Πότε θα μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα του Νομού μας;

Διανύουμε το πρώτο μισό του πρώτου μήνα του 2020. Μιας νέας χρονιάς που ξεκίνησε με προσδοκίες, σχέδια και κυρίως ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας μας. Περιοχή η οποία εκτός από τις πρώτες θέσεις σε φυσικό πλούτο κατέχει τα τελευταία χρόνια μια από τις πρώτες θέσεις στην ανεργία, στη μείωση του μόνιμου πληθυσμού, στο μαρασμό και στην οικονομική ύφεση.

Μια κατρακύλα που δείχνει να μην έχει τέλος μετά το 2013, όταν και η βασική για πολλές δεκαετίες πηγή της οικονομίας της, πήρε την κάτω βόλτα.

Έκτοτε, οικογένειες εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη που γεννήθηκαν, αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εσωτερικό ή σε ξένες χώρες. Οι νέοι που φεύγουν για σπουδές σπάνια πλέον επιστρέφουν στην Καστοριά, ενώ οι μαθητές ονειρεύονται ήδη τη ζωή τους μακριά από την πατρίδα τους.

Λάθη και αβλεψίες του παρελθόντος, υπεροπτικές τάσεις, έλλειψη ανάγκης μόρφωσης, άγνοια, απουσία ευεργετών…όλα μαζί βοήθησαν στο να μιλάμε σήμερα για μια περιοχή με περασμένα μεγαλεία και χαμένα πλούτη που κατασπαταλήθηκαν ενώ θα μπορούσαν να διασφαλίσουν το μέλλον της.

Κι ενώ όλοι πλέον διακρίνουμε την ερημοποίηση της Καστοριάς, την  ανάγκη εφαρμογής άμεσων μέτρων στήριξης, ιδιαίτερα τώρα που οι οικονομικές συγκυρίες της χώρας είναι πιο ευοίωνες από ότι 10 χρόνια πριν…ακούμε τη συνέντευξη του κυβερνητικού βουλευτή Καστοριάς σε ραδιοφωνικό σταθμό της Φλώρινας.

Ένα βίντεο αναρτημένο στο Youtube  με τίτλο «Σύντομος απολογισμός εξάμηνου».

Με αγωνία οι Καστοριανοί καθόμαστε να ακούσουμε τα γενόμενα και φυσικά τους στόχους για το άμεσο μέλλον (κυρίως για την περιοχή μας) από το στόμα του εκλεγμένου αντιπροσώπου μας στην Κυβέρνηση (όχι πως δεν έχουν το ίδιο μεγάλη αξία και οι δηλώσεις της βουλευτή της Αντιπολίτευσης).

Αγωνιούμε να ακούσουμε το πρόγραμμα για την σωτηρία της Καστοριάς. Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δελεαστικών επενδύσεων που θα φέρουν πίσω συμπατριώτες μας και θα «κρατήσουν» τους υπόλοιπους. Την εκμετάλλευση των φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και φυσικά της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της. Το όραμα για τη δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου για ολόκληρη την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψιν την σημαντική γεωγραφική της θέση. Την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα της, με τη δημιουργία brandname για τα μήλα και τα φασόλια  και την ανάπτυξη μονάδων επεξεργασίας και μεταποίησής τους. Την έμφαση στον τουρισμό, κάθε είδους.

Πόσα ακόμα να αναφέρουμε; Καθένας μπορεί να φανταστεί άλλα τόσα που θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να γίνουν, με κάθε τρόπο, στο σημείο που έχουμε φτάσει.

Αντίθετα ακούμε αυτά:

Ακούμε τι έγινε αυτούς τους 6 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, με έμφαση σε κάποια νομοσχέδια που ψήφισε η βουλή.  Επίσης μια μικρή αναφορά στο κέντρο αποκατάστασης του Άργους Ορεστικού, λόγω επικαιρότητας. Ακούμε σχόλια για την απολιγνιτοποίηση, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2028 και θα βάλει ταφόπλακα σε περιοχές της Δ. Μακεδονίας.

Σχολιάζοντας μάλιστα το τεράστιο θέμα για τη Δυτική Μακεδονία της απολιγνιτοποίησης ο βουλευτής Ν. Καστοριάς είπε συγκεκριμένα:

“Με τη διάθεση του να αυτοσαρκαστούμε, τώρα ίσως μας καταλάβουν περισσότερο και οι Κοζανίτες, οι Πτολεμαϊδιώτες, οι του Αμυνταίου και της Φλώρινας, που δεν υπήρξε τόσο μεγάλη φροντίδα στην απογουνοποιητική περίοδο που περνάει εδώ και χρόνια ο νομός μας και τώρα μας καταλαβαίνουν περισσότερο.”

