Την μεταμόρφωση της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 100% επιδότηση για να πληρώνουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις προβλέπει το νέο πρόγραμμα στηριξης και ενίσχυσης του υπουργείου Οικονομικών.
Την αντικατάσταση της επιστρεπτέας προκαταβολής μετά τον 6ο κύκλο με το νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών δρομολογεί ήδη για εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η μεταμόρφωση της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 100% επιδότηση έρχεται μετά την έγκριση της Κομισιόν και αποτελεί κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης ώστε να μην «πέσουν» οι επιχειρήσεις από τα παρατεμένα lockdown. Ήδη στην χώρα μας ο κλάδος της εστίασης έχει ξεκινήσει να μετρά δεκάδες μόνιμα λουκέτα.
Παράλληλα πτώση της τάξης του 20% στα έσοδα του Ιανουαρίου φαίνεται να δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που πήρε στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο, το οποίο υποχρεώνεται πλέον να αναθεωρήσει τα σχέδιά του σε δυσμενέστερη κατεύθυνση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως θα χρειαστούν πλέον περισσότερα μέτρα από αυτά που είχαν αρχικά εκτιμηθεί, για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, καθώς το νεότερο σενάριο προβλέπει να καθυστερήσει κατά τι η έξοδος από το καθεστώς στήριξης, που είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο λόγο και της καθυστέρησης που άλλωστε ανέμεναν όλοι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Το νέο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων με την επιδότηση των πάγιων δαπανών θα έχει δύο μορφές. Η μία θα είναι ζεστό χρήμα με ρευστότητα για την πληρωμή των δαπανών αυτών και η δεύτερη θα είναι η επιδότηση με χάρισμα φόρων. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να δηλώσουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για ενοίκια, μισθούς, λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου κλπ. Από το ποσό που θα αθροίζεται, θα αφαιρείται η όποια οικονομική ενίσχυση έχει δοθεί το πλαίσιο των 5 ή 6 φάσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σταϊκούρας στη θέσπιση του προσωρινού μέτρου κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης δαπανών, από το βήμα της Βουλής οπου αναφέρθηκε ότι στόχος είναι η περαιτέρω στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και των προληπτικών περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού, στις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών-μελών.
Όπως είπε, η κυβέρνηση συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες διαμόρφωσης του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, τονίζοντας ότι οι αλλαγές που εν τέλει υιοθετήθηκαν ενισχύουν την ευελιξία που παρέχει το Προσωρινό Πλαίσιο, αυξάνουν τα όρια κρατικής ενίσχυσης και επεκτείνουν τους χρονικούς ορίζοντες των εν λόγω ενισχύσεων.
Το πρόγραμμα θα τρέξει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι κυρίως επιχειρήσεις που:
– Ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
– Παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως μέχρι σήμερα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά κείμενα.
– Καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος – σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Προσωρινό Πλαίσιο – λαμβάνοντας υπόψη και τη στήριξη που έχουν λάβει μέχρι τώρα.
Πώς λοιπόν θα λειτουργεί το νέο πρόγραμμα επιδότησης
1. Οι επαγγελματίες θα καλούνται να δηλώσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τις δαπάνες που έκαναν μέσα στο 2020 για μισθοδοσία, ενοίκια, ρεύμα, τηλέφωνα και άλλες λειτουργικές δαπάνες.
2. Με αλγόριθμο θα υπολογίζεται το ποσό των δαπανών για τις οποίες η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας δεν έχει χρηματοδοτηθεί μέσα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές
3. Επί του ποσού που θα προκύπτει η επιχείρηση θα επιδοτείται με ένα ποσοστό. Αυτό δεν θα ανακοινωθεί από τώρα αλλά αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής όλων των αιτήσεων προκειμένου να έχει γίνει η καταγραφή του πόσες λειτουργικές δαπάνες δεν έχουν καλυφθεί από τα μέτρα στήριξης.
4. Η επιδότηση θα δίδεται είτε με απευθείας κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό του ενδιαφερόμενου, είτε και με πίστωση φόρου. Ουσιαστικά δηλαδή, θα διαγράφονται μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.