Νέο κύμα πλαστικής ρύπανσης λόγω πανδημίας

Εκατοντάδες μάσκες κάνουν την εμφάνισή τους σε δρόμους και πεζοδρόμια,
ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό.

Ενώ στην αρχή της πανδημίας τα διαδοχικά lockdown επέφεραν θετικό αντίκτυπο στο
περιβάλλον, λίγους μήνες μετά τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν το
αντίθετο.

Η κατανάλωση ειδών μίας χρήσης ήδη είναι υπεύθυνη για την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά, στην Ελλάδα μόνο 11.500 τόνοι από πλαστικά που καταναλώνουμε καταλήγουν
στις ελληνικές θάλασσες. Βασικοί «ένοχοι» είναι: η υπερκατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης, η ανεξέλεγκτη απόρριψη πλαστικών σε παραλίες και πεζοδρόμια, τα μικρά ποσοστά ανακύκλωσης, η κακή αποκομιδή και διάθεση των κάδων σκουπιδιών, οι κακές συνθήκες σε
χωματερές και ΧΥΤΑ.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταναλώνονται περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια πλαστικών,
πάνω από 500 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια καφέ και αναψυκτικών και περί τα 2
δισεκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια.

Σύμφωνα με έρευνες, το 90% των θαλασσοπουλιών και το 50% των θαλάσσιων χελωνών έχουν καταπιεί μικρά κομμάτια πλαστικού. Τα θαλάσσια πλάσματα αρκετές φορές συγχέουν τα πλαστικά με τροφή, κι αυτό έχει επιβλαβείς συνέπειες. Οι θαλάσσιες χελώνες, για παράδειγμα, καταπίνουν πλαστικές σακούλες θεωρώντας ότι πρόκειται για μέδουσες, με αποτέλεσμα να βρίσκουν φρικτό θάνατο.

Γι’ αυτούς τους λόγους η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να κινητοποιηθεί και να πάρει δραστικά μέτρα. Από τον Ιούλιο του 2021, θα σταματήσουν να κυκλοφορούν στην αγορά πλαστικά καλαμάκια, πιάτα και μαχαιροπήρουνα, αναδευτήρες και μπατονέτες.

Για την αντιμετώπιση ττης εξάπλωσης του πλαστικού, προτείνονται κατά περίπτωση εναλλακτικές όπως η χρήση υφασμάτινης μάσκας πολλαπλών χρήσεων, η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ και χρήση δικού μας κυπέλλου για takeaway καφέ.

Τέλος, 125 επιστήμονες από 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένων επιδημιολόγων γιατρών και βιολόγων, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καθιστούν σαφές πως δεν αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από τη χρήση σκευών πολλαπλών χρήσεων συγκριτικά με αυτές που είναι μίας χρήσης.

in2life