Πρωτοβουλία Γυναικών στη Θεσσαλονίκη μοιράζει είδη πρώτης ανάγκης σε γυναίκες και οικογένειες που το έχουν ανάγκη – Τι αναφέρει η καστοριανή Άννα Μαρία Ιατρού, στη Voria
Ρούχα, φαγητά και είδη πρώτης ανάγκης μοίρασε σε γυναίκες και οικογένειες που έχουν ανάγκη στη Θεσσαλονίκη η «Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στα μέτρα λιτότητας».
Tις προηγούμενες ημέρες η πρωτοβουλία προσέφερε τα είδη πρώτης ανάγκης σε 21 οικογένειες, αρκετές από αυτές μονογονεϊκές που είχαν ανάγκη, καθώς αρκετές από αυτές εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας έχουν οδηγηθεί σε δύσκολη οικονομική θέση.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τη δράση της στην περίοδο της οικονομικής κρίσης της χώρας, όπου οι ανάγκες, ειδικά σε γυναίκες, αυξήθηκαν ραγδαία. Οι γυναίκες που αποτελούν την πρωτοβουλία προέρχονται από διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Τα χρήματα και τα υλικά αγαθά που παραχωρούνται είναι από προσφορές ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν ή από τα ίδια τα μέλη. Η πρωτοβουλία καλεί μέσω social media σε χώρους που μαζεύονται τα αγαθά, ενώ σε ισχύ είνα τηλέφωνα επικοινωνίας (6932898935, 6971637716, 6974796621) για όσους θέλουν να λάβουν ή να δώσουν βοήθεια.
Όπως τόνισε το μέλος της Πρωτοβουλίας Γυναικών Θεσσαλονίκης στη Voria.gr, η καστοριανή Άννα Μαρία Ιατρού, «η βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων χρόνων και οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί, έχουν οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες και ατομικότητες στα όρια της εξαθλίωσης. Οι γυναίκες και οι μονογονεϊκές οικογένειες βιώνουν με ακόμα χειρότερο τρόπο όλες αυτές τις συνέπειες. Για εμάς είναι καθήκον μας να σταθούμε δίπλα τους, αλλά και δίπλα στον/ην καθένα/καθεμία που μας έχει ανάγκη».
Ο τρόπος οργάνωσης των γυναικών της πρωτοβουλίας είναι μέσω τακτικών συνελεύσεων, όπου παίρνονται και οι αποφάσεις για τις επόμενες δράσεις.
«Με μοναδικό μας όπλο την αλληλεγγύη και στη βάση της αυτοοργάνωσης παλεύουμε ώστε καμία ατομικότητα να μην είναι μόνη της σε όλο αυτό», υπόγραμμισε η κ. Ιατρού.
Παράλληλα με την καραντίνα υπήρξε κατακόρυφη αύξηση της των ενδοοικογενειακής βίας, τονίζει η κ. Ιατρού. Για αυτό το λόγο η πρωτοβουλία, σε όσες περιπτώσεις φτάνουν στα χέρια της, αναλαμβάνει δράση ώστε να υπάρχει η απαραίτητη νομική και ψυχολογική υποστήριξη για τα θύματα κακοποίησης.
«Σε περιοχές όπου υπάρχει σκληρό lockdown, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να ζουν όλο το 24ωρο με τον κακοποιητή τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική τους ακαιρεοτητα», επισημαίνει για το γεγονός και προσθέτει πως αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.
«Βλέπουμε οτι το κύμα του #metoo έφτασε και στη χώρα μας, καιρός να φτάσει και στα ίδια μας τα σπίτια, να αλλάξει ο φόβος στρατόπεδο, να σταματήσουμε να μετράμε θύματα, να αποβάλλουμε από πάνω μας κάθε πατριαρχικό στερεότυπο που καταστρέφει τις ζωές μας», καταλήγει η κ. Ιατρού.