Εχετε… κρούσμα στο κινητό σας – Eφαρμογή θα ενημερώνει αν ήρθατε σε επαφή με κρούσμα

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να θέσει σε λειτουργία με εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία θα ενημερώνει το χάρτη αν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου η ελληνική κυβέρνηση, ξεπερνώντας το σκόπελο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μέσα στον Μάρτιο θα ενεργοποιήσει ένα ακόμα εργαλείο, το λεγόμενο tracing app (εφαρμογή ιχνηλάτισης), για να σπάσει την αλυσίδα διασποράς του ιού.

Η εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη τόσο σε κινητά iOS, όσο και για android θα λειτουργεί με την τεχνολογία εγγύτητας bluetooth.

Κατεβάζοντας οι πολίτες το app στη συσκευή τους, θα ενεργοποιείται αυτόματα το bluetooth, και σε περίπτωση που κάποιοες βρεθεί θετικός στον ιό, μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα εντοπίζονται όλα τα άτομα ποου έχεουν έρθει σε επαφή μαζί του, σε ακτίνα μικρότερη των δύο μέτρων, και θα ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτησης.

Μέσω του app δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού και προειδοποίησης των επαφών ώστε να περιοριστεί η διασπορά, ή ακόμα και να προληφθεί το ενδεχόμενο σοβαρήσης νόσησης.

Η ειδοποίηση που θα λαμβάνει δεν σημαίνει ότι η επαφή έχει μολυνθεί από τη νόσο covid 19, αλλά είναι ένας απλός τρόπος για να γνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον κορονοϊό.

Μέσω της εφαρμογή, οι αρμόδιες αρχές θα παρέχουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολκουθήσει η επαφή, όπως για παράδειγμα να γίνει τετσ ή να τεθεί σε αυτοαπομόνωση.

Η ενημέρωση θα γίνεται με ένα γραπτό μήνυμα στα κινητά.

Σημειώνεται ωστόσο ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι πλήρως προστατευμένα καθώς κατά την ενημέρωση των επαφών δεν θα παρέχεται κανένα απολύτως στοιχείο για το κορύσμα.

Οι επαφές θα μαθαίνουν απλώς ότι έχουν εκτεθεί στον ιό.

Δεν θα ξέρουν ούτε το όνομα του ατόμου που βρέθηκε θετικό ούτε ο χρόνος ούτε ο χώρος στον οποίο εκτέθηκαν.

«Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών προστατεύονται πλήρως, οι πληροφορίες θα αποθηκεύονται το πολύ για 14 ημέρες και είναι πλήρως κρυπτογραφημένες».