Ταξίδι σε πέντε μικρότερες, αλλά πανέμορφες πόλεις της Ελλάδας

Αν οι μεγάλες πόλεις σας αγχώνουν στα ταξίδια σας και τα χωριά δεν προκαλούν το ενδιαφέρον σας για περισσότερες από 1-2 μέρες, τότε ίσως οι μικρότερες πόλεις είναι αυτό που ζητάτε.

Οι μεγαλουπόλεις έχουν από τη μια γρήγορους ρυθμούς, λιγοστό πράσινο, πολυκοσμία και αρκετό… γκρίζο, από την άλλη, όμως, προσφέρουν πλήθος επιλογών σε μουσεία, αξιοθέατα, μνημεία και νυχτερινή ζωή για έναν επισκέπτη, γνωρίζοντάς του το αστικό περιβάλλον από την καλή -κι απ’ την ανάποδη.

Στην αντίπερα όχθη τα χωριά ρίχνουν τους τόνους, παρουσιάζουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, πιο αγροτικό, με το πράσινο να κυριαρχεί και το κλίμα να απομακρύνεται από την έντονη νυχτερινή διασκέδαση και να γίνεται πιο παρεΐστικο, προσφέροντας δραστηριότητες που έχουν να κάνουν κυρίως με τη φύση.

Αν στις μεγάλες πόλεις σας πιάνει η αγοραφοβία σας και στα χωριά αρχίζετε να πλήττετε έπειτα από 2 μέρες, ίσως αυτό που σας χρειάζεται είναι μια ενδιάμεση κατάσταση: μικρότερες πόλεις της Ελλάδας, που διατηρούν το ρυθμό μιας πόλης, αλλά τον συνδυάζουν με το κλίμα του χωριού και κρατούν το ενδιαφέρον σας προσφέροντας περισσότερες επιλογές.

Η λίμνη της Καστοριάς είναι το ατού της

Καστοριά: με τα νερά της Ορεστιάδας να πρωταγωνιστούν
Με έντονο το υγρό στοιχείο, η πανέμορφη αυτή φωτογραφική πόλη της δυτικής Μακεδονίας σίγουρα αξίζει τα 481 χιλιόμετρα διαδρομής από την Αθήνα για να την απολαύσει κανείς. Το «ατού» της είναι σίγουρα η λίμνη της, η οποία έχει κηρυχθεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και της δίνει την εντύπωση νησιού. Εκτός, όμως, της Ορεστιάδας, μπορείτε να θαυμάσετε αρχοντικά κτίσματα του 18ου αιώνα, να πάτε μια βόλτα στο Μουσείο Λαογραφίας και τα πλακόστρωτα δρομάκια στην περιοχή Ντολτσό, να ανακαλύψετε τη Σπηλιά του Δράκου με δέκα αίθουσες, επτά υπόγειες λίμνες και πλήθος σταλακτιτών, να επισκεφτείτε τις βυζαντινές εκκλησίες της, τα γουναράδικα κ.λπ. Κι όταν το φως της ημέρας πέσει, δείτε τη λίμνη με τα βραδινά της και πιείτε τον καφέ σας χαλαρά σε εναλλακτικά στέκια στη «βόρεια παραλία» ή κατευθυνθείτε στη «νότια παραλία» για πιο… mainstream καταστάσεις.

Μακεδονίτικη ομορφιά με τόνους πράσινου

Νάουσα: ορεινή ομορφιά στους πρόποδες του Βέρμιου
Η ορεινή αυτή πόλη της κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί το μεγαλύτερο σε πληθυσμό ορεινό, αστικό κέντρο της Ελλάδας, οπότε καταλαβαίνετε ότι συνδυάζει εύκολα επαρχιώτικο άρωμα με σύγχρονη ατμόσφαιρα. Τα ελάχιστα διώροφα κτίρια μακεδονικού ρυθμού με τις αυλές χρωματίζουν παραδοσιακά την πόλη και παρ’ όλο που στις συνοικίες Πουλιάνα και Μπατάνια θα βρείτε μεγαλύτερα, αστικά κτίρια, στα Αλώνια κυριαρχούν οι μικρότερες λαϊκές κατοικίες. Το πράσινο και τα πάρκα είναι διάχυτα στην πόλη, της οποίας σήμα κατατεθέν είναι ο Πύργος του Ρολογιού, που βρίσκεται μπροστά από το Δημαρχείο και ο Οβελίσκος 11 μέτρων στην κεντρική πλατεία της πόλης, που θεωρείται από τους δέκα ψηλότερους του κόσμου. Κάντε μια βόλτα στο Βέρμιο για να θαυμάσετε την πλούσια βλάστησή του, βρείτε τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την πόλη και το βράδυ περιηγηθείτε στον κεντρικό της δρόμο και στα λίγα cafe-bar της που θα περισσότερο θα σας ξεκουράσουν.

Με αέρα χωριού και πόλης

Λιβαδειά: φύση στο κέντρο της πόλης
Η πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, θα σας κάνει να νιώσετε ότι είστε ταυτόχρονα και σε πόλη και σε χωριό. Από τη μία κεντρικοί δρόμοι με μαγαζιά, καφετέριες, κίνηση και ρυθμοί γρήγοροι, από την άλλη η πανέμορφη τοποθεσία της Κρύας (πηγές του ποταμού Έρκυνα), στο κέντρο της πόλης, με το πράσινο, τα δέντρα, τα τρεχούμενα νερά, τους μικρούς καταρράκτες και τα γεφύρια να δίνουν άλλη ατμόσφαιρα, παρουσιάζοντας μια διαφορετική πλευρά της πόλης. Περπατήστε στο φαράγγι της Κρύας, περάστε από τον Πύργο του Ρολογιού, το Βυζαντινό Κάστρο και μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε σουβλάκι, κοντοσούβλι και κοκορέτσι που θα σας «σπάσει» τη μύτη.

kalamata
Η όμορφη Καλαμάτα δεν έχει μόνο λάδι να επιδείξει

Καλαμάτα: μουσεία, ψώνια, διασκέδαση και… λάδι
Γνωστή και εκτός ελλαδικού χώρου για το υπέροχο λάδι της και τις ελιές της, η Καλαμάτα αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας και μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Πελοποννήσου. Το κάστρο της αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο, απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα της πόλης. Ένα πέρασμα αξίζει,όμως, και από τη Μονή Καλογραίων κοντά στο κάστρο, όπου θα βρείτε ζωντανή τη βυζαντινή παράδοση ύφανσης μεταξωτών από καθαρό ζωικό μετάξι σε αργαλειούς, από το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο στο ιστορικό της κέντρο που πρέπει επίσης οπωσδήποτε να εξερευνήσετε, αλλά και από το Πάρκο Σιδηροδρόμων κοντά στο λιμάνι της πόλης, ένα υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Κι όταν η περιήγηση στα αξιοθέατά της σας κουράσει, σας περιμένει η κεντρική πλατεία της πόλης με τα πολυάριθμα καφέ και τα δεκάδες καταστήματα στους κάθετους δρόμους, για βόλτα αναψυχής και χαλάρωση με καφεδάκι.