‘Οι Έλληνες Ιστιοπλόοι συγκαταλέγονται στην ελίτ της Παγκόσμιας Ιστιοπλοΐας

Η Νίκη Αναστασίου, Αντιπρόεδρος της ΕΙΟ, μιλά στο ΕΝΑΛΙΟΝ εφ’ όλης της ύλης: για τους Έλληνες ιστιοπλόους και τη μάχη που δίνουν καθημερινά για τη διάκριση, για τα προβλήματα, αλλά και τις επιτυχίες της ΕΙΟ, για το ρόλο των γυναικών στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον της ιστιοπλοΐας, αλλά και για την προσπάθεια του Μάρκου Σπυρόπουλου, του πρώτου Έλληνα ιστιοπλόου που θα λάβει μέρος στο Mini Transat.
Κα Αναστασίου παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχουμε δεί σημαντικές διακρίσεις στο χώρο της ιστιοπλοΐας. Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας να στηρίξει τους Έλληνες αθλητές που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους;
 
Πρώτη προτεραιότητα της Ομοσπονδίας σήμερα αποτελεί η υποστήριξη με ποικίλους τρόπους (επιβραβεύσεις, αγορά υλικών, αποστολές κ.λ.π.) της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ του αθλήματος που – όπως αποδεικνύει η μέχρι σήμερα πορεία τους – συνεχίζει την μεγάλη παράδοση της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας.
 
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμμετοχή των ταλαντούχων και ελπιδοφόρων Δημήτρη Παπαδημητρίου, Λεωνίδα Τσορτανίδη και Κατερίνας Δίβαρη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που πρόσφατα ολοκληρώθηκε στη Δανία, το πιο σημαντικό της 4ετίας, αφού σ’ αυτό οι χώρες κέρδισαν το 40% των προκρίσεων για τους Ολυμπιακούς του Τόκυο. Στη Δανία η νέα γενιά μπήκε για πρώτη φορά στο στίβο και έτρεξε με πολύ μεγάλα ονόματα της Παγκόσμιας Ιστιοπλοΐας, τους ήρωές της δηλαδή, εμπειρία μοναδική και παρακαταθήκη για το μέλλον.
 
Η επόμενη προτεραιότητα είναι η ενθάρρυνση των κοριτσιών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στο άθλημά μας.
 
Και οι δύο αυτές προτεραιότητες αποτελούν στόχους τόσο της ΔΟΕ όσο και της World Sailing.
 
Μόλις πριν λίγες ημέρες οι Έλληνες ιστιοπλόοι έδωσαν τη δική τους μάχη για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. Ποιές θα λέγατε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν μέχρι τώρα σε σχέση με τις ομάδες άλλων χωρών;
 
Είναι δεδομένο ότι οι Έλληνες Ιστιοπλόοι συγκαταλέγονται στην ελίτ της Παγκόσμιας Ιστιοπλοΐας, παρά το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες της πατρίδας μας.
 
Αυτό είναι αποτέλεσμα της υπεράνθρωπης προσπάθειας που καταβάλλουν οι Όμιλοι, οι προπονητές μας και η Ομοσπονδία. ”Ματώσαμε’’ για να καταφέρουμε η Ομάδα μας να βρεθεί στο Aarhus για το παγκόσμιο μέσα σε συνθήκες που της αξίζουν και να διεκδικήσουν αξιοπρεπώς τις προκρίσεις.
 
Εάν παρατηρήσει κάποιος με προσοχή τις ξένες ομάδες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο, θα διαπιστώσει αμέσως ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Ιστιοπλοΐας (Αμερική, Αυστραλία, Μ.Βρετανία, Γαλλία κ.λ.π) κατέβηκαν μαζικά. Γιατί οι προκρίσεις δεν είναι μια ατομική υπόθεση, είναι ομαδική, αφού η ομάδα θα ακολουθήσει συγκεκριμένη στρατηγική και τακτική, και θα βοηθήσει ουσιαστικά στην κατάκτηση του στόχου, της πρόκρισης.
 
Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν, πόσο ολιγάριθμη για το στόχο ήταν η αποστολή μας. Παρ’ όλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι. Ήδη κατακτήσαμε τρείς προκρίσεις και είμαστε πολύ κοντά στους επόμενους αγώνες πρόκρισης να κατακτήσουμε τρείς ακόμα.
 
Ένας άλλος αθλητής, ο Μάρκος Σπυρόπουλος κάνει τη δική του προσπάθεια αυτή την περίοδο σε έναν από τους πλέον δύσκολους αγώνες, το Mini Transat, όπου οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν τον διάπλου του Ατλαντικού solo με ένα σκάφος 6.5 μέτρων. Πόσο σημαντικές θεωρείτε ότι είναι οι συμμετοχές των Ελλήνων σε αυτού του είδους τις διοργανώσεις;
 
Είναι αλήθεια πως από το ΕΝΑΛΙΟΝ πληροφορήθηκα την προσπάθεια του Μάρκου Σπυρόπουλου. Και είναι απορίας άξιο πως δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε ο αγώνας του ανθρώπου αυτού να καταφέρει να φέρει σε πέρας ένα όνειρο του, σε έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες, τον διάπλου του Ατλαντικού.
 
Για μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια, που αν προβληθεί όπως της πρέπει θα είναι μεγάλη διαφήμιση για την Ελλάδα, χρειάζονται χορηγοί και πολύπλευρη υποστήριξη. Θα ήθελα να τον γνωρίσω από κοντά και να κουβεντιάσουμε.
 
Πριν από μερικούς μήνες ανακοινώθηκε η λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Ιστιοπλοΐας και ήδη έχουμε δεί πολλούς ξένους αθλητές να το επιλέγουν για να κάνουν την προετοιμασία τους. Θα μπορούσατε να μας δώσετε έναν σύντομο απολογισμό αυτής της προσπάθειας;
 
Η προσπάθεια ξεκίνησε με την υποστήριξη του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη. Ξεκινάμε από το γεγονός ότι έχουμε έναν υπέροχο στίβο, ιδανικό καιρό και πολύ καλές συνθήκες σχεδόν όλο το χρόνο για ιστιοπλοΐα. Είναι, λοιπόν, δικαίωμά μας να αγωνιστούμε με ένα Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Κέντρο που θα προσελκύει τους stars της ιστιοπλοΐας, αλλά και άλλους ιστιοπλόους για την προετοιμασία τους. Εάν συμβεί αυτό, πρώτα από όλα είναι από μόνο του διαφήμιση για την πατρίδα μας και τον τουρισμό της.
 
Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι δίνεται η ευκαιρία στους Έλληνες αθλητές να μπορούν να προπονηθούν μαζί τους, να δουν καινούρια και εξελιγμένα υλικά, να κάνουν χρήσιμες γνωριμίες.
 
Ήδη μεγάλη επιτυχία στο project αυτό ήταν το προπονητικό camp ξένων αθλητών του Finn από 7 χώρες τον περασμένο Νοέμβριο. Τον αθλητή από τον Καναδά συνόδευε ο προπονητής Lawrence Lemieux, θρύλος της Ιστιοπλοΐας και ο μοναδικός εν ζωή αθλητής που τιμήθηκε με το ύψιστο βραβείο της ΔΟΕ, το μετάλλιο Pierre de Coubertin, ένα από τα 5 που έχουν απονεμηθεί μέχρι σήμερα. Ο Lemieux, επιστρέφοντας στον Καναδά, ύμνησε σε συνεντεύξεις του το Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Κέντρο.
 
Οι περισσότεροι από τους αθλητές του Finn που προπονήθηκαν τότε στο Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Κέντρο προκρίθηκαν με την πρώτη για τους Ολυμπιακούς του Τόκυο.
 
Η φήμη εξαπλώνεται. «Όσοι προπονούνται στην Αθήνα παίρνουν πρόκριση». Ελπίζουμε ότι τα καλύτερα έρχονται λοιπόν.
 
Θα λέγατε η Πολιτεία ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες της ΕΙΟ;
 
Νομίζω πως σε αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή η Πολιτεία στηρίζει την ΕΙΟ.
Βεβαίως, η επιχορήγηση από το κράτος είναι μικρή σε σχέση με τις ανάγκες του αθλήματος.
 
