Θετικά στον κορωνοϊό όλα τα δείγματα των μινκ στην φάρμα της Σιάτιστας

Θετικά στον κορωνοϊο και τα οκτώ δείγματα από μινκ σε φάρμα του Βοΐου – Εξέταση του γενετικού υλικού εργαζόμενων και γουνοφόρων για πιθανή μετάλλαξη του ιού

Ο ΕΟΔΥ και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχουν επιδοθεί σε έναν μεγάλο αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν μολυσμένους εργαζόμενους και ζώα στις 90 περίπου φάρμες εκτροφής της περιοχής. Από τα οκτώ δείγματα που πάρθηκαν στην φάρμα του Καλονερίου και τα οκτώ βρέθηκαν θετικά σύμφωνα με τον τμηματάρχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Κοζάνης κ. Θεόφιλο Καντζόγλου.

Τα δείγματα πάρθηκαν από ζωντανά και νεκρά ζώα με περίπου 50 από τα 2.500 γουνοφόρα να είναι νεκρά στον επιτόπιο έλεγχο της Πέμπτης. Φυσικά και κάποια άλλα που είχαν πεθάνει τις προηγούμενες μέρες δεν βρίσκονταν στον χώρο για να προσμετρηθούν. Πέρα από το ποσοστό θνησιμότητας πολλά μινκ παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού όπως δύσπνοια, έκκριμα από τη μύτη , ανορεξία, κατάπτωση και αναμένεται να καταλήξουν.

Πέρα από τα θετικά βιζόν στην φάρμα του Καλονερίου με τον θετικό εκτροφέα, δύο ακόμα φάρμες, μία στο Μικρόκαστρο Σιάτιστας και μία στη Μεσοποταμία Καστοριάς βρίσκονται στο στόχαστρο των υπηρεσιών. Ακόμα πάντως στην Π.Ε. Καστοριάς δεν πάρθηκαν δείγματα από γουνοφόρα. Υπάρχουν ενδείξεις για συμπτώματα κορωνοϊού και σε άλλες ακόμα. Η θανάτωση ζώων ήδη συζητείται και πιθανόν να είναι το επόμενο βήμα.

Εκατόν τριάντα πέντε rapid tests διενεργήθηκαν σε εργαζόμενους σε εκτροφεία ,στο εκθετήριο γούνας της Καστοριάς , στο Νέο Καύκασο Φλώρινας, και στην Τρικοκκιά Γρεβενών την Πέμπτη με δέκα θετικά στο σύνολο από την περιοχή της Καστοριάς, ενώ την Παρασκευή θα παρθούν στο ΒΙΟΠΑ Σιάτιστας και την Γαλάτεια Πτολεμαΐδας άλλα εκατόν είκοσι περίπου δείγματα. Το 90% των εργαζομένων συμμετείχε στις δειγματοληψίες ενώ υπήρχε μια αποχή του 10%.

Αυτό φυσικά που ανησυχεί είναι η πιθανή μετάλλαξη του ιού , όπως συνέβη στη Δανία με τη μαζική θανάτωση μινκ .Για αυτό ο ΕΟΔΥ με το μέθοδο RNA -Sequencing θα εξετάσει το γενετικό υλικό εργαζόμενων και βιζόν για να διαπιστώσει αν πρόκειται για την εμφάνιση του ίδιου ιού ή πρόκειται για κάποια μετάλλαξη. Η εξέταση αυτή θα σταλεί σε ειδικό ινστιτούτο της Αθήνας και θα εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματά αν τα ζώα μολύνθηκαν από τους ανθρώπους. Το ζώο φυσικά μπορεί να μολύνει με τη σειρά του…Σε μια τέτοια περίπτωση οι φάρμες θα σφραγιστούν .

Ιωάννα Παπαδημητρίου – prlogos