Η απόκτηση ενός κατοικίδιου είναι δώρο ζωής, όχι δώρο Χριστουγέννων

Είναι η εποχή που όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται, δεχόμαστε επισκέψεις από φίλους και την οικογένεια να διασκεδάζει με παιχνίδια με τα παιδιά όλων των ηλικιών, και να ανοίγει δώρα. Είναι μια εποχή του χρόνου που φέρνει πολλή χαρά, και μαζί με αυτό μια επιθυμία να εκπλήξουμε τους μικρούς μας φίλους με κάτι το ιδιαίτερο: κάτι που για πολλές οικογένειες σημαίνει ένα νέο σκυλί ή κουτάβι.

Αυτό είναι ένα δώρο που πρέπει να το σκεφτούμε πάρα πολύ καλά και ενθαρρύνω αυτήν την σκέψη αλλά σχεδιάζοντας το με πολύ μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε ολόκληρη η οικογένεια να αντιλαμβάνεται τη δέσμευση με αυτό το δώρο που θα τους δώσετε. Είναι σημαντικό να το σκεφτείτε πάρα πολύ καλά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: το κουτάβι δεν θα είναι για τα παιδιά. Το κουτάβι θα είναι ευθύνη των ενηλίκων της οικογένειας, και αυτά θα εξαρτώνται από αυτούς για την φροντίδα τους.

Ω, μην κάνετε κανένα λάθος: τα παιδιά θα υποσχεθούν ότι θα το φροντίζουν, θα το ταΐζουν, θα το πηγαίνουν βόλτες, θα καθαρίζουν τις ακαθαρσίες του, θα παίζουν μαζί του, και θα το εκπαιδεύσουν. Είναι ακόμη πιθανό ότι μπορεί να κρατήσουν την υπόσχεσή τους. Όμως, για μια εβδομάδα. Μετά από αυτό θα προχωρήσουν σε άλλα πράγματα που δεν θα περιλαμβάνει την καθαριότητα τους και την όλη φροντίδα του ζώου. Τώρα, μην με παρεξηγείτε: ο λόγος που θα γίνει αυτό δεν είναι επειδή δεν είναι καλά παιδιά. Απλά δεν είναι αρκετά ώριμα για την ευθύνη, και πραγματικά δεν θα είναι μέχρι την εφηβεία τους (αν είστε τυχεροί). Θα θέλατε να μάθουν σχετικά με την ευθύνη; Τα καλά νέα είναι ότι σε αυτή την ηλικία, μπορούν να μάθουν μόνο παρακολουθώντας σας. Με όλα αυτά τα πράγματα που περιλαμβάνονται στις δραστηριότητες για τη φροντίδα ενός σκύλου και να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να λειτουργούν ως “βοηθοί”: η αληθινή ευθύνη θα βαρύνει τους ενήλικες. Το σπουδαιότερο πράγμα είναι ότι όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να φροντίζουν για ένα ον που εξαρτάται 100% από αυτούς, και να το κάνουν με τόση αγάπη και χαρά, τα παιδιά θα εσωτερικεύσουν αυτό το μάθημα και θα το μεταφέρουν μαζί τους.

Ένας σκύλος που διασώθηκε ή είναι ένα κουτάβι, είναι ένα ον που έχει τις αισθήσεις του, έχει τα συναισθήματα και την ευφυΐα, και την ικανότητα να αισθάνεται χαρά, λύπη, φόβο, την περιέργεια, και τον πόνο. Είναι ένα ον που διαθέτει γνωστικές ικανότητες και θα ενεργήσει ανάλογα με τη φύση του.

Γιατί το λέω αυτό; Επειδή είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό κατά νου, από τη στιγμή που έρχεται στη φροντίδα μας. Αν εσείς είστε η πρώτη οικογένεια του σκύλου σας, είναι καλό να έχετε κατά νου ότι αυτή η χνουδόμπαλα είναι ένα είδος διαφορετικό από εμάς.

