Τι δείχνει η αποτίμηση της Voria.gr των έως τώρα αποτελεσμάτων από την πορεία της πανδημίας σε Κοζάνη και Καστοριά που μπήκαν πρώτες σε μίνι καραντίνα
Μπορεί και σε ποιο βαθμό, αλλά και σε πόσο βάθος χρόνου να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα το σχεδόν καθολικό lockdown το οποίο επιβλήθηκε από χθες στη Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα με τις Σέρρες; Το ερώτημα αυτό βρίσκεται στα χείλη σχεδόν όλων των Θεσσαλονικέων οι οποίοι βιώνουν από χθες ασφυκτικούς περιορισμούς ανάλογους με αυτούς του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου, με εξαίρεση μόνον τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων.
Μια πρώτη έμμεση απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει η Voria.gr κάνοντας μια αποτίμηση των έως τώρα αποτελεσμάτων από την πορεία της πανδημίας σε Κοζάνη και Καστοριά, δύο περιοχές οι οποίες ξαναμπήκαν πρώτες σε καθεστώς lockdown, έστω και ηπιότερου σε σχέση με αυτό της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.
Συγκεκριμένα η Κοζάνη διανύει σήμερα την 20ή ημέρα των περιορισμών οι οποίες επιβλήθηκαν στις 16 Οκτωβρίου και για 14 μέρες αρχικά, και οι οποίοι παρατάθηκαν έως και τις 6 Νοεμβρίου. Η δε Καστοριά ακολουθεί με μία εβδομάδα διαφορά καθώς οι περιορισμοί επιβλήθηκαν στον ακριτικό νομό στις 23 Οκτωβρίου, συνεπώς σήμερα βρίσκεται στη 13η μέρα της καραντίνας.
Το βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάστηκε στην Κοζάνη. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ξεκίνησε 5 Οκτωβρίου και μέσα σε δέκα μέρες ο νομός κατέγραψε 224 κρούσματα, όταν το προηγούμενο δεκαήμερο από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου τα κρούσμα ήταν μόλις 64. Η Κοζάνη διατήρησε ακριβώς το ίδιο επίπεδο κρουσμάτων, 224, και κατά το πρώτο δεκαήμερο μετά το lockdown, ωστόσο, τις τελευταίες δέκα ημέρες ο αριθμός τους υποχώρησε περίπου κατά 35%, φτάνοντας στα 147. Μάλιστα υπήρξαν μέρες, όπως στις 28 Οκτωβρίου και στις 2 Νοεμβρίου που ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μονοψήφιος.
“Πράγματι, το τελευταίο δεκαήμερο βλέπουμε να αποτυπώνονται και στα τεστ τα αποτελέσματα των μέτρων τα οποία πήραμε. Η αποκλιμάκωση, παρότι δεν είναι ραγδαία, όπως ήταν η άνοδος, ωστόσο είναι σημαντική και ενθαρρυντική”, δηλώνει στη Voria.gr αρμόδια πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το κακό στην περιοχή, σε Κοζάνη και Καστοριά, ξεκίνησε από κάποια πανηγύρια στην περι&omicromicron;χή του Βοΐου και από εργάτες οι οποίοι μένουν στην περιοχή αλλά εργάζονται σε εργοστάσιο της Πέλλας όπου υπήρξε συρροή κρουσμάτων, αλλά και στην επιστροφή αρκετών δεκάδων φοιτητών.
Τα δεδομένα στην Καστοριά
Η πορεία της πανδημίας στην Καστοριά, μια περιοχή η οποία πλήρωσε βαρύ τίμημα στη διάρκεια του πρώτου κύματος, είχε αρκετές διακυμάνσεις, με 27 κρούσματα τη μία μέρα και 5 την επόμενη. Η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται από τις 13 Οκτωβρίου και δέκα μέρες μετά και αφού στο διάστημα αυτό κατέγραψε 120 κρούσματα, τέθηκε κι αυτή σε καραντίνα. Μετά την επιβολή των περιορισμών και για τις επόμενες δώδεκα ημέρες στην Καστοριά διαγνώστηκαν 134 κρούσματα, περίπου δηλαδή έντεκα ανά ημέρα, ενώ την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος υποχώρησε κι άλλο, στα δέκα ανά ημέρα.
Σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση και εν συνεχεία την υποχώρηση των κρουσμάτων και στις δύο περιοχές έπαιξε και η αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή σε Κοζάνη και Καστοριά επιχειρούν καθημερινά δέκα ομάδες του ΕΟΔΥ και άλλες επτά σε Φλώρινα και Γρεβενά τα οποία εμφανίζουν σχεδόν άριστη εικόνα με μόλις 28 κρούσματα σε ενάμιση μήνα. Το ίδιο καλά τα πήγαινε έως πρόσφατα και η Φλώρινα. Ωστόσο, εδώ και λίγες ημέρες καταγράφει σταθερά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. “Εάν συνεχίσει έτσι, τότε δεν αποκλείεται να περάσει και η Φλώρινα στο κόκκινο τις επόμενες ημέρες” αναφέρει στη Voria.gr ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επιδημιολογική επιβάρυνση της Φλώρινας αποδίδεται σε εκδρομείς από την Κοζάνη καθώς στον ακριτικό νομό η εστίαση ήταν σε λειτουργία.
“Η ομαλή σταδιακή αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων δείχνει ότι το μερικό lockdown μπορεί να λειτουργήσει σε τέτοιου είδους περιοχές όπως η Κοζάνη και η Καστοριά. Όμως η Θεσσαλονίκη είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση και λόγω του πολύ μεγαλύτερου επιδημιολογικού φορτίου, της ραγδαίας εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, της πυκνότητας του πληθυσμού, αλλά και της μεγαλύτερης διασυνδεσιμότητας της πόλης με τις γύρω περιοχές”, παρατηρεί στέλεχος του ΕΟΔΥ. “Γι’ αυτό και για τη Θεσσαλονίκη η συνταγή της Κοζάνης και της Καστοριάς θα ήταν αναποτελεσματική. Εδώ οι περιορισμοί έπρεπε δυστυχώς να είναι καθολικοί αν θέλουμε να έχουν κάποιο αποτέλεσμα”, εξηγεί η ίδια πηγή.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία
Πάντως, η σταδιακή αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων στους δύο νομούς της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει περάσει ακόμη στα τρία νοσοκομεία της περιοχής. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο “Μαμάτσειο” νοσοκομείο Κοζάνης Δημήτρη Ντέντη, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται γύρω στα 22 έως 25 άτομα, ενώ οι κλίνες covid του νοσοκομείου ανέρχονται σε 40. Σύμφωνα με τον ίδιο δύο κρούσματα υπήρξαν και στο υγειονομικό προσωπικό χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις. “Έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση και τις επόμενες ημέρες περιμένουμε να δούμε αποκλιμάκωση και στο νοσοκομείο” αναφέρει ο διοικητής του Στέργιος Γκανάτσιος. Υπογραμμίζει ότι “όλο αυτό το διάστημα το νοσοκομείο διαχειρίστηκε με επιτυχία περί τα εκατό κρούσματα, αναγκαζόμενοι να μετατρέψουμε την παθολογική κλινική σε κλινική covid”.
Στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων Γιάννη Παπαδόπουλο, νοσηλεύονται περίπου 20 άτομα, ενώ οι κλίνες covid είναι 30. “Απ’ αυτά μόνον τέσσερις, πέντε είναι από την περιοχή. Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε ασθενείς και από τις Σέρρες”. Στη ΜΕΘ υπάρχουν δύο κλίνες covid, ασφαλώς γεμάτες, ενώ άλλες τρεις παραδόθηκαν χθες από δωρεά, αλλά είναι άγνωστο πότε θα τεθούν σε λειτουργία. Επίσης σημειώθηκαν τέσσερα κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό και άλλο ένα σε πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος του νοσοκομείου. Τέλος, πλήρεις είναι οι κλίνες covid στο νοσοκομείο Καστοριάς.
Voria