Ολ.Τελιγιορίδου: Η «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος» παραδίδει την περιουσία των τοπικών κοινωνιών σε ιδιώτες.

Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Η σύσταση της ΑΕ «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος» παραδίδει την περιουσία των τοπικών κοινωνιών σε ιδιώτες.”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού καταθέσαμε 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την υφαρπαγή της περιουσίας των τοπικών κοινωνιών με τη θέσπιση «Οργανισμού για την Αξιοποίηση Ιαματικών Πόρων».

Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει την ανάπτυξη των ιαματικών λουτροπόλεων ώστε να αποτελέσουν πραγματικές πλουτοπαραγωγικές πηγές για τις τοπικές κοινωνίες δρομολογεί την παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους σε ιδιώτες.

Στηρίζουμε την απόφαση του Δήμου Άργους Ορεστικού για τα λουτρά Αμμουδάρας καθώς και την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και ζητάμε την άμεση απόσυρση από το νομοσχέδιο των άρθρων 7 έως 14 που πλήττουν τον αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την αξιοποίηση των ιαματικών πόρων.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Τουρισμού

Θέμα: «Σύσταση ΑΕ για τη διαχείριση των ιαματικών πηγών»

Τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσίασε Νομοσχέδιο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η θέσπιση «Οργανισμού για την Αξιοποίηση Ιαματικών Πόρων». Στις αρμοδιότητες του Οργανισμού εμπίπτουν η ολιστική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, καθώς και η ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με σκοπό την ανάπτυξη του ιαματικού – θερμαλιστικού τουρισμού ή τουρισμού ευεξίας στην Ελλάδα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), αντιδρώντας ομόφωνα, αποφάσισε «να ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)», ενώ καλεί και την ΚΕΔΕ να απορρίψει τα σχέδια του υπουργείο Τουρισμού.

Κατά το Σύνδεσμο, η σύσταση της ΙΠΕ ΑΕ πλήττει άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών. Επιπλέον, έχει χαρακτηριστεί ως άκρως αντιαυτοδιοικητική διότι ακυρώνει τις όποιες προσπάθειες της για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών ενώ παράλληλα επιχειρείται υποβάθμιση της και υφαρπαγή των περιουσιακών της στοιχείων.

Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, μετά την «εποικοδομητική συνάντηση» που είχε στις 29 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Πρόεδρο του ΣΔΙΠΕ κ. Σταμάτη Γαρδέρη, όπου σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την πλευρά του Υπουργείου αναφέρονται τα εξής: «Στο πλαίσιο της συζήτησης επιβεβαιώθηκε η απόλυτη συνεργασία και η αμοιβαία κατανόηση για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος για τον ελληνικό τουρισμό, την περιφερειακή ανάπτυξη και την προβολή των Δήμων ως τουριστικών προορισμών. Η βέλτιστη, ολοκληρωμένη διαχείριση των τουριστικών προορισμών με συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία ώστε να ξεπεραστούν οι σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας»

Επειδή είναι ανήκουστο στη σημερινή εποχή να επιχειρείται η δημιουργία μιας κρατικής εταιρείας μονοπωλιακού χαρακτήρα που αφαιρεί πλουτοπαραγωγικές πηγές από τις τοπικές κοινωνίες.

Επειδή οι εν λόγω διατάξεις αναιρούν σε μεγάλο βαθμό το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της στερούν πολύτιμους οικονομικούς πόρους.

Επειδή έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα και τους ωφελούμενους μιας τέτοιας πολιτικής απόφασης.

Επειδή οι ελληνικές λουτροπόλεις μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω και να εξελιχθούν σε κέντρα τουρισμού υγείας και να αποτελέσουν πραγματικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους για τις τοπικές κοινωνίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να αποσύρετε τις εν λόγω διατάξεις που αφορούν στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος και στην ουσία οδηγούν στην υφαρπαγή των περιουσιών των τοπικών κοινωνιών και παράδοσή τους σε ιδιώτες;

2. Προτίθεστε να στηρίξετε την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων με τρόπο ώστε να αποτελέσουν πραγματικές πλουτοπαραγωγικές πηγές για τις τοπικές κοινωνίες αντί να δοθούν για εκμετάλλευση σε ιδιώτες που είναι η εύκολη λύση;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα
Αβραμάκης Λευτέρης
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Ζαχαριάδης Κώστας
Καρασαρλίδου Φρόσω
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος