Λωτός: Το μυθικό φρούτο που δίνει ενέργεια

Από τις πρώτες ιστορίες που μάθαμε στην μυθολογία ήταν ότι ο λωτός ήταν ο καρπός της λήθης. Ο Οδυσσέας, στα ταξίδια του για να βρει την Ιθάκη, πέρασε από τη χώρα των Λωτοφάγων, όπου εκεί ο καρπός αυτός ήταν κάτι σαν ναρκωτικό και όσοι τον έτρωγαν μαγεύονταν, και έχαναν την επιθυμία τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ίσως, αυτός ο συνειρμός να του στέρησε την δημοτικότητα που θα έπρεπε να έχει και το φρούτο σταδιακά ξεχάστηκε!

Στις μέρες μας, έχει επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο, με έρευνες που αποδεικνύουν ότι ο λωτός κάθε άλλο παρά αρνητικά αποτελέσματα έχει για την υγεία του ανθρώπου. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα και έχει γίνει γνωστός για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες.

Ο λωτός και η ιστορία του

Το φρούτο του λωτού είναι γνωστό και ως «το μήλο της Ανατολής». Η καλλιέργειά του ξεκίνησε από την Κίνα, και σταδιακά εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. Στη Δύση ήρθε χάρη στα ταξίδια των θαλασσοπόρων Ισπανών στην Άπω Ανατολή. Ήταν ιδιαίτερα διάσημο κατά την αρχαιότητα, γι’ αυτό και συμπεριλήφθηκε και στην μυθολογία της εποχής, ως το μαγικό φρούτο που προκαλούσε απάθεια. Ωστόσο, δεν πρόκειται για το ίδιο φρούτο που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα στη χώρα των Λωτοφάγων, χωρίς βέβαια να έχει διευκρινιστεί ποιο συγκεκριμένο φρούτο ήταν.

Σήμερα, το φρούτο έχει γίνει γνωστό για τις θρεπτικές του ιδιότητες και αποτελεί πόλο έλξης για το κοινό, που θέλει να δοκιμάσει το «φρούτο των Θεών».

Διατροφική αξία

Αδιαμφισβήτητα, τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του λωτού είναι αυτά που τον έχουν κάνει διάσημο για τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες. Το φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C και βιταμίνες του συμπλέγματος B, ενώ αποτελεί πολύ καλή πηγή καλίου.

Αν και περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, έχει υψηλά ποσοστά φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχει β-καροτένιο και λυκοπένιο, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και διαθέτουν αντιγηραντική δράση.

Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό το καθιστά ένα πολύ καλό διουρητικό. Όταν το φρούτο έχει πράσινο χρώμα είναι πλούσιο σε τανίνες, ωστόσο δεν είναι έτοιμο προς βρώση, λόγω της στυφής γεύσης του. Καθώς ωριμάζει, οι αποχρώσεις του γίνονται πιο θερμές και η γεύση του σταδιακά γίνεται πιο γλυκιά, λόγω των σακχάρων. Γι’αυτό το λόγο δεν συστήνεται σε διαβητικούς.

Πιο συγκεκριμένα, 100 gr λωτού περιέχουν:

  • 73kcal Ενέργεια
  • 15,3 gr Υδατάνθρακες
  • 3,9 gr Φυτικές ίνες
  • 0,15 gr Λιπαρά
  • 79,9 gr Νερό

Οφέλη

Δρα κατά του καρκίνου

Ανάμεσα στα συστατικά του λωτού υπάρχει το βετουλινικό οξύ, μια ουσία που θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες

Τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες που περιέχει ο λωτός, του χαρίζουν αντιφλεγμονώδη δράση. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά και τα καροτενοειδή είναι ουσίες που επιτρέπουν στον οργανισμό την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και εμποδίζουν την ενεργοποίηση των φλεγμονωδών ενζύμων.

Έχει αντιγηραντική δράση

Χάρη στα καροτενοειδή που περιέχει ο λωτός, τη β-καροτίνη, το λυκοπένιο, την ζεαξενθίνη και την κρυπτοξανθίνη,και την αντιοξειδωτική τους δράση, ο οργανισμός προστατεύεται από την εμφάνιση ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες, μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος και για την καταστροφή των κυττάρων.

Προστατεύει την υγεία των ματιών

Παράλληλα, τα καροτενοειδή, είναι γνωστά και για την ιδιαίτερη σημασία που έχουν σε ό,τι αφορά την υγεία του ματιού. Έρευνες έχουν αναδείξει, ότι αποτελούν έναν πολύ ισχυρό διατροφικό σύμμαχο, ενώ η ζεαξενθίνη συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασθένειας της ωχράς κηλίδας, που πλήττει τα μάτια.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η πλούσια θρεπτική αξία του λωτού είναι αυτή που τον κάνει να ξεχωρίζει. Συγκεκριμένα, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, ο χαλκός και η χολίνη είναι ιδιαίτερα σημαντικά συστατικά για την λειτουργία του οργανισμού, καθώς επιτελούν μια σειρά από πολλές διαφορετικές λειτουργίες. Η απορρόφηση των βιταμινών, η σκελετική και η μυϊκή υγεία είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητα.

Ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα

Ο λωτός είναι ένα βιταμινούχο φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η πυριδοξίνη και το φολικό οξύ είναι ουσίες με ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό σύστημα. Συμμετέχουν σε πολλές βιοχημικές λειτουργίες του οργανισμού και βοηθούν αποτελεσματικά στην μετάδοση των νευρικών σημάτων.

Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση φυτικών ινών είναι ο σύμμαχός μας ενάντια στη δυσκοιλιότητα. Ανάμεσα στους υδατάνθρακες που περιέχει ο λωτός, περιλαμβάνει και μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Αυτές, μαζί με τις πολυφαινόλες,  βοηθούν στην ομαλότερη λειτουργία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος.

Είναι καθαρτικό

Τα υψηλά ποσοστά του λωτού σε νερό, σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, του προσδίδουν ιδιαίτερα διουρητική δράση. Ως φυσικό καθαρτικό, ενθαρρύνει τον οργανισμό στην παραγωγή ούρων, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από την κατακράτηση υγρών και τα οιδήματα.

Αποτελεί καλή πηγή ενέργειας

Τα άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα αναζητούν υγιεινές επιλογές για να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους. Μετά από μια δυνατή προπόνηση, χρειάζονται την απαραίτητη ενέργεια για να επανέλθουν. Ο λωτός, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε φυσικά σάκχαρα, θεωρείται η κατάλληλη πηγή ενέργειας που έχουν ανάγκη.

Χαρίζει λαμπερό και απαλό δέρμα

Ανάμεσα στις βιταμίνες που χρειάζεται το δέρμα μας για να παραμείνει απαλό και μεταξένιο είναι και η βιταμίνη C. Αν και υπάρχει στον οργανισμό μας, δεν μπορεί να κρατήσει τις αποθήκες της γεμάτες, γι’ αυτό και χρειάζεται συμπλήρωμα, το οποίο λαμβάνει μέσω της τροφής. Ο ρόλος της στην παραγωγή κολλαγόνου έχει άμεση σχέση με την κατάσταση του δέρματός μας. Έτσι, λοιπόν, η βιταμίνη C που περιέχει ο λωτός συντελεί στην παραγωγή κολλαγόνου και κάνει την επιδερμίδα μας να λάμπει.

Τρόποι κατανάλωσης

Ο λωτός είναι από τα φρούτα που δεν καταναλώνεται αμέσως μετά την συγκομιδή, αλλά χρειάζεται μερικές ακόμα μέρες για να ωριμάσει. Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να μειώσει τα επίπεδα τανινών που περιέχει αμέσως μετά την αποκοπή, ώστε να πάψει να έχει στυφή γεύση. Με την ωρίμανση, αυξάνονται τα σάκχαρα του και αποκτά την γλυκιά του γεύση.

Tip!

Εάν θέλετε οι λωτοί σας να ωριμάσουν πιο γρήγορα, μπορείτε να τους τοποθετήσετε κάπου που να μην έχει πολύ αέρα, όπως μια κλειστή κατσαρόλα, σε ένα τάπερ ή σε χάρτινη σακούλα και να προσθέσετε ακόμα 2 ή 3 μήλα. Μετά από περίπου 5 μέρες, οι λωτοί σας θα είναι γλυκοί και ζουμεροί, έτοιμοι για κατανάλωση.