Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο, θα θέλαμε να παράσχουμε διευκρινίσεις σχετικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα σε εργοτάξιο για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) στη Χιλιομετρική Θέση 542, κοντά στην Οινόη του Δήμου Καστοριάς.
Την Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018, εργαζόμενος που απασχολείται στην εργολήπτρια εταιρεία του ΤΑΡ Bonatti-J&P Avax, υπέστη ατύχημα. Οι τραυματιοφορείς του ασθενοφόρου του έργου παρείχαν στον εργαζόμενο τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Καστοριάς. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους θεράποντες ιατρούς κι ευχόμαστε τη σύντομη ανάρρωση του.
Ο ΤΑΡ και η εργολήπτρια εταιρεία του διερευνούν το περιστατικό, σύμφωνα με την Πολιτική Ποιότητας, Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος (ΠΥΑΠ) που εφαρμόζεται στο έργο.
Ο υπάλληλος εργαζόταν στην ίδια αυτή θέση κατά τους τελευταίους 12 μήνες, και στο πλαίσιο αυτό αφενός διαθέτει την απαραίτητη κατάρτιση κι αφετέρου έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση για τα καθήκοντά του, συμμετέχοντας στα σχετικά σεμινάρια ασφαλείας.
Η σχεδίαση και η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ βασίζονται σε αναγνωρισμένα εθνικά και διεθνή πρότυπα ασφαλείας και στις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου. Η υγεία και η ευημερία του προσωπικού που απασχολείται στο έργο είναι ύψιστης σημασίας για μας. Για το λόγο αυτό, εφαρμόζουμε αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρακολουθούμε τυχόν αυξημένους επαγγελματικούς κινδύνους, με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος που διέπεται από σεβασμό, εμπιστοσύνη και πνεύμα συνεργασίας.
Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline