Δείτε βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνετε μέσα στην ημέρα.
Το φθινόπωρο βρίσκεται προ των πυλών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιώσεις… καραδοκούν.
Για να ενισχύσετε τις άμυνες του οργανισμού σας και να αποφύγετε τη γρίπη και το κρυολόγημα, πάρτε τα παρακάτω προληπτικά μέτρα για να προστατεύσετε τόσο εσάς όσο και τους γύρω σας.
Το πρωί
– Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό με λεμόνι: Όχι μόνο σας ενυδατώνει, αλλά επιδρά θετικά και στην πέψη, προετοιμάζοντας το σώμα να υποδεχτεί την τροφή. Επίσης, το λεμόνι δίνει δυναμωτική βιταμίνη C.
– Μην αμελείτε τα προβιοτικά: Τα «καλά» βακτήρια που βρίσκονται μεταξύ άλλων σε ορισμένα γιαούρτια, στο κεφίρ και στο ξινολάχανο είναι γνωστά για τα οφέλη τους στο γαστρεντερικό σύστημα. Σε ποσοστό πάνω από 70% το ανοσοποιητικό σύστημα «ελέγχεται» από το τοίχωμα του εντέρου και υποστηρίζεται από τα βακτήριά του, επομένως τα προβιοτικά υποστηρίζουν έμμεσα την ανοσία του οργανισμού.
Το μεσημέρι
– Απολαύστε ένα πολύχρωμο μεσημεριανό: Καθεμιά από τις χρωστικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το χαρακτηριστικό χρώμα τους έχει διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, τα προϊόντα με πορτοκαλί χρώμα είναι πλούσια σε βήτα καροτένιο (το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α), ενώ τα προϊόντα με μοβ χρώμα παρέχουν αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες. Δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να λειτουργεί ομαλά, φροντίστε το πιάτο σας να περιλαμβάνει προϊόντα από όλη την παλέτα των χρωμάτων.
– Κάντε έναν περίπατο: Μια σύντομη βόλτα διευκολύνει την πέψη μετά το μεσημεριανό και παράλληλα μπορεί να μειώσει το στρες. Επίσης, η έκθεση στον ήλιο βοηθά τον οργανισμό να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D. Όλες αυτές οι επιδράσεις λειτουργούν βοηθητικά για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το απόγευμα
– Επιλέξτε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες: Συγκριτικά με τους υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες δεν αυξάνουν πολύ απότομα τα επίπεδα του σακχάρου, επομένως αποτελούν σταθερή πηγή ενέργειας. Ταυτόχρονα, οι πρωτεΐνες αποτελούν δομικό συστατικό πολλών τύπων ανοσοκυττάρων και η χαμηλή πρόσληψή τους έχει συνδεθεί με τις συχνές λοιμώξεις. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το βραστό αυγό και τα κρακεράκια ολικής άλεσης σε συνδυασμό με καπνιστό σολομό και τυρί-κρέμα είναι μερικές καλές επιλογές για το απογευματινό σας σνακ.
– Κάντε λίγη γυμναστική: Η τακτική σωματική άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και την ψυχική υγεία και σε αυτά φυσικά περιλαμβάνεται και η καλύτερη άμυνα απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Το βράδυ
– Φάτε νωρίς: Το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο ώστε να μην επηρεάσει την πέψη αλλά και την ποιότητα της βραδινής ξεκούρασης. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει πως όταν το βραδινό καταναλώνεται νωρίς βελτιώνεται η ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει και να ανανεώνει τα παλιά, φθαρμένα κύτταρά του, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκυττάρων.
– Μην ξενυχτήσετε: Ο ύπνος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό, ενώ έχει αποδειχτεί μέσα από επιστημονικές μελέτες ότι ενισχύει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Mail Online