Οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου υψώνονται στην Αίγυπτο

Το εμβληματικό γλυπτό τοποθετείται σε παραλία της Αιγύπτου

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου εγκαθιστά το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Ομπρέλες» σε παραλία της Αιγύπτου. Ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Νίκο Θεοδωρίδη, και τον γενικό διευθυντή, κ. Άγγελο Μωρέτη, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο έχοντας ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης και ένταξης του έργου στον περιβάλλοντα χώρο.

Γιώργος Ζογγολόπουλος

Οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου αποτελούν σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα αποτελώντας ένα από τα πλέον φωτογραφημένα γλυπτά παγκοσμίως.

Η ιδιαιτέρως επιτυχής εγκατάσταση του γλυπτού στην πόλη της Θεσσαλονίκης το 1997 από τον Γιώργο Ζογγολόπουλο έκανε το έργο άμεσα αγαπητό στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης, ενώ θεωρείται πρότυπο γλυπτικής εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο καθώς το έργο ενσωματώνεται αρμονικά στον ορίζοντα προσφέροντας μια εξαιρετική προοπτική θέασης.

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος παρουσίασε έργα του στην Αίγυπτο το 1946 συμμετέχοντας στη Διεθνή Έκθεση του Καΐρου. Σήμερα, 72 χρόνια αργότερα, οι διάτρητες χαλύβδινες «Ομπρέλες» έρχονται να συνεχίσουν τον διάλογο του αιγυπτιακού και του ελληνικού πολιτισμού και να ενισχύσουν την ελληνο-αιγυπτιακή φιλία ως ένα σύγχρονο εικαστικό τοπόσημο που δεσπόζει και στις δύο χώρες.

naftemporiki.gr