Πιείτε ελληνικό καφέ, κάνει καλό!

Ότι και να πει κανείς για τον ελληνικό καφέ θα είναι λίγο. Είναι μια συνήθεια που μας πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω και διατηρείται ανεξαρτήτως ηλικίας και της μόδας κάθε εποχής. Πολύ απλά, ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου τονωτικά. Είναι η συνήθεια που πέρα από το ότι μας ξυπνάει, μας χαρίζει πλούσιες στιγμές απόλαυσης και εκτός όλων των άλλων, μας προσφέρει και μακροζωία.

Η σύνδεση της κατανάλωσης του ελληνικού καφέ με τη μακροζωία έχει τις ρίζες της σε μια μελέτη που μας έρχεται από την Ικαρία, το νησί δηλαδή που είναι γνωστό για τη μεγαλύτερη μακροβιότητα στον κόσμο. Η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε την κατανάλωση καφέ και τον τρόπο που επιδρά στην υγεία των ηλικιωμένων κατοίκων του νησιού.

Η εν λόγω μελέτη εξέτασε ένα δείγμα 71 ανδρών και 71 γυναικών, ως μέρος του συνόλου 673 μονίμων κατοίκων του νησιού ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές λοιπόν εξέτασαν την υγεία των 142 κατοίκων και έπειτα έκαναν τη σύνδεση με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, μέσα στις οποίες βρισκόταν και η κατανάλωση καφέ. Η συντριπτική πλειονότητα (σε ποσοστό 87%) κατανάλωνε καθημερινά  παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Ο λόγος που η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα αποφάσισε να εστιάσει την έρευνα στην κατανάλωση καφέ προήλθε από ευρήματα προηγούμενης έρευνας, η οποία υποστήριζε πως η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει την ικανότητα να μειώσει κατά πολύ τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερη ποσότητα ελληνικού καφέ εμφάνισαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία συγκριτικά με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμη και σε όσους είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση ελληνικού καφέ συνδέθηκε με καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, δίχως να παρουσιάζεται αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι πως ο ελληνικός καφές στο μπρίκι με το πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά περιεχόμενό του, μαζί με μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό μας, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα καφέ.

Η συγκεκριμένη έρευνα κυκλοφόρησε αρκετά και έτσι ο ελληνικός καφές έγινε αυτόματα συνώνυμο της μακροζωίας. Τον απολαμβάνουν εξίσου όλοι, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και στιλ και παραμένει η πιο μακρά μόδα του καφέ στη χώρα μας, έχοντας γίνει συνώνυμο της λέξης «Ελλάδα». Πιείτε ελληνικό καφέ και νιώστε την παράδοση στο φλιτζάνι σας!