Τελευταίο “crash test” το Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς για μερική άρση του lockdown

Τα ίδια μέτρα με τα Χριστούγεννα θα ισχύσουν την Πρωτοχρονιά με την ελπίδα να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση των πολιτών

Η πανδημία του κορονοϊού θερίζει στη χώρα μας και το εμβόλιο κατά του ιού, που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου στην Ευρώπη, είναι η πρώτη νίκη κατά του αόρατου εχθρού. Πλέον, το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται στο πότε θα γίνει η άρση του lockdown και πότε τα στοιχεία θα επιτρέψουν στον κόσμο να γυρίσει στην κανονικότητα, όσο βεβαίως αυτό είναι δυνατό με δεδομένη την επικινδυνότητα της διασποράς του ιού.

Η απόφαση της πολιτείας ενόψει της Πρωτοχρονιάς είναι ξεκάθαρη και ειπώθηκε από τον Στέλιο Πέτσα στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης: Θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με τα Χριστούγεννα και πλέον η Πρωτοχρονιά αποτελεί το τελευταίο… κρας τεστ που θα «ανάψει» το πράσινο φως για να γίνει η μερική άρση του lockdown. Αν οι πολίτες ανταποκριθούν, όπως έκαναν και τα Χριστούγεννα, τότε το πιθανότερο είναι πως θα ανοίξει ο δρόμος. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι καλά, τότε είναι πιθανό να έχουμε νέα παράταση του lockdown.

Με λίγα λόγια, με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί αισθητά, οι Αρχές ευελπιστούν ότι στην τελευταία… στροφή των εορτών δεν θα υπάρξει αλλαγή δεδομένων κι έτσι θα μπορέσει την επόμενη εβδομάδα να θέσει επί τάπητος το ζήτημα για να τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα. Στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό για τις ημέρες των εορτών με αυστηρούς ελέγχους, έντονη αστυνομική παρουσία στους δρόμους και μπλόκα σε διόδια και εισόδους και εξόδους πόλεων, σε ΚΤΕΛ και κόμβους οδικών δικτύων.

Οπως, δηλαδή, εορτάστηκαν τα φετινά Χριστούγεννα κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και με τη σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι έτσι θα γιορτάσουμε και την Πρωτοχρονιά.