Η συνέντευξη κλείνει με την ερώτηση της δημοσιογράφου για το  «ποιοι είναι οι πρώτοι στόχοι που έχετε βάλει για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη στην περιοχή της Καστοριάς»!

Ο κ. Τζηκαλάγιας μας γνωστοποίησε πως ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όχι μόνο δική του, αλλά να κατέβουν οι Δήμαρχοι και ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς για να θέσουν επιτακτικά τα εξής ζητήματα τα οποία μας τα λέει συνοπτικά:

Από απόψεως έργων να δημοπρατηθεί άμεσα η αποφασισθείσα κατασκευή της Σήραγγας της Κλεισούρας, που ταυτόχρονα θα μας οδηγήσει στην αναβάθμιση του Αεροδρομίου της Καστοριάς. Δεύτερον να ξεκινήσουν άμεσα τα αποφασισθέντα να ξεκινήσουν φράγματα Διποταμίας και Νεστορίου και τρίτον για την Καστοριά και τη Δυτική Μακεδονία όσο γίνεται γρηγορότερα να ξεκινήσει η διαδικασία της διασφάλισης ενέργειας μέσω του φυσικού αερίου.

Τελος ο κ. Τζηκαλάγιας ανέφερε πως θα γίνουν από εκείνους κάποιες προτάσεις/παραινέσεις να παρέμβει ο Πρωθυπουργός στο Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τον κλάδο της γούνας ο οποίος ταλαιπωρείται καθώς υπάρχουν προβλήματα στο κομμάτι με τις χώρες της Πρ. Σοβιετικής Ένωσης. Επιγραμματικά, δηλαδή ο βουλευτής θα ζητήσει να ισχύει και στη χώρα μας αυτό που ισχύει στη γειτονική Ιταλία στο εμπόριο με Ρωσία/Ουκρανία κλπ.

Οι άμεσοι στόχοι μας λοιπόν είναι:

  • η κατασκευή μιας σήραγγας της οποίας η χρησιμότητα για να είναι 100% επιτυχημένη προϋποθέτει και τη διαμόρφωση του οδικού δικτύου της περιοχής εκεί (Όλα αυτά την στιγμή που κάνουμε αμέτρητες ώρες να φτάσουμε στην Αθήνα και γενικότερα κάτω από τη Λάρισα),
  • τα φράγματα τα οποία όλο θετική εξέλιξη έχουν και όλο κάτι κάπου κολλάει η κατασκευή τους,
  • η διευκόλυνση στις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία κλπ για τους γουνοποιούς μας, την στιγμή που ο κλάδος παγκοσμίως διώκεται από παντού και τείνει να εξαφανιστεί ολικώς (σα να ψάχνουμε πως θα βρούμε απινιδωτή δηλαδή για κάποιον ήδη νεκρό).
  • Επίσης το φυσικό αέριο, το οποίο θα έρθει μεν αργά ή γρήγορα, αλλά ούτε λόγος για το ποιος θα το εκμεταλλευτεί. Αν έχει μείνει κανείς δηλαδή μέχρι τότε ή αν υπάρχουν οικονομίες για να εγκαταστήσει κάποιος τον εξοπλισμό στο σπίτι του. (Ενώ πιέσεις για μια γενναία μείωση του φορολογικού συντελεστή στο πετρέλαιο σε περιοχές σαν τη δική μας, πόσο ουσιαστική θα ήταν αυτή την στιγμή;)
Ως νέοι άνθρωποι λοιπόν που χτίζουμε και φανταζόμαστε το μέλλον μας σε αυτό τον τόπο, αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν δεν θέτουμε την καταπολέμηση της ανεργίας ως τον Νο1 στόχο για το Ν. Καστοριάς...

Αγαπητοί εκλεγμένοι βουλευτές, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, φορείς κλπ κλπ. ώρα να συνεργαστείτε! Οραματιστείτε και χτίστε το μέλλον αυτού του τόπου. Ακολουθήστε το πρόγραμμα με το οποίο πείσατε τον κόσμο να σας ψηφίσει. Αναγνωρίστε επιτέλους το πραγματικό πρόβλημα της περιοχής κι εργαστείτε γι’ αυτό!

X.K. – aboutKastoria