“Πράσινο φως” από τη NASA για την πρώτη ιδιωτική διαστημική αποστολή

Η κάψουλα SpaceX Dragon, τοποθετημένη επάνω σε έναν πύραυλο Falcon 9, θα εκτοξευθεί από το Κανάβεραλ της Φλόριντα, στις 27 Μαΐου

Αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόσκληση, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίας ως διαστημικός επιχειρηματίας, αναμένεται να βρεθεί ο Έλον Μασκ, ξεκινώντας τα επανδρωμένα διαστημικά ταξίδια.

Εφόσον ο καιρός είναι καλός και δεν υπάρξουν τεχνικά ζητήματα, η κάψουλα SpaceX Dragon, τοποθετημένη επάνω σε έναν πύραυλο Falcon 9, θα εκτοξευθεί από το Κανάβεραλ της Φλόριντα, στις 27 Μαΐου στις 4:33 μ.μ. Δύο αστροναύτες της NASA – ο Μπομπ Μπένκεν και ο Ντουγκ Χάρλεϊ θα επιβιβάζονται στο διαστημόπλοιο και θα προσδέσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 19 ώρες αργότερα.

Η εκτόξευση θα σηματοδοτήσει την πρώτη ιδιωτική διαστημική διαδρομή. «Δεν είχαμε ποτέ δύο ανθρώπους να εκτοξεύονται στο διάστημα με ένα εμπορικό διαστημικό σκάφος. Αυτή αποτελεί απόλυτη πρωτιά. Είναι μια επική στιγμή», δήλωσε ο Λουίγκι Πελούζο, αναλυτής της αεροδιαστημικής στο AlixPartners.

Η εκτόξευση της 27ης Μαΐου, γνωστή ως Demo-2, θα χρησιμεύσει ως τελική δοκιμή ολόκληρου του συστήματος της SpaceX για τη μεταφορά ανθρώπων σε τροχιά. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο ώστε να κερδίσει την έγκριση της NASA για τακτικές μισθωμένες πτήσεις στον διαστημικό σταθμό.

Σημειώνεται ότι η SpaceX έχει ολοκληρώσει σχεδόν 100 δοκιμές και πτήσεις των συστημάτων αλεξίπτωτου Dragon για αποστολές φορτίου και στην ανάπτυξη του αναβαθμισμένου σχεδιασμού Mark 3 – ένα από τα ασφαλέστερα, πιο αξιόπιστα συστήματα αλεξίπτωτων στον κόσμο για ανθρώπινη διαστημική πτήση.