«Αν ο κορωνοϊός υποστεί μεταλλάξεις και περάσει στον άνθρωπο αυτό θα σήμαινε μια νέα επιδημία»
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης με αφορμή την μόλυνση των μινκ σε εκτροφείο της Δυτικής Μακεδονίας τόνισε ότι είναι απόλυτα ελεγχόμενη η κατάσταση και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Γίνονται συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, το Υπουργείο και την Πολιτική Προστασία, αλλά και την κτηνιατρική του ΑΠΘ ώστε να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο διαχείρισης της κατάστασης .Συλλέγονται μάλιστα και πληροφορίες από Δανία, Σουηδία για τον τρόπο αντιμετώπισης των γουνοφόρων.
Ήδη έχουν ελεγχθεί οι εργαζόμενοι στα εκτροφεία και έχουν γίνει και λήψεις δειγμάτων σε μινκ. Το Σάββατο θα θανατωθούν τα προσβεβλημένα ζώα, αφού ούτως η άλλως «σε μια βδομάδα δεν θα είχε μείνει τίποτα, μόνο πτώματα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ηλιάδης, περιφερειακός διευθυντής κτηνιατρικών υπηρεσιών. Μάλιστα συμπίπτει η τρέχουσα περίοδος να είναι και η παραγωγική όπου οι εκτροφείς ελέγχουν την ποιότητα των ζώων και βρίσκονται σε στενή επαφή μαζί τους για αυτό και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας υψηλών προδιαγραφών. Η ασθένεια μεταδίδεται από τον άνθρωπο στα ζώα και μέσα στις επόμενες μέρες θα γνωρίζουμε αν υπάρχει μετάλλαξη του ιού. Θα ακολουθήσουν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους εργαζόμενους των εκτροφείων δύο φορές την βδομάδα.
Οι ύποπτες φάρμες αυτή τη στιγμή όπως ανέφερε ο Σωκράτης Ηλιάδης, είναι εννιά, πέντε στην Π.Ε. Κοζάνης, τρεις στην Π.Ε. Καστοριάς και μία στην Π.Ε. Γρεβενών. 44 φάρμες βρίσκονται στην Π.Ε. Κοζάνης, 35 στην Π.Ε. Καστοριάς, 2 στην Π.Ε. Γρεβενών και πέντε στην Π.Ε. Φλώρινας. Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο αποζημίωσης των εκτροφέων σε εμφάνιση νέων νόσων όπως ο COVID-19 με ποσό ανά κεφάλι, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρχει ίδια ή διαφορετική τιμή για τους γεννήτορες, τα μικρά ζωάκια και τους επιβήτορες.
250 εργαζόμενοι έχουν ελεγχθεί σε τρεις μέρες σε όλη τη Δυτική Μακεδονίας και το ποσοστό θετικότητας είναι μικρότερο του 10% με πολύ καλή συμμετοχή, όπως σημείωσε ο Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ στην περιοχή μας. Χαρακτήρισε μάλιστα ως αναμενόμενο τον αριθμό εξηγώντας ότι τα rapid tests δεν ανιχνεύουν τον ιό σε περιπτώσεις με χαμηλό ιικό φορτίο. Σε ινστιτούτο της Αθήνας θα γίνει αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού για να δούμε αν είναι ίδιος ή μεταλλαγμένος ο ιός. «Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μονόδρομη μετάδοση του ιού από ανθρώπους σε ζώα, δεν έχει ξεκαθαριστεί η ανάδρομη μετάδοση από τα ζώα στους ανθρώπους. Οι πιο πολλές λοιμώξεις έχουν προκληθεί από τα ζώα. Αν ο κορωνοϊός υποστεί μεταλλάξεις και περάσει στον άνθρωπο αυτό θα σήμαινε μια νέα επιδημία». Για αυτό και η αποφασίστηκε η θανάτωση των γουνοφόρων, όπως είπε για να εκριζωθεί αυτός ο κίνδυνος.
Επίσης ο κ. Κασαπίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο κέντρο στήριξης της κτηνοτροφίας στη Λευκόβρυση που θα ασχολείται επιστημονικά και με τις ζωοανθρωπονόσους που αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή. Με τις ίδιες προδιαγραφές που λειτουργούν τα άλλα εκτροφεία λειτουργούν και τα εκτροφεία μινκ. Ο κλάδος της εκτροφής ολοκληρώνει την παραγωγική αλυσίδα του κλάδου της γούνα ς και την ενδυναμώνει, συμπλήρωσε. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να τον απεμπολήσομε σε άλλα ανταγωνιστικά ψευδεπίγραφα οικολογικά προϊόντα, πλαστικά που βασίζονται στη βιομηχανία του πετρελαίου. Στο κέντρο στήριξης της κτηνοτροφίας που θέλουμε να αναπτύξουμε είναι και η εκτροφή των γουνοφόρων. Είναι αήθης ο πόλεμος που δέχεται ο κλάδος». Ο ιός δεν ζει εκτός ζωικού οργανισμού πάνω από επτά μέρες, το δέρμα δεν είναι φορέας είπε ο περιφερειάρχης αναζητώντας μεθόδους να παρθούν τα δέρματα από τα εκτροφεία.
Από τη Δευτέρα ένας επιπλέον κτηνίατρος θα συνεισφέρει στις δειγματοληψίες, ενώ μέσα στο 2021 επτά ακόμα κτηνίατροι θα προστεθούν στο προσωπικό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από του 80 περίπου προσλήψεις που προγραμματίζονται. Είναι αδύνατες οι τυφλές δειγματοληψίες μιας και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος ούτε το ανάλογο προσωπικό .Για να χαρακτηριστεί λοιπόν μια φάρμα ύποπτη θα πρέπει είτε να ενημερώσει ο ΕΟΔΥ είτε ο κτηνίατρος της φάρμας είτε ο ιδιοκτήτης για συμπτώματα. Μετά από οδηγίες του ΕΟΔΥ όπου εμφανίζονται θετικά συμπτώματα στους εργαζόμενους θ α ακολουθούν δείγματα και στην φάρμα. Σε αναμονή λοιπόν για τα αποτελέσματα αποκρυπτογράφησης του ιού …
Ιωάννα Παπαδημητρίου – prlogos