Ωστόσο, επί υφυπουργίας Γιώργου Βασιλειάδη, είδαμε μία σειρά χρονιζόντων προβλημάτων, που αποτελούσαν τροχοπέδη στη δουλειά των Ομίλων και της ΕΙΟ και έσερναν στα δικαστήρια τις διοικήσεις και οδηγούσαν με βαριά πρόστιμα στην εξόντωση των Ομίλων, να μπαίνουν σε τροχιά επίλυσης, όπως η νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων, η χρήση αιγιαλού και παραλίας, η άδεια διεξαγωγής των αγώνων κλπ.
 
Και όσον αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία; Πόσο σημαντικές είναι οι χορηγίες και κατά πόσο αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τόσο των αθλητών όσο και του αθλήματος γενικότερα;
 
Οι χορηγίες είναι το οξυγόνο των αθλητών και του αθλήματος. Χωρίς αυτές μεγάλο μέρος της προετοιμασίας των αθλητών μας θα ήταν ανέφικτο. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους χορηγούς που στηρίζουν τους αθλητές μας και επιτελούν το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε σήμερα.
 
Τί βλέπετε να έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στον χώρο του αθλητισμού και ιδιαιτέρως της ιστιοπλοΐας και τί καινούργιο θα μπορούσε να γίνει;
 
Το άθλημα έχει εκσυγχρονιστεί. Όλοι μας ερχόμαστε πλέον άμεσα σε επαφή με τις εξελίξεις του αθλήματος σε όλες του τις διαστάσεις. Οι ιστιοπλόοι μας με λίγα χρήματα καταφέρνουν θαύματα και βρίσκονται στην κορυφή. Οι Έλληνες προπονητές είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό. Η διεθνής κλάση 470 έχει Έλληνα πρόεδρο, τον Δημήτρη Δήμου.
 
Εκείνο που χρειαζόμαστε ωστόσο σε όλα τα επίπεδα είναι καλύτερη οργάνωση, περισσότερους χορηγούς και περισσότερη προβολή. Αγωνιζόμαστε να βελτιώσουμε την κατάσταση.
 
Το άθλημα της ιστιοπλοΐας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ειδικά δε όσον αφορά στις γυναίκες και βλέπουμε ότι γίνεται μία προσπάθεια παγκοσμίως να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή του γυναικείου φύλου στις διάφορες διοργανώσεις. Θα λέγατε ότι αυτό το κλίμα μεταφέρεται και στις οργανωτικές θέσεις; Πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα να βρίσκεται σε μία τέτοια καίρια θέση όπως η δική σας;
 
Η Ομοσπονδία αντιμετωπίζει με σεβασμό τη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα όργανα και τις βαθμίδες.
 
Εγώ προσωπικά βρίσκομαι σε διοικητικές θέσεις της ΕΙΟ από το 1996 και είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν αισθάνθηκα να παραμερίζομαι ή να μου στερούν ελευθερία στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνω. Ωστόσο, για να το πετύχω πρέπει να δουλεύω πολύ περισσότερο από τους άνδρες συναδέλφους μου. Αυτό συμβαίνει και στους Ομίλους.
 
Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται κυρίως στην απροθυμία των γυναικών να συμμετέχουν σε διάφορα όργανα της Ομοσπονδίας και των Ομίλων. Οι πολλαπλές υποχρεώσεις και ευθύνες τους αποτελούν προτεραιότητα για αυτές. Ωστόσο, υπάρχει απόλυτη ανάγκη και στο άθλημά μας, όπως και σε όλη τη δημόσια σφαίρα, των ιδιαίτερων γυναικείων χαρακτηριστικών που είναι η οργάνωση, η εργατικότητα, η ανθρώπινη προσέγγιση, η φαντασία και τόσα άλλα.
 
Αν θα θέλατε να περάσετε ένα μήνυμα στα νέα παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την ιστιοπλοΐα ποιό θα ήταν αυτό;
 
Η Ιστιοπλοΐα χτίζει στέρεους χαρακτήρες, δυνατές προσωπικότητες, αυτάρκεια. Η Ιστιοπλοΐα θα τους δώσει εμπειρίες ανεπανάληπτες και ευκαιρίες για τη ζωή τους.