Αυτό το κουτάβι θα περνά το χρόνο του μαζί σας και θα κάνει το καλύτερό που μπορεί, για να προσαρμοστεί στον ανθρώπινο κόσμο, στο σπίτι σας, και τις ρουτίνες σας. Αυτό το κουτάβι θα κάνει λάθη. Πολλά από αυτά. Από γάβγισμα, κατούρημα στο χαλί του σαλονιού ή του υπνοδωματίου, θα μασήσει πόδια επίπλων ή / και γωνίες, θα καταστρέψει τα παιχνίδια των παιδιών. Σε όλο αυτό θυμηθείτε: Αυτή είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά των σκυλιών.
Ωστόσο, αυτές οι ατυχίες δεν σημαίνει ότι θα γίνονται σε όλη την διάρκεια της ζωής ενός κουταβιού. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ενήλικες στο σπίτι δεν θα πρέπει να το καθοδηγήσουν, ώστε να μπορεί να φέρετε σωστά με τον κατάλληλο τρόπο. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να βρείτε έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή για να σας βοηθήσει με αυτήν την διαδικασία.

Η ειδικός εκπαιδευτής γνωρίζει την επιστήμη της μάθησης συμπεριφοράς των σκύλων, και θα σας δείξει τον καλύτερο τρόπο για να σας καθοδηγήσει με τον γούνινο φίλο σας. Ο εκπαιδευτής γνωρίζει, επίσης, ότι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να εκπαιδεύσετε ένα σκυλί είναι μέσω θετικής ενίσχυσης. Αυτός ή αυτή δεν θα έχει κανένα απολύτως λόγο να καταφύγετε σε τιμωρία, προκειμένου να διδάξετε το σκυλί σας.

Να θυμάστε ότι η περιπέτεια της ζωής σας με το νέο σας κουτάβι είναι ένα ταξίδι από πολλά βήματα- τόσο προς τα εμπρός όσο και προς τα πίσω. Κάθε φορά που αλληλεπιδρά μαζί σας, μέσω της κατάρτισης, ανεξάρτητα από το αν το γνωρίζει αυτό ή όχι. Βοήθεια της: θέλει να σας ευχαριστήσει. Ενισχύστε το όταν κάνει αυτό που θέλετε με επιβραβεύσεις. Ακόμα και όταν κάνει το “σωστό” πράγματα με ατυχήματα. Όταν κάνει λάθη, σκεφτείτε τι μπορείτε να αλλάξετε στο περιβάλλον της, έτσι ώστε να είναι απίθανο ότι θα το κάνει και πάλι σε αντίθεση με το τι θα κάνατε με ένα μικρό παιδί. Δώστε του μια σειρά από κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις όπως παιχνίδια για να μασήσει.

Πριν λοιπόν σκεφτείς να δεχτείς δώρο ένα ζώο από κάποιον, που θα κάνει χαρούμενα τα παιδιά σου ή και εσένα την περίοδο των χριστουγέννων, πρέπει οι γονείς ειδικά, να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι ότι αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη απέναντι σ’ένα πλάσμα που θα εξαρτάται για πάντα από εσάς.

Μόνο εφόσον ισχύει αυτό, κάνε την υπέρτατη κίνηση αγάπης και σώσε μια ζωή από ένα καταφύγιο ή από το δρόμο. Υιοθέτησε ένα ζώο οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Μην αγοράζεις! Η αγάπη και η φιλία δεν αγοράζονται!

Η απόκτηση ενός κατοικίδιου είναι δώρο ζωής, όχι δώρο Χριστουγέννων. Δεν είναι απλά ένα ακόμα κουτί κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Είναι ένας σύντροφος ζωής!

Τέλος, μην ξεχάσετε να κρατήσετε μια αίσθηση του χιούμορ! Απολαύστε το: ένα κουτάβι δεν είναι μόνο καλό για τα παιδιά, αλλά και για όλο το σύνολο της οικογένειας!

Καλές γιορτές!