Ποιες συναλλαγές θα “κόβονται” στα e-shop

Δύο στα 3 e-shops στη χώρα μας δεν έχουν συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2 και κινδυνεύουν με απόρριψη των ηλεκτρικών τους συναλλαγών από τις τράπεζες – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για 2 στα 3 e-shops στη χώρα μας, τα οποία σε λίγες ημέρες θα δουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές των πελατών τους να «κόβονται» από τις τράπεζες. Όπως αποκάλυψε η «Η», οι περισσότεροι έμποροι που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ηλεκτρονικό κατάστημα -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη- δεν έχουν συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2, για τις οποίες δόθηκε μάλιστα παράταση 15 μηνών.

Η «αμέλεια» των επιχειρηματιών έχει ακόμη πιο βαρύνουσα σημασία εν μέσω καραντίνας όπου ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων πραγματοποιείται κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών πωλήσεων.

Προκειμένου να αποφύγουν την «καραμπόλα» της απόρριψης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα τηλέφωνα στα κέντρα phone banking των τραπεζών από 1 Ιανουαρίου 2021, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών απέστειλε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας να δοθεί παράταση και σταδιακή εφαρμογή του μέτρου για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Η», η κεντρική τράπεζα δεν έχει δώσει επισήμως απάντηση, ωστόσο, αναμένεται να δοθεί «σιωπηρή» παράταση στους εμπόρους προκειμένου να κάνουν τις ενέργειες που απαιτείται με την τράπεζά τους ώστε να διασφαλίζεται η ισχυρή ταυτοποίηση του χρήστη (Strong Customer Authentication – SCA) για αποτροπή περιστατικών ηλεκτρονικής απάτης.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι η ΤτΕ έχει αποδεχθεί το χρονοδιάγραμμα που πρότειναν οι τράπεζες ως εξής:

  • Από 1/1 έως 19/1: Δεν θα απορρίπτεται καμία συναλλαγή
  • Από 20/1 έως 28/2: Θα απορρίπτονται οι συναλλαγές έως 750 ευρώ και πάνω
  • Από 1/3 έως 31/3: Θα απορρίπτονται οι συναλλαγές έως 500 ευρώ και πάνω
  • Από 1/1: Θα απορρίπτονται όλες οι συναλλαγές (ανεξαρτήτως ποσού)

Τονίζεται ότι με απόρριψη κινδυνεύουν συγκεκριμένοι έμποροι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας -οι οποίοι όμως μέχρι στιγμής είναι η πλειονότητα των e-shops. Βέβαια, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η προσαρμογή αναμένεται να είναι ομαλή για τους καταναλωτές, αφού οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 30 και 50 ευρώ. 

Οι ίδιες πηγές, πάντως, αισιοδοξούν ότι οι τράπεζες θα κατορθώσουν να «κυνηγήσουν» τους πελάτες τους να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε κανείς πελάτης τους να μην βρεθεί προς εκπλήξεως κατά την πληρωμή της αγοράς του με κάρτα από τις 20 Ιανουαρίου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