να τον γιατρέψουν, Πατήρ Υιός και Άγιο Πνεύμα, και του/της (λέμε το όνομα του/της) το κακό, στην γη να σκορπιστεί και την υγειά του να’ χει».
Έπιασε; Αν όχι, τότε δοκιμάστε να σας κάνουν και το λεγόμενο «νησιώτικο»:
Ξεκινά με τη φράση «Στο όνομα του/της (λέμε το όνομα του/της που ξεματιάζουμε)» και κατόπιν συνεχίζει με τριπλή αναφορά στην παρακάτω ευχή:
«Σταυρός στον Ουρανό, Σταυρός στη Γη, κι αν είναι μάτι να φύγει. Ανάτριχα ήρθε, ανάτριχα να φύγει». Όση ώρα λέει την ευχή πρέπει και να σας σταυρώνουν, ενώ στο τέλος πρέπει να σας φυσήξει τρεις φορές.
Με πληροφορίες από starsecrets.gr, astrology.gr, thestar.com.my και ultraculture.org