Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την πλήρη επαναλειτουργία του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής στα Eλληνοαλβανικά σύνορα, ο οποίος δεν λειτουργεί ως πύλη εισόδου από τις 20 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.
Η πύλη εξόδου «άνοιξε» στις 7 Δεκεμβρίου μετά από αιτήματα. Εκτός από τη σημαντική μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε, εκφράζεται έντονα η ανησυχία για την έλλειψη εργατών γης, ενόψει της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου.
Ο συνοριακός σταθμός Κρυσταλλοπηγής είναι ο μόνος σταθμός στα Eλληνοαλβανικά σύνορα που διαθέτει άμεση πρόσβαση στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων (Εγνατία Οδός) και εξυπηρετεί το σύνολο της Bόρειας και Kεντρικής Ελλάδας, έχοντας κάθε χρονιά σχεδόν 2 εκατ. διελεύσεις. Η αναστολή λειτουργίας της πύλης εισόδου επιφέρει δυσκολίες στην εμπορική και στην εξαγωγική δραστηριότητα κυρίως της βόρειας Ελλάδας, καθώς όποιος εξέρχεται από τη χώρα θα πρέπει να εισέλθει από τους συνοριακούς σταθμούς Κακκαβιάς ή Ευζώνων.
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με επιστολή στα αρμόδια υπουργεία ζητά την επαναλειτουργία του σταθμού, αναφέροντας πως «υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εξαγωγική δραστηριότητα», καθώς εκτός από τις καθυστερήσεις στα προγράμματα των επιχειρηματιών και τις ακυρώσεις παραγγελιών, υπάρχει σημαντική αύξηση στο χρόνο και το κόστος μεταφορών και κατά συνέπεια μείωση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, «εν μέσω πανδημίας που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ». Παρόμοιο αίτημα είχε αποστείλει και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) τον περασμένο Νοέμβριο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας.
Αιτήματα για την επαναλειτουργία του συνοριακού σταθμού, φτάνουν στους αρμόδιους υπουργούς και από τη Δυτική Μακεδονία, τις περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Καστοριάς, με επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς. Το θέμα χαρακτηρίζεται ως «κρίσιμο για την οικονομία της βόρειας Ελλάδας και της χώρας», καθώς οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Αλβανία (572 εκ. ευρώ) είναι περίπου πενταπλάσιες από τις εισαγωγές (128 εκ. ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία εξωτερικού εμπορίου της Eurostat, οι εξαγωγές προς Αλβανία τον Οκτώβριο 2020 είχαν αξία 60.587.963 ευρώ και τον αμέσως επόμενο μήνα (Νοέμβριο 2020) ήταν 38.250.745 ευρώ.
Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από την αναστολή εισόδου από το σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, είναι η δυσκολία στην είσοδο εργατών γης από την Αλβανία, για τις αγροτικές εργασίες στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, με δεδομένη την έλλειψη συγκοινωνιακής σύνδεσης των περιοχών με τους συνοριακούς σταθμούς στην ελληνική, αλλά και στην Αλβανική πλευρά. Εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων από την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, ζητούν να λειτουργήσει και πάλι ο σταθμός και να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα σε πολίτες, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα χέρια για την παραγωγή στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου.
Η πλήρης επαναλειτουργία του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στους υπόλοιπους συνοριακούς σταθμούς της χώρας που είναι σε λειτουργία, είναι το κοινό αίτημα. Ζητείται η τοποθέτηση κλιμακίου του ΕΟΔΥ που να πραγματοποιεί τεστ για κορονοϊό στους εισερχόμενους στη χώρα και να ισχύσουν τα μέτρα που ισχύουν σε όλους τους σταθμούς. Μάλιστα, το άνοιγμα των συνόρων στην Κρυσταλλοπηγή, θα συνδράμει στην αποσυμφόρηση συνοριακών σταθμών που αυτή τη στιγμή δέχονται μεγαλύτερη επιβάρυνση, λόγω του περιορισμού των σημείων εισόδου στην Ελλάδα.
Σοφία Ζουζέλη – EΡΤ