Αυτός είναι ο τρόπος που θα γίνει ο εμβολιασμός

Βήμα βήμα ολόκληρο το πλάνο του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι «η κατάσταση παραμένει κρίσιμη» με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο». Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι το Σύστημα Υγείας πιέζεται. Όπως είπε, όλη η χώρα είναι πλέον μια υγειονομική περιφέρεια, όπου η κάθε πόλη, η κάθε περιοχή πρέπει να βοηθά την άλλη, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εκ νέου δημόσια τις νοσηλεύτριες από την Κρήτη που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν στις ΜΕΘ.

«Μπαίνουμε στον χειμώνα, με καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν. Είναι συγκλονιστική η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε καλύτερη τύχη και σημείο από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Ήθελα να παρακαλέσω να κάνουμε την προσπάθεια τους επόμενους μήνες. Κανείς δεν θέλει να δει τις εικόνες, που βλέπουν σε άλλες χώρες» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.

Και ξεκαθάρισε: «Δεν έχει μειωθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία. Είναι ίδια η πίεση στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα είναι ανησυχητικά. Να σεβαστούμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Πιέζεται το σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα και γενικώς πλέον. Όλη η Ελλάδα είναι μία υγειονομική περιφέρεια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις νοσηλεύτριες από την Κρήτη, που μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσουν και άλλοι».

Το σχέδιο για τους εμβολιασμούς

Για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών είπε πως τα εμβόλια σώζουν ζωές και θα είναι δωρεάν.

Η χρονική περίοδο παράδοσης θα είναι ίδια για κάθε κράτος – μέλος, ίδια τιμή και η ποσότητα θα δοθεί ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας. Στην τιμή θα συμβάλλει και η ΕΕ που σημαίνει ότι θα είναι φθηνότερο.

Στη συνέχεια ανέφερε πως η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με 6 εταιρείες, με τις 4 έχει υπογράψει.

Για την αποθήκευση και διανομή είπε πως τα εμβόλια θα φτάσουν σε αποθήκες και έπειτα σε εμβολιαστικά κέντρα.

Συνολικά στη χώρα μας θα λειτουργούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, και θα μπορούν να εξυπηρετηθούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα.

Συνολικά, χρειάζονται 10 λεπτά για κάθε άνθρωπο να εμβολιαστεί, είπε ο υπουργός.

Στη συνέχεια εξήγησε πως ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού, με μήνυμα (SMS) ή διαδικτυακά είτε από τηλεφωνικά κέντρα.

Για οίκους ευγηρίας είπε θα υπάρχουν 65 κινητές ομάδες που θα εμβολιάσουν και τους εργαζομένους και τους φιλοξενούμενους.

Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, ξεκαθάρισε σημειώνοντας πως «οστόχος μας να πείσουμε τους συμπολίτες μας είναι πως πρέπει να το κάνουν».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, τα στοιχεία για το εμβόλιο της γρίπης είναι ενθαρρυντικά.

Για όσους θέλουν να δώσουν αίμα, ο κ. Κικίλιας είπε πως μπορούν να στείλουν SMS με τον αριθμό 1 στο 13033.