Τα θρεπτικά συστατικά δεν υπάρχουν μόνο σε μορφή… φαγητού· το νερό αποτελεί το σημαντικότερο και, συχνά, το πιο υποτιμημένο θρεπτικό συστατικό. Το γεγονός αυτό καθιστά το ζήτημα της ενυδάτωσης του οργανισμού πολύ σημαντικό γενικά. Ειδικά το καλοκαίρι, όμως, με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη σωματική μας δραστηριότητα, η σημασία της συνεχούς και σωστής ενυδάτωσης περνάει σε άλλα επίπεδα.
γράφει η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας
Πέρα από τη γενική αρχή ότι η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για κάθε οργανισμό, στην πραγματικότητα οι ανάγκες του καθενός για πρόσληψη υγρών διαφέρουν, αναλόγως με τον βαθμό στον οποίο ιδρώνουν, τον τρόπο ντυσίματος, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την υγρασία στην περιοχή όπου ζουν και και κινούνται κ.λπ. Κι όμως, ανεξαρτήτως εξατομικευμένων αναγκών, η ενυδάτωση του μέσου ανθρώπου φαίνεται ότι είναι γενικώς προβληματική.
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που εκπόνησε πριν από μερικά χρόνια η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), μόλις το 10% των Ελλήνων γνωρίζει ότι η επαρκής ημερήσια ποσότητα νερού από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ροφημάτων, είναι περίπου 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες. Παράλληλα, τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι περίπου το 20% των γυναικών και το 35% των ανδρών προσλαμβάνει λιγότερο νερό από εκείνο που συνιστά η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε σταθερά επαρκώς ενυδατωμένοι το καλοκαίρι, που βρισκόμαστε συνεχώς σε κίνηση – είτε κολυμπώντας και κάνοντας θαλάσσια σπορ, είτε κάνοντας προπόνηση;
Τι μπορούμε να κάνουμε
• Πίνουμε νερό, χωρίς να περιμένουμε πρώτα να διψάσουμε. Δεν χρειάζονται υπερβολές, ο οργανισμός μας ξέρει και θα μας δείξει τα όριά του.
• Αρχίζουμε να αθλούμαστε ή να κάνουμε εξωτερικές δραστηριότητες όντες καλά ενυδατωμένοι: πίνουμε πολλά υγρά την προηγούμενη μέρα, τη μία ώρα που προηγείται της άσκησης/δραστηριότητας, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της.
• Αν αθλούμαστε σε υψηλές θερμοκρασίες, πέρα από νερό, μπορούμε να καταναλώσουμε και ένα αθλητικό ποτό που θα περιέχει ηλεκτρολύτες και 6-8% υδατάνθρακες. Αυτό θα αποτρέψει την πρόκληση υπονατριαιμίας (δηλαδή την εμφάνιση ασυνήθιστα χαμηλού ποσοστού νατρίου στο αίμα), η οποία αραιώνει το αίμα, προκαλώντας σοβαρή βλάβη στον οργανισμό.
• Βάζουμε το νερό μας στην κατάψυξη πριν από την άσκηση. Βρετανική έρευνα έδειξε ότι άτομα που κατανάλωσαν παγωμένο νερό πριν και κατά τη διάρκεια ποδηλατικής προπόνησης με έντονη εφίδρωση, επέδειξαν σημαντικά μεγαλύτερες αντοχές, σε σχέση με άτομα που κατανάλωσαν υγρά σε μέτρια θερμοκρασία (ενδεχομένως επειδή οι παγωμένες γουλιές που έπιναν, κατάφεραν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του κορμού τους σε χαμηλότερα επίπεδα).
• Πέρα από το νερό και τα υγρά, μην ξεχνάμε ότι στη σωστή ενυδάτωση συμβάλλουν και πολλές καλοκαιρινές τροφές, όπως το πεπόνι, το καρπούζι, τα ροδάκινα και οι ντομάτες, οι οποίες είναι φυσικά πλούσιες σε νερό, υδατάνθρακες και μεταλλικά στοιχεία. Άρα, ποιο καλύτερο σνακ πριν και μετά την προπόνηση, από τέτοιες δροσερές τροφές;
• Οι τροφές μπορούν να δώσουν και μια άλλη διάσταση στο νερό, η συχνή κατανάλωση του οποίου μπορεί να μην είναι πάντα «το καλύτερό μας». Ο εμπλουτισμός του κρύου νερού μας με φέτες από αγγούρι, λάιμ, λεμόνι ή πορτοκάλι θα το κάνει πιο γευστικό, άρα και πιο θελκτικό. Είναι χαρακτηριστική η έρευνα του πανεπιστημίου MacMaster στον Καναδά, βάσει της οποίας νεαρά αγόρια στα οποία δόθηκαν ποτά εμπλουτισμένα με τέτοιες γεύσεις, υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες, κατανάλωσαν, μετά από δική τους επιθυμία, 90% περισσότερα υγρά από ό,τι κατανάλωναν συνήθως!