Πληρωμές πολλών ταχυτήτων για επίδομα 800 ευρώ και επιστρεπτέα προκαταβολή 4

Σε διαφορετικούς χρόνους θα πληρωθούν οι ενισχύσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για όσους πλήττονται από την νέα καραντίνα. Σε διαφορετικές ημερομηνίες θα πληρωθούν το επίδομα των 800 ευρώ, οι εργαζόμενοι σε αναστολή ανάλογα αν εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή σε πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ. Οι επιχειρήσεις θα πιστωθούν την επιστρεπτέα προκαταβολή σε διαφορετικές ταχύτητες

Οι ημερομηνίες για τις αναστολές και την αποζημίωση ειδικού σκοπού των έως 800 ευρώ διαφέρουν ανάλογα με το αν είναι πληττόμενη επιχείρηση βάσει ΚΑΔ ή έχει κλείσει με κρατική εντολή. Όσο αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 οι πληρωμές θα γίνονται σταδιακά στο μοντέλο που ακολουθήθηκε με την επιστρεπτέα 3 που είχαμε σχεδόν δύο πληρωμές ανα εβδομάδα. Να υπενθυμίσουμε ότι όσοι λάβουν την επιστρεπτέα και το κρατικό δάνειο θα έχουν «κούρεμα» ύψους 50% εφόσον πληρούν τα κριτήρια της απόφασης που ήδη έχει εκδοθεί.

Η υποβολή των αναστολών συμβάσεων εργασίας Νοεμβρίου ξεκίνησε και η προθεσμία για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους που έχουν κλείσει λήγει στις 24 Νοεμβρίου ενώ για τις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ και των εργαζομένων τους λήγει στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα γίνει για τους εργαζόμενους που έκλεισε η επιχείρηση με κρατική εντολή στις 27 Νοεμβρίου ενώ για αυτές που έχουν πληγεί βάσει ΚΑΔ στις 11 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μόνο εάν η σύμβαση εργασίας τους τίθεται για πρώτη φορά σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη.

Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος ήταν σε αναστολή τον Απρίλιο και τώρα εργάζεται σε άλλο εργοδότη, δεν χρειάζεται να υποβάλλει εκ νέου δήλωση για την νέα αναστολή του Νοεμβρίου. Ειδικά για τον Νοέμβριο, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα δηλωθούν σε αναστολή, θα υπολογισθούν αναλογικά με τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής επί του ποσού των 800 ευρώ, αντί των 534 ευρώ.

Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές (και όχι τις εργάσιμες) ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Την αναλογική αποζημίωση δικαιούνται 4 ταχύτητες εργαζομένων:

1. Εργαζόμενοι σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες – π.χ. στη Θεσσαλονίκη – των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί υποχρεωτικά σε αναστολή, καθώς εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ από 3 Νοεμβρίου, πριν την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας.

Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 28 ημέρες, από 3 έως 30 Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα:

Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε αναστολή από 3.11.2020 και θα λάβει 747 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 28 ήμερες αναστολής)

2. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από σήμερα, Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας. Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες, από 7 έως 30 Νοεμβρίου. Για παράδειγμα : Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ τίθεται σε αναστολή από 7.11.2020 και θα λάβει 640 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 24 ήμερες αναστολής)

3. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από άλλη ημερομηνία, για παράδειγμα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε κομμωτήριο/κουρείο/κέντρα αισθητικής που κλείνει με κρατική εντολή την 9.11.2020 τίθεται σε αναστολή από 9.11.2020 και θα λάβει 587 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 22 ήμερες αναστολής)

4. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για το μήνα Νοέμβριο και βάσει της γενικευμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου 2020.

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση βάσει ΚΑΔ που έχει τεθεί σε αναστολή από 1.11.2020 θα λάβει 800 ευρώ ή την αναλογία επί των 800 ευρώ για τις ήμερες του Νοέμβριου που είναι σε αναστολή.

5. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που αναμένεται να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ είναι κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο δηλαδή:

– Εργαζόμενοι σε επισιτισμό, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό

– Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ήταν σε αναστολή τον Οκτώβριο

– Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας ήδη από τον Οκτώβριο και ειδικότερα στην Κοζάνη από 16/10 και στην Καστοριά από 23/10. -Εργαζόμενοι Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), που έχουν τοποθετηθεί σε έμμεσο εργοδότη ο οποίος εμπίπτει σε πληττόμενο ΚΑΔ για τον Οκτώβριο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4

Όπως αποκάλυψε λοιπόν ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, στην οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να δουν απευθείας το ποσό που έχουν λαμβάνειν.

Παράλληλα, από την ερχόμενη θα αρχίσει η εκταμίευση ενός σημαντικού ποσού. «Το ύψος της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ και μέχρι τα τέλη του έτους θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, η συνολική ένεση ρευστότητας θα φτάσει τα 11 με 12 δισ. ευρώ εντός του 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και περιλαμβάνει και τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που εντάσσονται, το 50% των ποσών που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστραφεί στο Δημόσιο ενώ τα ποσά της ενίσχυσης είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν συμψηφίζονται με οφειλές.

Η νέα Επιστρεπτέα αφορά πληττόμενους βάσει στοιχείων τζίρου για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (με βάση ενεργό ΚΑΔ στις 5/11/2020) και να μην έχουν μπει σε αδράνεια ή σε πτώχευση.

Για πρώτη φορά στους δικαιούχους περιλαμβάνονται ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενο και ταμειακή μηχανή στους οποίου χορηγούνται 1.000 ευρώ ενώ 2.000 ευρώ και άνω θα λάβουν όσοι έκλεισαν με κρατική εντολή. Προϋπόθεση να έχει καταγραφεί φέτος τζίρος τουλάχιστον 300 ευρώ.

Για τους πληττόμενους απαιτείται και να καταγράφουν μείωση τζίρου 20%, με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν πριν κάνουν την αίτηση στο aade.gr/mybusinesssupport.

Το 50% δεν επιστρέφεται στο δημόσιο, με τον όρο όμως της διατήρησης ίδιου αριθμού εργαζομένων στις επιχειρήσεις με προσωπικό, έως τον Μάρτιο του 2021. Το υπόλοιπο 50% προβλέπεται να επιστραφεί σε 40 δόσεις από 2022 έως 2025, με άτοκη περίοδο χάριτος έως Δεκέμβριο του 2021 και ετήσιο επιτόκιο 7,4% από το 2022.

Η ένταξη εξαρτάται από τον ΚΑΔ που ήταν ενεργός στις 5 Νοεμβρίου 2020. Αν και η απόφαση υπεγράφη την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στον κατάλογο προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων που έκλεισαν χθες με κρατική εντολή, όπως ιδιωτικά δημοτικά εκπαιδευτήρια, βρεφονηπιακοί και νηπιαγωγεία.

Σύμφωνα με την απόφαση, στους δικαιούχους περιλαμβάνονται:

α) Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.

β) ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ.

Στα κριτήρια αναφέρεται πως επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ το άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020, όπως αυτός έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», πρέπει να παρουσιάζει μείωση κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς και επιπλέον ο κύκλος εργασιών αναφοράς είναι μεγαλύτερος από τριακόσια (300) ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», παρουσιάζει μείωση κατά 20% τουλάχιστον, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς και επιπλέον τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς είναι μεγαλύτερα από τριακόσια (300) ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που:

1) είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 05.11.2020 των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 05.11.2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα ΙΙΙ, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 05.11.2020, δύναται να είναι δικαιούχοι – λήπτες της ενίσχυσης και στην περίπτωση που δεν παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά τα αναφερόμενα στην παρούσα περίπτωση, εφόσον ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, ή τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, είναι μεγαλύτερα από τριακόσια (300) ευρώ,

2) έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», όπως αυτές οριοθετούνται στις υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./10330/ Α325/07.10.2020 (Β’ 4431) και Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./10331/ Α325/07.10.2020 (Β’ 4432) αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, δύναται να είναι δικαιούχοι – λήπτες της ενίσχυσης, και στην περίπτωση που δεν παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά τα αναφερόμενα στην παρούσα περίπτωση, δυνάμει του Κανονισμού De minimis 1407/2013 και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται σε αυτόν, εφόσον ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, ή τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, είναι μεγαλύτερα από τριακόσια (300) ευρώ.